Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2015 01:30 - СБЖ – ДУХ, ТРАДИЦИИ, ЦЕННОСТИ !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 2298 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2015 12:06


СБЖ – ДУХ, ТРАДИЦИИ, ЦЕННОСТИ !

Иван Върбанов

image

Съюзът на българските журналисти проведе своя конгрес и вече има избрано ново ръководство: г-жа Снежана Тодорова - Председател, Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по журналистическа етика.

През двата конгресни дни - 14-и и 15-и март, в сградата на СБЖ се случиха много озадачаващи и абсурдни събития. Страстите се разгоряха до температури над поносимите, лицемерието се съюзи с арогантността и агресията, маскарадът на претенциите и позьорството дефилира безпардонно, афиширайки зле прикрити корпоративни интереси и личен антагонизъм. Сякаш това, всичкото, бе подчинено на деструктивния замисъл да се разрушат или най-малкото да се срутят вградените през десетилетията дух, традиции и ценности.

Съюзът като че бе разпнат на кръста, а лъжепророци се опитваха да чертаят нови пътища и вещаеха достойна гибел…

Това се случва 120 години след историческата сбирка в пивница „Сан Стефано“ на ул. „Трапезица“ в София, когато вестникари полагат основите на дружество за защита на интересите им. Тогава всеки допринася за общото дело с предложения какво да се прави – да се устройват курсове, да се контактува с издателите, да се издига професионалната етика…Днес всичко изглежда другояче. Каузата бе заменена от разпри, интриги и боричкания. Ентусиазмът бе попарен от задкулисието, което се опита да фалшифицира и затъмни Истината, да неглижира Идеалите, да стъпче достойнството, да подмени фокуса и целите на Организацията.

Омерзение бе чувството, което бе обхванало немалко делегати. Е да, онези, които бяха все още способни да чувстват, да помнят, да вярват, да искат, да пренесат и съхранят полета, стартирал преди 120 години.

Трагикомични бяха монолозите, сценките, професионално изиграните и прецизно обмислени ходове на ония персонажи, които бяха решили да се превъплътят в непочтените роли на техния си спектакъл. Разбира се, драматургично всичко бе добре градирано – от гръмки предисловия и уводни позиции до анонимни репортажи и излияния в сайтове и форуми.

Като че повечето бяха забравили, че СБЖ е ДОБРОВОЛНО сдружение на журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси; че дейността на Съюза е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускане на цензура.

В залата се проектираха през кривите огледала на личните амбиции и нездравите помисли теории, декларираха се намерения и се чертаеха уж нови хоризонти. Сред тях и дефинираните бъдещи възможности за развитие на СБЖ като търговско дружество, препоръката да се премине под шапката на голям синдикат /за да го глътне по-бързо/ и настояването да се променят основните принципи и уставни правила, а защо не и да се сформира приватизационен борд.

„Никому в угода, на никому напук!“, ни завеща Йосиф Хербст. Заветът ще го пазим и ще го следваме! Защото не искам да повярвам, че духът, традициите и ценностите - пренесени през 120-те години организирано журналистическо движение, могат да бъдат заличавани, подменяни, продавани.

На прага на новия мандат вярвам, че СБЖ ще отстоява решително статута си на най-голямата журналистическа организация в България. Зная, че СБЖ ще работи за приемането на Закон за професионалната журналистика и защитата на журналистическия труд, за пазенето на професионалните и етични стандарти на професията, че ще бъде активен участник в медийни формати и форуми, че ще продължава да работи в интерес на българските журналисти. Сигурен съм, че СБЖ ще бъде фактор при създаването на медийното законодателство, че ще бъде влиятелен и търсен партньор на международните журналистически организации, че ще бъде защитник и опора на родните журналисти!

Медиите и Съюзът са такива, каквито сме самите ние. Имаме ли силата да проумеем, че за да се изкачим по-високо в прословутата класация за свободата на словото, то е нужно самите ние да се се издигнем, да се трансформираме, да се пречистим, да си простим и да си спомним за каузата, традициите и ценностите, които са ни завещани през десетилетията.

Трябва ни воля, за да си обещаем да намерим себе си и верния път!
Трябва ни сила, за да станем съмишленици!
Трябва ни искреност, за да отворим сърцата и душите си за единение и просперитет!
Трябва да успеем и да пребъдем – честни и достойни представители на българската журналистика!

Струва си!

В името на следващите 120 години на СБЖ!

Полетът продължава, колеги!

София, 21.03.2015 г.




Гласувай:
0



1. apostapostoloff - Като се има предвид, че в наши дни
21.03.2015 06:13
с журналистика се занимават най- вече отявлени простаци и мерзавци, бъдещето на тази организация никак не ми изглежда розово.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530065
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031