Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2014 21:51 - Дина Шнайдерман възкреси легендата Емил Камиларов на концерт във Военния клуб
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 2435 Коментари: 0 Гласове:
0



 
image

Иван Върбанов

С концерт на легендарната цигуларка проф. Дина Шнайдерман, която бе съпровождана от оркестър „Симфониета" , бе открит 6-ият Международен музикален фестивал „Емил Камиларов". Събитието, което се очаква всяка година с голям интерес, събра ценителите  в Тържествената зала на Военния клуб. По традиция в рамките на фестивала се провежда и международен конкурс за млади цигулари. Събитието е под патронажа на президента на републиката Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова. Подкрепят го Министерството на културата и Столична община.
 

85-годишната музикална икона за цигулковото изпълнителско изкуство се появи в ефектна червена рокля в стил „кралска мантия" и поведе строго и енергично музикалния спектакъл. Началото бе дадено с изпълнение на химните на България и Швеция. Единствено камерите на БНТ бяха допуснати в залата, за да запечатат моменти от събитието. Дина Шнайдерман, известна със своенравния си характер, отказа да даде интервюта на журналистите  в деня  на концерта. Но очарова публиката, защого дари невероятния си талант, душа, огнен темперамент, на слушателите в  залата. Брилянтно, точно и неповторимо прозвучаха всички произведения, включени в програмата. Г-жа Шнайдерман представи лично предисторията на всяка творба, въведе зрителите и слушателите на концерта в музикалната драматургия на композициите. Вглъбена в спомена за съпруга си – Емил Камиларов, следваща еталона за бляскаво изпълнение на композициите на Моцарт и Щраус, проф. Шнайдерман музицираше с онази аура, класа и хъс, които притежават само надарените свише артисти.


Публиката аплодира сърдечно изпълнението на първа част на уникалната „Симфония за деца" написана от Волфганг Амадеус Моцарт. И разбира се, заради солирането на малките цигулари: Антоан Поцков, Жулиана Поцкова, Иван Асен Златков, Стефан Златков, Ясен Поцков – деца на възраст от 6 до 8 години. Публиката ги аплодира спонтанно, както и полките и маршовете, написани от композиторите от фамилията Щраус. С овации и ставане на крака бяха увенчани изпълненията на ритмичната полка, в която перкусионист свири на наковалня и чук, както и впечатляващия „Радецки марш" на Йохан Щраус – баща.

Дина Шнайдерман, ученичка на Давид Ойстрах, е сред най-ценените преподаватели по цигулка в целия свят. През 2003 г. в Оксфорд я обявяват за жена на годината, а през 2006 г. Американският биографичен институт я определя за „Genius Laureate".

Емил Камиларов и Дина Шнайдерман се установяват в Швеция в началото на 80-те години, създават там ярка цигулкова школа, възпитават плеяда млади шведски музиканти, които днес свирят в най-големите оркестри на страната. Големият цигулар Емил Камиларов (починал през 2007 г. в Швеция) е славно име в музиката и остава и до днес единственият българин, лауреат на конкурса „Паганини".


През втория ден на музикалния фестивал, концерт ще изнесе член на международното жури. Следва музикално поетична вечер с участието на Йорданка Кузманова. Публиката ще може да се наслади на изпълнението на „Годишните времена" на Вивалди и стиховете на поета Николай Стоянов. В неделя преподавателката от Музикалното училище Милена Вълева - почетен педагог към фондация „Емил Камиларов", ще се представи на матине във Военния клуб. Конкурсът за цигулари ще започне на 27 октомври. Младите изпълнители от България и Италия са разделени в две възрастови групи: първата - до 14 години, а втората представя юноши от 15 до 30 години.


Конкурсът ще завърши на 30 октомври с концерт на лауреатите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2554315
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930