Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2017 01:41 - Телевизията - член на КРИБ?!?!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2017 13:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван Върбанов    

Свободата на словото, медиите, журналистиката и свободните пазари, индустриалците и капиталите са в тясна взаимовръзка, допълват се и може би са функция едни от други? 

Такава би могла да е хипотетичната логика, но и реалното послание към аудиторията и обществото, които произтичат от факта, че обществената и държавно финансирана Българска национална телевизия е ... член на КРИБ?!  

Новината за членството на обществената медия в Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България /КРИБ/ се прокрадна в изявлението на председателя на сдружението - Кирил Домусчиев, преди почти близо месец. Темата остана във въздуха, полетя в публичното пространство, не намери развитие, но пък е актуална в контекста на конкурса за Генерален директор на Телевизията - майка. 

Търсейки възможните основателни  мотиви  за членството на Първата ни телевизия в Конфедерацията отворих Устава й, който определя КРИБ като неправителствено сдружение с нестопанска цел на български и чуждестранни ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ, упражняващи ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ в България. - Но, нали БНТ не е търговска организация ? - си казах и продължих да чета. - Дейността на сдружението е насочено към развитието на всички сектори на българската икономика, в това число и за укрепване на икономическите връзки между България и други страни, за създаване на благоприятна икономическа среда, за увеличаване на обема на инвестициите и за откриване на нови работни места. КРИБ допринася за развитието на пазарните отношение, за засилване на българския износ и за издигането на авторитета на българската индустрия в световната икономическа общност ... и още, ... и още!      

Сред целите на организацията, вписани в Устава, са: да представлява и защитава интересите на своите членове; да защитава интересите на работодателите пред законодателната, изпълнителната  и местната власт, синдикалните и представителните организации на работниците и служителите /чл.7.3/; да работи за справедлив достъп до ресурсите на държавата и на международните организации за подкрепа на частния сектор / чл.7.9/ .

Чл. 8.1.10 повелява КРИБ да подпомага маркетинговата и рекламна дейност на своите членове, а чл. 8.1.8 - да подпомага своите членове, като популяризира дейността им и разпространява информация относно развитието и постиженията на своите членове.    По силата пък на чл. 8.3.1. от Устава, КРИБ представлява своите членове пред законодателната, изпълнителната и местната власт, синдикалните организации, представителните организации на работниците и служителите и обществеността.     Право на членство в КРИБ имат български и чуждестранни физически или юридически лица, които имат качеството на търговец според националното ни законодателство и осъществяват търговска дейност на територията на Република България. Членовете сами заявяват с молба желанието си за членство.    

Вниманието ми бе привлечено и от задължението членовете на КРИБ да заплащат встъпителна имуществена вноска и годишна имуществена вноска /членски внос/  в брой или на посочена банкова сметка на Конфедерацията и да изпълняват решенията на Общото събрание, Управителния съвет и другите органи на Конфедерацията.    Всичко това, съотнесено към БНТ, звучи притеснително. Поне за мен.   

Та какви са преимуществата и обвързаностите, които следват от това членство?
Има ли конфликт, когато в програмите на БНТ участват хора от ръководството на КРИБ и производните му структури в дискусии със синдикатите, например?
На фона на модела " Кой" има ли други форми на влияние или обвързаности в медийния сектор?   

В правомощията на членовете на СЕМ е да поставят темата, да си изяснят мотивацията за това членство.

Всичко е в ръцете на надзорниците, а аз съм любопитен да науча отговорите.                                                                                                                             

imageimage



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2554840
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930