Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 01:14 - Стратегията за култура влиза в СОС през юли
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
0



 Йорданка Фандъкова

 

Стратегията за култура влиза в СОС до края на юли

 

Иван Върбанов,

Пратеник на “Класа”

 

Стратегията за култура на СО предстои до края на месец юли да бъде внесена в Столичния общински съвет за обсъждания, и от есента да заработи. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която е гост на Осмата световна среща на българските медии – Букуращ, 2012.  “Очаквам през следващите месеци да се договорим с кмета на район “Студентски” за провеждането на процедури и стартирането на изграждането на открита сцена”, съобщи Фандъкова.

 

В рамките на визитата си в румънската столица Фандъкова проведе срещи с шефа на сектор “Инфраструктура” на общината в Букурещ. На нея са обменени идеи за ефективността на интегрираните проекти, и добрите практики за  възстановяването на историческите фасади на исторически сгради. “Впечатлена съм, че тук фасадите на историческите сгради за публична собственост. В такъв случай държавата или общината имат право да направят финансиране, а и да се получи полощ с европейски средства. Именно този опит ще предложи на депутатите и на колегите от регионалното министерство. Считам, че тази практика ще бъде в помощ на много градове”, посочи столичният кмет.

 

СО подготвя интегриран проект за градската част на София, който трябва да е готов за началото на новия програмен период, като вече вървят преговори с ЕК, допълни Йорданка Фандъкова.

 

“Класа” научи, че от кметството се търсят решения и за изграждане на интелигентна схема за управление на трафика на София. В момента се избира консултант, а наесен трябва да е готова цялата документация за избор на изпълнител. Следващата година е реалистично да се изпълнява този проект, който ще обслужва 20 ключови кръстовища в столицата ни.

Системата вече работи в Букурещ.

 

Пет са приоритетите в стратегията за култура на СО – културно историческо наследство, човешкия капитал, общите темпове на развитие с другите европейски градове, достъпа до култура и културни и творчески индустрии. “Имаме 6% дял в БВП само от творческите индустрии. За сравнение в другите градове на Европа, той е много по-нисък”, посочи специално за “Класа” Йорданка Фандъкова.

 

Кметът на София уточни, че в хода на  подготовката  за кандидатирането на София за европейска столица на култура, е възможно изграждането на консорциуми с градове от страната, което ще доведе до привличането на нови инвестиции за страната ни. “ Що се касае до Италия, ние не сме конкуренти. Ще бъдат избрани градове партньори между двете държави, ние си помагаме и не се конкурираме”, заяви Фандъкова.

 

По думите и,  инициативата дава възможност не само да бъдат представени силните страни на градовете, но и да стимулира бързото и ефективно решение на проблемите на отделните градове. Успехът е проектиран и в самото извървяване на пътя през който всеки град- кандидат за европейска столица преминава в условия на силна конкуренция, което в самата си същност е в полза на самите граждани.

 

В заключение кметът на София посочи, че градът има амбиция за изграждането на СПА центрове, и да използва наличието на минерални води като източник на отопление. В столицата са направени 42 сондажа, а водата в различните източници е с температура между 30 и 90 градуса. Фандъкова посочи, че е в проект изграждането на геотермична централа и предстои рехабилитацията на Общинската минерална баня. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551907
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930