Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2016 01:42 - СОС прекръства част от бул. "Янко Сакъзов" на "Конрад Аденауер"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1497 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.10.2016 22:08


image

Иван Върбанов

Конрад Аденауер изрита Янко Сакъзов, като си присвои нечетните номера на улицата. Така може да се опише с едно изречение скандалната ситуация, породена от необмислено решение на Столичния Общински Съвет. След абсурдния акт на съветниците част от столичния булевард "Янко Сакъзов", намиращ се в район "Оборище" в София, е преименуван. Това безцеремонно прекръстване на уж безименна столична улица на името на Конрад Аденауер породи началото на протест на живущите и работещите в жилищните сгради, които са регистрирани на нечетните номера на столичния бул. "Янко Сакъзов".
"Категорично отхвърляме решение 566 на СОС от 23.07.2015 г. за именуване на безименна улица в район Оборище с името "Конрад Аденауер". Считаме, че въпросното решение е незаконосъобразно, поради това че съдържа съществени нарушения на правилата, касаещи административното производство", пишат в писмото си протестиращите столичани, което е адресирано до Омбудсмана на Република България, с вх.№ 2415 от 16.03.2016 г., Въпросният документ е регистриран и в деловодството на Столична община под номер CОА16-ГР94-1659 от 16.03.2016 г. на вниманието на кмета на София и на общината "Оборище".
Именуването на "безименна" улица по същество е невярна формулировка в решението на СОС, доколкото прекръстената улица си има име - тя е част от бул. Янко Сакъзов. Защо това обстоятелство е преиначено съвсем нагло и безцеремонно? Дали е подведен СОС? Това са въпроси, които до ден днешен нямат логичен и разумен отговор.
Все пак, да прекръстиш само едната част от вече съществуващия булевард "Янко Сакъзов" с друго име "Конрад Аденауер", е решение, което трудно може да бъде обяснено. По-важното е да бъдат анализирани и прозряни мотивите, които стоят зад тези уж недомислени действия на общинските съветници. Както и да бъдат калкулирани следствията, настъпили след нелогичния акт на съветниците. Сега живущите на нечетните номера на бул. "Янко Сакъзов" ще трябва да извадят свои нови лични документи, за да опреснят адресната си регистрация, както и да преиздадат на новия си адрес нотариалните актове на своите имоти.
Обърканата ситуация, според мен, крие опасността от множество злоупотреби. Неуредиците и неизяснените обстоятелства са удобен мотив за лансиране на фалшиви завещания и нотариални актове на имоти, особено в казусите при които може да има починали собственици или самотни възрастни хора без наследници.
Малко история! Бул. "Янко Сакъзов" е именуван още през 1959 г., когато са построени сградите в ж.к. Владимир Заимов, находящи се на улица Владимир Заимов. Всичко е надлежно описано в архива на Столична община - в общия и в подробния устройствени планове на столицата за този период, в издадените нормативни актове на собственици на апартаментите, в документацията по тяхното данъчно облагане и т.н. Улицата през годините - от миналия век до днес, са носили имената: "Регентска", "Московска", "Генерал Владимир Заимов", "Янко Сакъзов". За последните имена нося лично спомена от детството си.
Казусът се заплита!  Пред обществеността не са огласени мотивите на вносителите на решението за преименуване. Нещо повече! Още една улица във въпросния квадрант е преименувана - този път в чест на сър Стивън Рънсиман. И така: предната част на блоковете - регистрирани и намиращи се на нечетните номера на бул. "Янко Сакъзов", вече са на Аденауър, а задната - на Рънсиман. Ако собственик притежава пък гаражи, които са зад блока му, то той ще се окаже в ситуацията да притежава два имота на два различни адреса и съответно ще трябва да заплати два различни данъка.
Защо? Преименуването на нечетните номера на бул. "Я. Сакъзов" на "Конрад Аденауер" би ли могло да е направено и заради неистовото желание да се направи реверанс към чужда неправителствена организация, чиито офиси се намират на въпросната улица /нечетните номера на булеварда/?  Оставям настрана оценката за значимостта на личността и делото на носителите на имената на въпросните улици в контекста на българската история.
Важното е, че хората са недоволни и протестират!  Сега остава само един единствен ход. Извършване на проверка от компетентен орган за установяване на законосъобразността при приемането на административния акт на СОС и обявяването му за недействителен, след като бъдат установени фактите и данните по казуса. Важно е и да бъде изяснена отговорността на служебните лица, които са въвели в заблуждение общинските съветници по отношение на т.нар. статут на "безименна" улица на бул. "Янко Сакъзов" на която са нечетните номера на адресите на сградите.
Е, г-жо Фандъкова, сега е Ваш ред - действайте! Г-жо Едрева - и Вие! Поне сега, г-жо кмет, сте освободена от бремето на президентските избори. Докажете, че сте на мястото си. В противен случай - протестът на гражданите от "безименната" улица "Сакъзов" в столицата ще продължи и ще ескалира. Подчертавам: протестът не е политически, той е принципен. Заради справедливостта, спокойствието и родовата памет на дузина софиянци, които ще останат без своята автентична адресна регистрация и с накърнени спомени, живеейки в идеалния център на София - която "Расте, но не старее". Но, нали столицата не трябва да изтрива и подменя историята си. Нищо не започва от днес, г-жо Фандъкова! Не си заслужава да предавате българския интерес и българските граждани, заради угодничеството и раболепието пред чуждите господари. А уж случайно съвпадение е и това, че офисът на външна организация се намира на едно от нечетните номера на въпросната улица "Безименна".

Ама че недостойна и унизителна история. Прекратете този абсурд!

image
image






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556243
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930