Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2017 19:23 - След признанието в Ница, филмът „6 и 1 наум” с премиера в България
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image



Иван Върбанов

След четирите номинации на Световния кинофестивал в Ница - в категориите: "Най-добър чуждоезичен филм", "Най-добър сценарий на чуждоезичен филм", "Най-добра главна женска роля в чуждоезичен филм" (Йоанна - Изабелла Върбанова) и "Най-добра поддържаща женска роля в чуждоезичен филм" (Анастасия Левордашка), българският игрален пълнометражен филм „6 и 1 наум" на режисьора и продуцент Лъчезар Петров (TL Media) ще има и своята българска премиера.


Събитието ще се състои на 27 май от 19:30 ч. в Руския културно информационен център – София, ул. „Шипка" 34. Интересът към творбата е оправдано огромен, като билетите се изкупиха буквално за дни. Затова организаторите пускат и втора прожекция с билети – предпремиера, която е на същия ден от 17:00 ч.

Истината. Всички я търсим. Така твърдим. Но какво се случва, когато Истината намери нас?

"Ако ти не Я разпознаеш,
Тя ще те разпознае.
Едното е светла радост.
Другото - горчива сълза..."

Този стих е мотото на „6 и 1 наум" – филм-притча за всекидневните лъжи в нашия живот и за опасностите, които те крият.

Оператор на лентата е Румен Василев, а в главните роли участват: Галин Найденов /Камен/, Йоанна-Изабелла Върбанова /Лора/, Анастасия Левордашка /Ива/, Мирела Карабанчева /Галя/, Теодор Софрониев /Радо/, Ахмед Юмер /Мишо/.
В епизодите зрителите ще видят популярните и обичани актьори: Тончо Токмакчиев /Шефа/ и Албена Колева /кака Цеца/. Музиката е дело на Иво Игнатов.

„Снимачният период бе с продължителност 4 седмици, като три от тях преминаха в пет изключително красиви, но недостъпни за посещения от туристи пещери", разказва режисьорът Лъчезар Петров. „Снимачният терен бе доста хлъзгав и труден, направо опасен. За да не допуснем инциденти и да неутрализираме всякакъв риск, екипът ни бе опасал с въжета цялото скално и изсечено пространство, а заедно с нас работеше екип от професионалисти – пещерняци, които обезопасяваха всеки милиметър от терена и всяка сцена. Влизането в пещерите, преди да започне снимачният процес бе истинско предизвикателство, което вдига неимоверно адреналина. Актьорите и снимачният екип трябваше да преодолеем скални процепи и теснини, да преминем през подземна река, да разположим техниката и да снимаме върху изключително кални и хлъзгави участъци под земята. Нещо повече – в „залата" в пещерата, където бе ситуирано основното действие, бе специално изграден „втори етаж", до който никак не бе лесно да се доберат актьорите", обяснява Лъчезар Петров.

Режисьорът допълва, че филмът, който е продуциран от филмова къща TL MEDIA, е независима продукция с изключително скромен бюджет. Акцентира върху това, че успехът на продукцията се дължи на отдадеността и сплотеността на целия екип, на сърцатостта на всички и на любовта им към работата и киното.

„Графикът ни на работа никак не бе лесен, а целият процес бе наистина сериозно изпитание за всички. Денят започваше по изгрев слънце. Навлизането и позиционирането на сетовете под земята ставаше в 8,30 сутрин. До към 9 часа техниката и екипите бяха вече в подземните измерения. Снимахме по 10 часа на труднопроходими места при изключително ниски температури – средна постоянна 8 градуса, и при стойност 85% влажност на въздуха. Излизахме на светло едва след 20,30 ч., физически уморени, но едновременно с това творчески заредени, фокусирани и устремени към желанието да пресъздадем историята от литературния сценарий. Придвижването до хотела, след тежкия пореден снимачен ден, и вечерята - между 21 и 22 часа, бяха времето в което всички обменяхме мисли и обсъждахме постиженията и несполуките от деня", откровено обяснява режисьорът.

Лентата "6 и 1 наум" разказва за Лора, Галя, Ива, Мишо Рендера, Радо Екстрема и Камен, които са колеги и добри приятели - неразделни и през почивните дни. Любовта към приключенията ги отвежда всеки уикенд на непознато място, където търсят близост с природата и най-вече – екстремни преживявания. По отношение на последното те не са абсолютно единодушни, но всички се подчиняват на колективния устрем. Моторите безметежно летят към място, което нехайно наричат: „Абе, до където стигнем!". Тази събота обаче мястото е особено - пещера, свързана с древна легенда, където приятелството на нашите герои е поставено на сериозно изпитание. И не само то...

Лъчезар Петров определя своя филм - „6 и 1 наум" , като приключенски, но и като драма, и като фентъзи. Подчертава, че главното е общочовешкото послание, което се надява да стигне до зрителя, да го докосне и да го накара да се замисли. Но, не за големите неща, а за онези - истинските и, човешките, които ни мотивират с малки крачки да извървяваме своите стъпки и етапи от живота си. Да следваме своята съдба и кръст. И да постигнем промяната, която трябва да започва от нас.

„Опитът не се купува, нито се учи. Той може само да бъде придобит. С желание, всеотдайност, практика и... с много труд. Както се изкачва планински връх", признава с усмивка Лъчезар Петров. Казва, че вярва в успеха на филма си и тук - в родната България. Защото работата със сърце, любов и самоотверженост винаги създава продукт с високо качество. Но, дори да постигнеш отличен 6 и независимо дали получиш признание за успеха си, то винаги имай 1 наум!

Така житейското ти уравнение ще е правилно.

На добър час на екипа на "6 и 1 наум"!

Официална премиера:
19:30 ч., РКИЦ, София – ул. „Шипка" № 34



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2547160
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930