Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2017 16:35 - Публиката сърдечно аплодира премиерната прожекция на "6 и 1 наум"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Иван Върбанов


Българската премиера на лентата "6 и 1 наум", която се състоя в Руския културно-информационен център в София, завърши със сърдечни аплодисменти- както за режисьора и продуцент - Лъчезар Петров, така и за целия екип.

Игралният пълнометражен филм, който получи признание с четири номинации на Международния кинофестивал в Ница тази година, бе посрещнат за дебюта си у нас в салона на "Открита арт сцена на Шипка". Мениджърът Милена Червенкова сподели: "След 89-та година и така наречените промени в България това е моят ФИЛМ! Най- после! Доживяхме! Авторско кино от много висока класа! Браво на Лъчезар Петров и неговият много талантливо подбран екип! Щастлива съм, че премиерата на филма бе тази вечер в Открита Арт сцена на Шипка! Филмът ще има щастлив живот, вярвам в това! И пътешествие по много фестивали!".

Да се заминаваш с изкуство в днешния материален свят е достойно за поклон и уважение! Но, да правиш кино, като инвестираш лични средства в размер на 100, 000 лв., за да следваш мечтите си като Дон Кихот, да изобразиш един красив свят от ценности и красота и да ги подариш на повече хора, за да ги видят и да ги зарадваш - това вече е истински подвиг. Във времето, когато културата е поставена на колене и е изтикана в ъгъла, задушавана и арестувана.

"6 и 1 наум" е достойният пример за филмов проект, който дръзва да е алтернативна независима продукция - без държавно финансиране, пропаганда и реклама. Филм, който сам проправя пътя си, заради качествата и стойностите, които притежава.

Лъчезар Петров е вплел своята душа и сърце във филма си "6 и 1 наум". Снима своята авторска продукция само за месец. Избира актьорите след прецизен кастинг, а за операторската работа се доверява на Румен Василев. Три седмици продължава тежкият снимачен период под земята - в непроходими, опасни и тъмни пещери, при минусови температури, хлъзгави терени, с изключително малък екип. И всичко това, заради верността към замисъла на сюжета, който ни отвежда в чистилището чрез едно невинно приключение на група тинейджъри.

"6 и 1 наум" е филм, който те докосва и транслира посланията си на много нива: библейско, чисто човешко, мистериозно, духовно - философско. Зрителят сам ще декодира онова, което съумее да разчете чрез степента на отвореност на сетивата и осъзнаването си. И в зависимост от чистотата на душата и сърцето си.

След високата международна оценка, сега проектът предстои да преодолее предизвикателствата, породени от нашенските географски ширини и балкански синдроми. Сред тях е основният - разпространението. Големите медийни групи все още не са отговорили на предложението да покажат на повече зрители творбата в притежаваните от тях киномрежи.

И то при благородната уговорка, че залогът не е в материалната и финансова възвращаемост, а в мисията му - да бъде видян от по-голяма аудитория.

Непосилен на този етап е вариантът, според който филмът трябва да заплаща по 650 евро седмично за екран и зала в големите мултиплекси, за да бъде въртян. Тук трябва да се добавят и още утежняващи обстоятелства - средствата за реклама, които също е необходимо да бъдат заплатени от продукцията и авторите на филма?!

Тези обстоятелства издигат една наистина непробиваема желязна стена и са висока бариера за независима и нискобюджетна продукция като тази, която вече е вложила за производството не малко средства.

А сега на къде?

От този момент, животът на филма на екран ще бъде обусловен и ще бъде функция от желанието на повече хора - вдъхновени от тази история, да помогнат, кой с каквото може. Както през Възраждането.

Надявам се, че всеки човек от публиката ще рекламира филма, ще разкаже за него на своите приятели, ще направи така, че лентата да получи безброй много обединени приятелски ръце и шансове - в градове, общини, киносалони, училища, зали и т.н.

Категорично вярвам в успеха на филма и тук, в България.

Защото винаги пред една заключена врата се отварят нови пътища и хоризонти. Заради подкрепата, вярата и съпричастността към другия, към общия ни стремеж в името на Истината, вдъхновението, дързостта - професионална и човешка, другостта, заради силата на устрема и таланта на всеки от нас, заради порива и преклонението към човешката и духовна извисеност.

Без нищо наум, а заради светлостта и радостта, която излъчва този филм-притча. И вричането ни да успеем да преодолеем всекидневните лъжи, лицемерие, падение и низост и кривите огледала в живота ни, за да подкрепяме и се обединяваме в името на създаването на по-добър, красив и духовен свят. Нашият! И то сега!

В главните роли участват: Йоанна-Изабелла Върбанова /Лора/, Анастасия Левордашка /Ива/, Мирела Карабанчева /Галя/, Теодор Софрониев /Радо/, Галин Найденов /Камен/, Ахмед Юмер /Мишо/. В епизодите зрителите ще видят популярните и обичани актьори: Тончо Токмакчиев /Шефа/ и Албена Колева /кака Цеца/. Музиката е дело на Иво Игнатов.

На добър час на екипа на "6 и 1 наум"! 

Летете! 

Ние сме с Вас!

---

Фейсбук-страница на филма: https://www.facebook.com/6and1inthemind/?fref=ts





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529171
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031