Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 17:04 - България – 70-та според индекса за свободата на печата на „Репортери без граници“
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
0



 

България – 70-та според индекса за свободата на печата на „Репортери без граници“

 

 

Най-новият световен индекс за свободата на пресата съдържа изненади, подчертава мрачните реалности и потвърждава някои тенденции, коментира генералният секретар на РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ Жан Франсоа Жулиар по повод деветия годишен индекс оповестен официално днес. „Повече от всякога ние виждаме, че икономическото развитие, институционалната реформа и зачитане на основните права не е задължително да вървят ръка за ръка. Защитата на свободата на медиите продължава да бъде една битка, битка за бдителността в демокрациите на стара Европа, както и борбата срещу подтисничеството и несправедливостта в тоталитарните режими все още разпръснати по целия свят“, заяви той.

 

„Трябва да поздравим двигателите на свободата на печата- Финландия, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария. Ние също така трябва да отдадем почит на човешките права, журналисти и блогъри по целия свят, които смело защитават правото да говорят. Тяхната съдба е нашата постоянна грижа. Ние потвърждаваме нашата покана за освобождаването на Liu Xiaobo, символ на борбата за свободата на словото в Китай, и предупреждаваме китайските власти, че пътя на налагането на цензурата е път без изход.“

 

 

"Притеснително е, че някои страни членки на Европейския съюз продължават да спадат в индекса. Ако не съумеем да се обединим в усилията си Европейския съюз рискува да загуби позицията си на световен лидер по отношение на правата на човека. А ако това се случи, как Съюзът би могъл да бъде убедителен, когато иска авторитарни режими да направят крачки в демократизирането си? В момента е нужно европейските страни да си възвърнат своя статут.“

 

"Ние също така сме обезпокоени от прекалено твърдата линия следвана от правителствата в Руанда, Йемен и Сирия. Това не предвещава нищо добро за 2011 година. За съжаление, обстановката в тези авторитарни държави, не показва никакво подобрение. "

 

Европейският съюз губи от лидерските си позиции

Репортери без граници" многократно е изразявал своята загриженост относно влошаването на положението на свободата на печата в Европейския съюз и през 2010 г., индексът потвърждава тази тенденция. Тринадесет от 27-те държави-членки на ЕС са в топ 20, но някои от останалите 14 са много ниско в класацията. Италия е на 49-то място, Румъния е 52-ра, а Гърция и България са 70-ти. Европейският съюз не представлява хомогенна цялост по отношение на свободата на медиите. Напротив, различието между страните с добро и лошо ниво на журналистическа независимост продължава да се разширява.

 

Докладът констатира, че не се наблюдава напредък в няколко страни, в които "Репортери без граници" посочи проблемите. Те включват преди всичко, Франция и Италия, където събитията от последните години - нарушение на защитата на журналистическите източници, продължаващата концентрация на собствеността на медиите, демонстрираното обидно поведение от страна на държавни служители към журналистите и съдебните дела - потвърдиха, неспособността им да се промени тази тенденция.

 

Северна Европа все още на върха

 

Няколко страни потвърдиха първите си места отново в индекса. Тази година в челото е Финландия, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария. Всички те и преди това са заемали водещи позиции, от създаването на индекса през 2002г. Тези шест държави са пример за образцово отношение към журналистите и медиите и защитата им от съдебни преследвания.

 

Те дори продължат да напредват. Исландия, например, в контекста на исландската Modern Media инициатива (IMMI), провежда уникална ниво на защита на медиите. Швеция се отличава от своя закон за свобода на печата, което допринесе за създаването на особено благоприятен климат за работата на журналистите,

 

Десетте страни, в които не е добре да бъдеш журналист

 

През последните години "Репортери без граници" бе обърнато специално внимание на трите държави, които винаги са били през последните три позиции - Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

Заслужава да се отбележи, че за първи път от началото на индекса през 2002 г., Куба не е сред последните 10 страни. Това се дължи най-вече за освобождаването на 14 журналисти и 22 активисти по време на миналото лято. Но положението в страната по отношение на свободата на печата не се е променило значително. Политическите дисиденти и независими журналисти все още трябва да се справят с цензура и репресиите.

 

 

Икономическият растеж не гарантира свободата на печата. В страните Бразилия, Русия, Индия и Китай – през 2010 г. индексът подчертава съществени различия в положението на свободата на печата . Благодарение на благоприятните законодателни промени, Бразилия от (58-ма) се е вдигнала в класацията с 12 места в последната година, а Индия е паднала 17 места и е 122-ра. Русия е на 140-то. Въпреки удивително енергична и активна блогосферата, в Китай все още цензурата е особено силна, затова страната слиза на 171-вото място.

 

 

 

Филипините, Украйна, Гърция и Киргизстан всички падна рязко по отношение на индекса за тази година. Във Филипините това се дължи на масовото убийство на около 30 журналисти от местните барони.

 

България и Гърция делят 77-ото място, а позициите на Италия и Румъния също са незавидни – съответно 49-о и 52-о място. Със своето 44-то място Франция се нарежда след Суринам. САЩ заемат 20-о място, а Русия - 140-о. В държави като Еритрея, Северна Корея и Туркменистан "е по-добре да не си журналист", посочва РБГ. В същата "категория" са още Иран, Мианма, Сирия, Судан, Китай, Йемен и Руанда. "Повече от всякога ние констатираме, че икономическото развитие, реформите на институциите и зачитането на основните права не вървят непременно ръка за ръка", заяви генералният секретар на организацията Жан-Франсоа Жулиар.



Тагове:   България,   „репортери,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2548012
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930