Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2016 23:20 - 80 журналисти от цяла Русия пристигнаха на фестивала "Моя провинция"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.08.2016 23:22


 Иван Върбанов, Русия, Кострома 
 10 август 2016 г.

 image

 

80 журналисти от цяла Русия пристигнаха за откриването на ХVІІ-ото издание на Общоруския медиен фестивал за телевизионни филми и програми „Моя провинция“. За трети пореден път събитието се провежда в гр. Кострома. В рамките на медийния форум се провежда и Х радиофестивал и Х фестивал на пресата. 

 

„Моя провинция“ се превърна през годините в знаков празник за регионалните журналисти в Русия, като сред международните партньори водещо е мястото на  Съюза на българските журналисти. Тази година фестивалът е посветен на руското кино. В Кострома са работили плеяда известни кинематографисти и актьори, а областният център завоюва през годините заслужено своята репутация на снимачна площадка за десетки популярни руски филмови продукции. Медийният форум се превърна в средище, където журналистите общуват, дискутират професионални теми и бележат новите хоризонти на развитие на медиите, а   също така обменят опит и пазят традициите.

 

 Уникалността на фестивала „Моя провинци“ се заключава в това, че той дава възможност да бъде показан животът на обикновения човек от различните региони на Русия, проблемите на деня, многообразието на култури, обичаи, традиции.

 

Филмите, радио- и телевизионните програми, репортажите и статиите, които са част от конкурсната програма, са изключително вълнуващи не само за журито, но и за зрителите, слушателите и читателите.

 

 В своето приветствие до участниците във фестивала председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова посочи: „Сътрудничеството между Съюза на българските журналисти и Общоруското фестивално движение „Моя провинция“ се развива и крепне с всяка изминала година, защото то спомага за укрепването на дружеските отношение между нашите страни и народи. То е проверено във времето и нашата обща история. Никой и нищо не може да ни раздели“.

 

Ролята на регионалните медии е огромна, защото те са натоварени с важната мисия да спомагат за решаването на проблемите в регионите и да бъдат медиатор в диалога между гражданите и институциите. Те показват героите на нашето време, за които често в националния ефир или на страниците на националната преса  не достига време и място.  Ежедневната работа на журналистите от регионалните медии е изключително жива и активна, а способността й да вълнува и да провокира е в унисон с мисията журналистиката да бъде в служба на обществото. Именно регионалните медии пишат летописа на малките градове, в чието ежедневие се крие неповторим колорит и традиции.

 

Фестивалът „Моя провинция“ търси и отличава потенциала на журналистическия талант в няколко отделни номинации. Медийното жури тази година е оглавявано от председателя на Съюза на журналистите на Русия – Всеволод Леонидович Богданов, а в състава му са включени топ журналисти, медийни експерти, тв водещи, преподаватели. Сред съдиите са: президентът на фестивала „Моя провинция“ Елена Фоминих, Надежда Ажгихина – секретар на Съюза на журналистите на Русия, Юрий Бутунин – ръководител на пресслужбата на Съюза на журналистите на Москва, Алла Данко – академик в Международната телевизионна академия, лауреат на премията „Слава на нациите“.

 

През първия фестивален ден бе проведена среща с губернатора на Костромска област Сергей Ситников, който е сред патроните на форума.

 

Сред участниците в конкурсната програма е селектирана продукция на Българската национална телевизия -  филмът „Празник на духовността в Златоград“, с автори Георги Торнев и Мира Добрева.

 

„Когато за нас разказват централните медии, те гледат през очите на федералните журналисти или репортерските екипи, които идват само за определено събитие в дадено населено място. Гледната точка става съвсем друга, когато регионалните медии създават сюжетите и разказват от първо лице“,  споделя президентът на фестивала „Моя провинция“ Елена Фоминих, която е сърцето, духът и  автор на идеята на медийния проект.

 

Обичайно в първата категория фестивалът номинира журналистически работи в различните жанрове. Втората категории от селекции за 2016 г. е посветена на киното, в унисон с обявената от президента Владимир Путин „Година на киното“ в Русия. Конкурсната програма допуска разнообразни сюжети, които са посветени на седмото изкуство. В третата категория са номинирани проекти, които разкриват споделянето на успешни медийни кампании. Всички участници във фестивала се събират, за да разкажат един на друг за своите най-успешни събития през годината. Победителите ще бъдат излъчени от самите участници, които ще определят най-достойните проекти за награди. 

 


„Идеята ни е участниците да не бъдат в ролята на конкуренти“, разказва Елена Фоминих. „Журналистите работят и се изявяват в различни жанрове и категории, но имат общи ценности. Категорията, в която медийните представители представят водещия си опит, на практика спомага за творческото и професионално израстване на цялата гилдия“.

 

 

Четвъртата категория традиционно е посветена на  операторско майсторство. Призът „Аз виждам света“ е учреден в памет на оператора Олег Миляев. „Според регламента операторите от цялата страна могат да изпращат за участие свои работи, които ще бъдат оценявани по степента на въздействие на картината, без текст и говор“, пояснява Елена Фоминих.

 


Президентът на фестивала „Моя провинция“ създава преди 14 години значима социална кампания, която е пример за силата на журналистиката и медиите. За реализацията на благотворителния телемаратон - „Ние сме хора“, получава много отличия и награди, в това число и държавната премия на президента на Руската Федерация Владимир Путин. „Всички екипи работят 24 часа на живо в ефир - монтажисти, оператори, журналисти, като обичайно всяка наша кампания има за цел да събере средства за  дете, което се нуждае от спешна животоспасяваща операция, присаждане на орган или се нуждае от възстановяване след тежко заболяване. Кампанията се излъчва през цялото денонощие, а репортерите и журналистите са на улиците, в метростанциите, в различни точки на града, за да призовават за набирането на средствата. Всичко се случва пред камерите, чрез преки включвания от всички пунктове. Администрацията на президента ни изпрати огромна сума, за да помогне. Щастлива съм от обществения отзвук и резултатите. Жителите на нашия град – Борисогле́бск, Воронежска област в Русия, превърнаха всяка акция в празник за града. Резултатите: 14 телемаратона спасиха 12 човешки живота, а кампанията се превърна в най-добрата социална кампания в Русия“, заключава Елена Фоминих.

 

 

Церемонията по откриването на фестивала „Моя провинци“ се състоя в Държавния драматичен театър на гр. Кострома. Участниците в медийния форум бяха гости и на творческата вечер на Светлана Светлична.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551056
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930