Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2012 00:41 - Оперетни артисти от Москва и София в надпревара навръх празника на столицата
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1572 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.09.2012 12:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 
Оперетни артисти от Москва и София
в надпревара навръх празника на столицата !


image 
   
Оперетни артисти от Москва и София
в надпревара навръх празника на столицата


Иван Върбанов
Зала 1 на НДК бе препълнена тази вечер, заради премиерата на концерта на московски и родни оперетни артисти, които се събират на сцената в чест на празника на София. Независимо, че в същото време в зала “България” Николо Коцев случваше световната премиера на своя авторска музика със симфониците на БНР, верните почитатели на оперетното изкуство не изневериха на любимците си и дойдоха за да ги подкрепят в благородната надпреварата “Кой по – най”.... 
Концертът започна уверено с увертюрата на “Прилепът” на Щраус . Оркестърът свиреше изключително мотивирано, прецизно, концентрирано, като успя да реверберира към залата емоцията на патос, тържественост и празнична еуфория. Маестро Игорь Богданов - главен диригент в Националния музикален театър - София, който бе видимо развълнуван и разпален от факта, че  ще  музицира със свои сънародници от изтока, успя да постигне изключителност на интерпретацията.   Когато водещите – любимецът на публиката Сашо Мутафчийски и дивата Мариана Арсенова излязоха на сцената, стартът със сигурност предвещаваше бляскав спектакъл. 
Режисьорът Инара Гулиева (Москва) бе решила да вплете в сценария посланието си – “Българи и руснаци ЗАЕДНО !” , което можем да тълкуваме както в буквалния смисъл на случващото се музикално събитие, но и като проекция на носталгията и желанието й, за братското единство от годините на СССР. 

На сцената се качиха : руснаците - Светлана Криницкая, Анна Новикова, Пьотр Борисенко, Максим Катирев и Олег Корж, а им партнираха българските оперетни звезди Марияна Арсенова, Добрина Икономова, Александър Мутафчийски, Богомил Спиров  и Пеньо Пирозов.
Българските звезди както винаги бяха посрещнати радушно и от сърце. Добрина Икономова пя изключително балансирано, стабилно, овладяно. Богомил Спиров умело успя да запази собствения си стил на елегантно, прибрано и ефирно вокално присъствие, без да форсира, като заложи на кадифена кантилена и мекота. Марияна Арсенова- артистичен директор на трупата в София затвърди и тази вечер амплоато си на секси и фатална жена - не само по по драматургия. Въпреки уморителната задача да бъде и водещ, тя бе разпределила силите си и успя да покаже обем, тъмен тембър, емоционален заряд, да насити залата с топлина, грация и чар. Пеньо Пирозов бе концентриран върху яркостта на вокалното си представяне, а Сашо Мутафчийски - вторият водещ партнираше балансирано на колежката си Арсенова, като успяваше да покаже силата си в комедийното амплоа.
Още с първите изпълнения, артисти и публика бяха стъписани и почти еднакво съпреживяха напрежението създадено за двете страни на залата, очерталото се като генерално предизвикателство на вечерта – лошо озвучаване. Кулминационният момент бе по време на изпълнението на тенора Пеньо Пирозов, който бе подложен на горещото реалити наречено “прекъсващ микрофон”. И ако публиката в началото бе готова да прости на звукорежисьорите гафа, то към средата съчувствието към певеца прерасна в униние и конфуз. Електронната акустика продължи да “дави” певците през цялата първа част и единствено стабилната психика и рутина спасяваше положението. 
Чест прави на солиста Боби Спиров, че излезе в концерта “по спешност”. От сцената бе пояснено на публиката, че титулярът Стефан Петков е болен и ще бъде дублиран от колегата си, който първоначално е не е бил включен в концерта, независимо, че е от солистите Театъра. Благородно, нали?!
Публиката бе доволна от продължителността на концерта, който заедно с антракта стигна времето от три часа. В две отделни части прозвучаха любими фрагменти от оперети на Калман, Лехар, Щраус ,Офенбах, Супе , Рудолф Фримъл , Ралф Гаджиев, Исак Дунаевски. 

Като цяло и съвсем категорично, руските певци се оказаха олимпийци!
Респектиран съм от мощността и звучността на пеенето на руските артисти, изключителната двигателна култура и сценично характерно за жанра присъствие! Хореографските решения на дуети, ансамбли и арии и възможностите, които притежават и с лекота демонстрират пред публиката солистите от Московската оперета, със сигурност се доближават много повече да желания еталон за универсалността на певците в този труден жанр – завидни акробатични умения, изключително завладяваща танцувалност, чар и ефектни атрактивни съчетания. 
Със сигурност концерта трябваше да възприемем като израз на културно партньорство, но ясно отчетлив бе елементът на съревнование. С яркостта си и различието си руснаците успяха да спечелят дори най-предубедените на своя страна.
Концертът бе заснет и ще бъде излъчен от ТВ.  За мен той бе полезен в много посоки : удоволствието от лайв-а, промотирането на нови таланти; възможността и провокацията както за публика, така и за артисти - да се сравнят едни с други и да измерят в съзнанието си, но честно кой, къде и как стои в работата и стойностите на изкуството, което практикува!
Удоволствието от концерта, а между другото и от нещата които правим в живота, се задават от координатната система на очакване, стандарти, прецизността и позиционирането на погледа както към хоризонта на мечтаното, но и към детайла, към сензитивността да усетиш, прозреш и да се вгледаш в реалиите пред теб. 
ИСКАМ ДА ПОЖЕЛАЯ УСПЕШЕН СЕЗОН НА МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР.  НО СЪС СИГУРНОСТ, ТОЙ НЯМА ДА БЪДЕ ТАКЪВ, АКО НЕ БЪДЕ РАЗРЕШЕН ПРОФЕСИОНАЛНО ПРОБЛЕМЪТ С ОЗВУЧАВАНЕТО! ЗАЩОТО МОНОТО НА ИЗХОДА ВОДИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ДО ЗАДЪДЕНА УЛИЦА!  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556493
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930