Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2016 02:19 - РАДИО "КЛАСИК ФМ" ИНИЦИИРА ПОДПИСКА ЗА НОВА КОНЦЕРТНА ЗАЛА В СОФИЯ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.10.2016 14:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Иван Върбанов

 

Радио „Класик ФМ“ инициира подписка за построяването на нова концертна зала в София. Кампанията бе стартирана със специална пресконференция в НМУ „Л. Пипков“, на която присъстваха представители на музикалната гилдия, професионални и творчески организации, граждани и ученици.

Идеята, която бе формулирана от директора на радио „Класим ФМ“ - Васил Димитров, е концертната зала да бъде изградена на мястото на „Царските конюшни“ в столицата, които се намират на кръстовището на бул. Васил Левски и бул. Дондуков.

В президиума, по време на събитието, което се проведе в концертната зала на НМУ „Л.Пипков“, в знак на солидарност с инициативата заеха своите места: Теодосий Спасов, проф. Пламен Джуров, младите пианисти Виктория Василенко и Георги Черкин, директорът на Музикалното училище - Милка Митева, проф. Людмил Ангелов, Ясен Козев – председател на УС на „Музикаутор“, Елена Кискинова – изп. директор на Българската асоциация на музикалните продуценти, Павлина Величкова – изп. директор на Българска музикална асоциация, проф. Д-р Борислава Танева – зам.-ректор на НМА „Проф. П. Владигеров, Даниела Ханджиева – артистичен директор на „Кантус Фирмус“.

Всички те се обединиха около посланието, че в столицата е необходимо да бъде изградена нова модерна зала, която да бъде алтернатива на концертния живот и на изявите на класическите музиканти и да бъде на световно ниво. „Необходим е още един културен храм в столицата“, призова Теодосий Спасов. По думите на Георги Черкин и Виктория Василенко акустичните качества на зала „България“ не са перфектни и артистите, които изнасят концертите си там очакват повече. Проф. Джуров припомни, че в зала "България" работят няколко оркестъра, организирането на концертите е изключително трудно от гледна точка на заетостта, свободни дати, натовареността за репетиции и т.н.

Нюз БГ Репортер припомня, че т. нар.  „Царски конюшни“ бяха придобити чрез спорна сделка, която бе атакувана от държавата в съда. МРРБ внесе иск в Софийска градски съд за обявяване на нищожни на договорите по сделката. Прокуратурата обяви, че също започва проверка. Червеният лидер Корнелия Нинова обяви: " според направени изчисления, имотът е придобит срещу скромната цена от 90 лв. за квадратен метър". Бе уточнено, че сградите остават собственост на три министерства – земеделското, регионалното и вътрешното. Според министър Павлова собствеността върху сградите дава основание за атакуване на сделката за продажбата на земята.

Въпросите на журналистите - Дали има вече готов архитектурен проект? Кой ще направи инвестицията и в какви размери? Как и кой ще управлява новосъздадената концертна зала? Водени ли са разговори с институциите? - останаха без отговори.

Идеята, която тепърва трябва да бъде представена за широко обществено обсъждане и да получи подкрепа сред гражданството, медиите и музикалната гилдия, трябва да бъде отстоявана не само с подписки, но и с активен диалог с институциите и реални планирани ефективни действия на инициативния комитет за нейното реализиране. 

София, естествено, има нужда от нова концертна зала. Друг е въпросът дали точно „Царските конюшни“ са вярната локация? И не само от гледната точка на мотива, че няма смисъл да бъде разрушен уникален исторически комплекс, а е по-вярно обратното - неговата реставрация и запазване. Още повече, че имотите са част от историко – археологическия резерват на антична Сердика и средновековен Средец.

Иначе, самата идея за нова концертна зала с по-голям капацитет и самостоятелен мениджмънт не е нова. Темата бе експлоатирана в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата преди години. Нека припомним, че през 2014 г. бе проведена дискусия в рамките на „Европейския музикален фестивал“, която обедини музиканти, архитекти и представители на Столична община. Тогава бе лансирана тезата, че теренът на който би могъл да бъде изграден новият Център за сценични изкуства е планирано да бъде на бул. Никола Вапцаров, където бе ситуиран атракционният увеселителен парк „Софияленд“.

Независимо от реминисценцията на темата две години по-късно, целта остава ясна. София трябва да има нова концертна зала. Дали общината ще се заинтересува от управлението на новия културен институт предстои да видим. Както и какви ще бъдат желанието и ролята на Министерството на културата, които дори не бяха артикулирани от инициативния комитет, като субект в новата кауза.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550446
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930