Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 18:01 - Задава се нова медийна трансформация – от ефира към интернет !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1269 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2012 18:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Задава се  нова медийна трансформация  – от ефира към интернет !

Иван Върбанов

 


Глобалният процес на трансформация от аналогова към  цифрова телевизия все още не е завършен, но във Великобритания, домакинствата са изправени пред нова предизвикателна алтернатива – корекция на  своето техническо „въоръжение”, налагащо се заради прогнозираната втора вълна на  нов преход, но внимание - този път от ефира към  интернет!

Правителството на Острова се е заело да  изготви набор от  планове, които са насочени към изпълнението на препоръчват и гарантират условието  всеки комуникационен и медиен канал -  включително платформите на   Би Би Си, които излъчват през интернет да освободи  радиочестотен спектър за други цели, като например мобилната телефония.
 
Казано накратко: задава се мощен процес на пренасяне на тв и радио съдържание – включително и на обществени от ефира към Интернет.

В Обединеното Кралство повечето от 26 милиона  домакинства технически „ъпдейтнаха” ресурса за потребяване на аудио-визуалните услуги.


BT, TalkTalk, Sky и Virgin Media съвсем практично предприемат адекватните стъпки към новите перспективи – те вече предлагат и свързват  масово тв приемниците с интернет, което от своя страна е подстъп към предоставянето и пласирането на   услугата „видео по заявка”, независимо, че транслирането на  сигнал през традиционните тв канали остава.

TalkTalk на YouView Box например предлага през интернет, достъп до виртуални библиотеки с ТВ сериали и филми, а и  набор от тв канали, чийто стриминг вече е в дигитална среда, а не чрез сателит или антена. BT отдели 738 млн. за придобиването на футболните права от Висшата лига - така инвестира в промотирането на новата си  услуга  - интернет телевизия BT Vision.

Ресорните медийна и телекомуникационна комисии в Англия твърдят, че  ефирът е по-подходящ за мобилните устройства, а използването на честотите  за телевизия  към днешна дата вече може да се тълкува като "разточително".

От своя страна, медийните анализатори са категорични: широколентовата връзка може да се окаже универсален канал, особено към момента, когато тв съдържанието ще се пренася  и доставя основно чрез интернет.

Факт е, че редица услуги – като YouView, изискват свързване и трафик със скорост  на най-малко 3 мегабита в секунда.  В същото време около 14% от домовете в Обединеното кралство, днес все още не могат да получат дори 2Mbps, сочат данни на Ofcom. За това и  правителствените цели  са поставени в ракурс:  всеки жител на страната да има достъп до мрежата и да получава 2 Mbps до 2015 г., като  за 90%  от населението на страната ще е гарантирано  сърфиране  със скорост 24Mbps.

С  помощта от компании като Apple и Google, глобалната мрежа успя да  промени музикалните формати  и издателската  дейност основно и завинаги. Мнозина вече  смятат, че е въпрос на време, телевизия да извърви същия път на трансформация.

Расте броят на домакинствата, които се приобщават към новата тенденция да използват за  телевизионните си приемници  широколентова връзка – така, както до сега бе задължително да имат антена или сателитна чиния. IPlayer на BBC е толкова успешен, че исканията на потребители за включване към услугата, предоставяща тв и радио програми надхвърли 2 млрд.

Статистиката е категорична: все повече хора потребяват съдържание през мониторите, смартфоните, айфоните си,  таблети и свързани с интернет телевизори.  През декември, 7мимилона  програми на Би Би Си бяха поръчани онлайн чрез свързани към интернет телевизори, което е увеличение от 1000% спрямо предходната година.


Ясно е, че се появява нов начин на гледане на телевизия, а интернет и интерактивността, са измеренията, които ще ни разрешат да потребяваме услуги и медийните продукти по новия модерен начин – сега и веднага, в удобно за зрителя време.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530103
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031