Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2015 00:18 - Паметен знак в чест на Асен Русков
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.07.2015 00:20


 Паметен знак в София в чест на легендарния артист Асен Русков 

image


Иван Върбанов



Цариците на чардаша, звездите на Оперетата - Светлана Иванова, Добрина Икономова и Валентина Корчакова, в компанията на директора на Музикалния театър Марио Николов, се събраха на откриването на паметната плоча в памет на легендарните оперетни артисти Елисавета и Асен Рускови, за да отдадат своята почит пред делото им. Блестящият оперетен комик Александър Мутафчийски, сочен за продължител на изкуството на Видин Даскалов, положи смирено цветя пред паметния знак на именития си предшественик – Асен Русков, останал в културната ни история с прозвището „Царят на смеха”. До звездите на родната оперета се наредиха меломаните проф. Александър Джеров и съпругата му, Петър Райчев – внук на легендарния тенор, малцината роднини на легендарните артисти, музиковедът проф. Стефан Лазаров, жители на квартала, които помнят колоритната артистична двойка Елисавета и Асен Рускови. 

Инициативата за поставяне на паметна плоча е на журналиста Елиана Митова. “Крайно време беше да направим това, в името на паметта към изумителния гениален бългаски комик Асен Русков и съпругата му Елисавета и заради каузата – да се отдаде дължимото към имената, сътворили през десетилетията музикалната театрална традиция. Русков, редом със знаменитата Мими Балканска и плеяда десетки родни звезди по онова време на музикалния театър, полагат основите на професионалния оперетен театър и жанра в България“, заяви Елиана Митова по време на откриването на паметната плоча.

Плочата, поставена на фасадата на къщата, която сем. Рускови изграждат през 30-те години на миналия век на ул. „Арх. Иордан Милонав“ № 30 в столичния квартал „Лозенец“, в съседство със спирка „Вишнева“, е дело на арх. Антония Ичева, която работи безвъзмездно за проекта. Подкрепа за идеята е дала лично и Малина Едрева, председател на Постоянната комисия  за наука, култура, образование и културно многообразие на Столичния общински съвет. Любопитни спомени за артистите Рускови разказа настоящият собственик на красивата къща, която е паметник на културата – проф. Цвети Цветков, който е запазил в непокътнат вид конструкцията на сградата, строена по проект на самия Асен Русков през 30-те години на миналия век.

Асен Русков и Елисавета Рускова са сред основателите на българския оперетен театър. Звездата на Русков изгрява още в театър „Ренесанс" през 1920-та, когато двамата с Мими Балканска се превръщат в звезди на театрална София, а имената им не слизат от афиша и от пресата. В златните сезони на Кооперативния театър, Свободен театър, Одеон, Художествен оперетен театър, Народна оперета Рускови са също водещи актьори. Утвърждават се в комичното амплоа, снимат се и в някои от първите български филми. На сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски" в началото на 50-те години Асен Русков достига творческия си връх като Менелай в „Хубавата Елена", Мишка в „Царицата на чардаша", Латичели в „Младостта на маестрото". Наричат го Царя на смеха, а прохождащият бъдещ оперетен комик Видин Даскалов черпи от неговия богат сценичен опит. Елисавета Рускова пък оставя трайна диря в историята на театъра с роли като Общественото мнение в „Орфей в ада", Хаджигенчовица от "Българи от старо време", Стрина Драгана от "Имало едно време", Михалица от "Бунтовна песен" и др. Повече от 150 са ролите ѝ в над 8000 спектакъла - впечатляваща равносметка за кариерата на талантливата актриса. На откриването на паметната плоча са поканени актьорите от Софийската оперета, звезди от недалечното театрално минало, хора, които пазят жив спомена за големите артисти. 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529079
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031