Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 13:17 - ЗАЩО НЕ КОРУМПИРАМЕ КОРУПЦИЯТА?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 2403 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.02.2014 20:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЗАЩО НЕ КОРУМПИРАМЕ КОРУПЦИЯТА ?

image
Иван Върбанов


ЕК излезе с доклад в който оповести как живеем. Във фокуса на широко огласения документ е нивото на корупция в ЕС, която според евроекспертите нанасяла щети в размер на 120 млрд. евро годишно.
 Комисията се позова на изследване на Евробарометър, за което ние – българите признаваме високата степен на корупция у нас, увеличения дял на сивата икономика, необходимостта от политически връзки гарантиращи успеха на начинанията на бизнеса, ниския брой дела срещу корупционните практики, липсата на радикална реформа в съдебната система, /не/ефективността в противодействието на организираната престъпност, конфликтите на интереси, обществените поръчки, прозрачността при финансирането на политическите субекти и т.н.

И какво излезе? Самите ние направихме признания за бичовете в ежедневието ни, които Евробарометър систематизира, а ЕК огласи. Така, дадохме на Брюксел точната картина по всички теми на обществено развитие и дейности. 

Да де, ама освен констатациите и препоръките за нови структури, етичен кодекс за депутатите, изразената загриженост на еврочиновниците, пожеланията им за прозрачност, посочването на необходимостта от случайното разпределение на делата в съдилищата и възпиращи санкции в областта на обществените поръчки на национално и местно равнище и още ред пожелания, категоричен механизъм за изход от безпътицата до която сами се докарахме или ясна формула за постигане на развръзка няма. Оказва се отново, че всичко е изцяло в нашите ръце. И сами трябва да извикаме неволята, за да ни помогне.

Въпросите са: дали все още сме непораснали деца за предизвикателствата на демокрацията? Дали макар и малко сме помъдрели през последните няколко седетилетие след авторитарния режим? Или напротив- на Балканите ни харесва да живеем по наши собствени правила на оцеляването, на правото на по-силния, на победата на всяка цена и с всички средства?

Политици реагираха на доклада светкавично, като побързаха да отправят послание на висок глас да бъдем спокойни, че сме в златната среда....пък и другите не били по-добре от нас?! Но, самите ние прекрасно знаем в какви условности и абсурди на реалността живеем…И самите ние сме изрекли наблюденията си за живота и средата във въпросното евро-изследване.

Питам се: какво ли би станало, ако вземем та корумпираме корупцията? Да „платим“ на лобистите, за да лобират за истински каузи; да „подкупим“ политиците, за да работят за интересите на страната ни; да „притиснем“ бизнеса да развива икономиката в условия на честна конкуренция… да обърнем тренда, ей така по български. Само, трябва да го поискаме и да го сторим.

Измериха ни: болни сме, с висока температура. Време е да се излекуваме. Иначе, ще си боледуваме така, до следващото изследване. Защото няма как да избягаме от самите себе си. А и нали сме тук, не сме избягали. Трудно ли е да започнем лечението от себе си, да оздравим мисленето си, да се усмихнем на другия до нас, да подадем ръка на непознатия в беда и да си наложим да изживеем един ден честно, етично, професионално – всеки в своята област. И после ... още един такъв ден... и пак...

Направихме най-трудното - признахме си слабостите на глас. Сега идва лесното – да „хакнем“ матрицата на пороците и да спрем сезона на вирусите. 

###



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530466
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031