Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2016 00:12 - Списание "Черно и бяло" събра журналистически пътеписи за Корея в двуезично издание
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1375 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.03.2016 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Списание „Черно и бяло“ събра журналистически пътеписи за Корея в двуезично издание


image
 

Иван Върбанов

 
Съюзът на българските журналисти събра навръх 1 март два празника - българския и корейския, в общо паметно събитие. По идея на своя председател г-жа Снежна Тодорова, СБЖ подкрепи и подпомогна създаването на изключителен медиен проект – двуезично издание на списание „Черно и бяло“, с главен редактор Станислава Пекова, което е посветено на Република Корея. Събитието се състоя в пресклуб „Журналист“ - СБЖ, а сред специалните гости бяха Н.Пр. Шен Мен-хо – посланик на Република Корея в Република България, проф. д.ф.н. Александър Федотов – Директор на Центъра за източни езици и култури на СУ „Св.Климент Охридски“ и Директор на Центъра по кореистика, представители на медиите и приятели на Корея. Главни действащи лица бяха журналистите, съставляващи първия шестчленен рейд до Корея, сред които: Галя Горанова, Георги Найденов, Галя Ганова, Елена Фучеджиева и Марина Цветкова. Българската делегация посещава през лятото на 2015 г. Сеул, Гуангджу, Суон и прочутия остров Чеджу. Всичките си преживявания, емоции и спомени журналистите представят днес в  64-те страници на специалния брой на списание „Черно и бяло“.

Активизиране на отношенията между Асоциацията на корейските журналисти и Съюза на българските журналисти бе осъществено с личното съдействие на Н.Пр. посланик Шен Мен-хо и с настоятелната инициативност на г-жа Снежана Тодорова, Председател на СБЖ. България е първата страна от ЕС с която Асоциацията на корейските журналисти подписа двустранен меморандум за сътрудничество – факт, който безспорно доказва престижа на най-голямата професионално-творческа журналистическа организация у нас.

В поздравлението си към журналистите Н.Пр. г-н Шен Мен-хо посочи значимостта на развиването на двустранните отношения и приноса на журналистическите организации. „Обмяната на визити между Асоциацията на журналистите на Корея и Съюза на българските журналисти доведе до изграждането на едни истински, професионални и приятелски отношения. Специалният брой на списание „Черно и бяло“ е прекрасен символ на отличното ни партньорско журналистическо сътрудничество, което има важна роля в развиване на междудържавните ни отношения. Радвам се, че съдържанието в този брой на списание „Черно и бяло“ е изключително многообразно, като представя широк спектър от теми и дейности, които представят в дълбочина традицията и днешния ден на Корея. Вярвам, че ще продължаваме все така успешно да развиваме още по-интензивно отношенията между Корея и България“, посочи посланик Шен Мен-хо.

От своя страна проф. Александър Федотов поздрави присъстващите с думите : „Премиерата на този специален брой на списание "Черно и бяло" е от изключително значение, както за Съюза на българските журналисти, така и за Асоциацията на журналистите на Корея и за всички корейци, които живеят и работят в България. Важно е, че на 1 март – Денят на независимостта на Република Корея, българска медия подарява едно изключително издания, фокусирано върху нашите партньори. Дните и месеците, през които тогавашна Корея е била японска колония, са едни от най-тежките 35 години в най-новата история на страната. 33-ма интелектуалци подемат чрез петиция битката за независимостта на Корея. В отстояването на тази идея от около 2 млн. корейци, включили се в акцията за независимост, близо 7 000 души заплащат с живота си за бъдещата свобода. Нека никога повече черните дни на робство и подтисничество, белязали историята на Република Корея и Република България, да не се завръщат".

Председателят на УС на СБЖ г-жа Снежана Тодорова изрази огромната си благодарност към преводача г-н Джеймс Канг, който с душа и сърце активно работи за създаването двуезичния брой на списание „Черно и бяло“ и спомага за общуването между журналистите от Република Корея и Република България.

Срещата завърши в дружеска обстановка на разговори и обсъждане на нови идеи, инициативи и общи проекти между членовете на двете журналистически организации.

---

Още снимки от събитието можете да видите на Фейсбук-страницата на НЮЗ БГ РЕПОРТЕР - тук

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2554719
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930