Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2017 02:23 - ЕКСПЕРТИ ПО МЕДИИ И ТЕРОРИЗЪМ С ПРЕПОРЪКИ КЪМ ЖУРНАЛИСТИТЕ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 705 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2017 02:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
София | 29.09.2017 | Иван Върбанов  

Професионалната журналистика трябва да създава пълноценна информационна среда, която да противостои на пропагандната машина на терористичните организации. Това бе един от основните изводи, които направиха участниците в 13-ата Международна среща „Тероризъм и електронните медии”. Във форума, която се състоя в София,  взеха участие повече от 120 журналисти от 23 страни. 

„Професионалната журналистика играе важна роля в ангажирането на общественото мнение в борбата против международния тероризъм, анализира неговата същност,  подпомага намирането на верните пътища за противопоставянето на тероризма и служи на интересите на обществото. Затова заплахата на тероризма не бива да бъде използван като повод и оправдание за въвеждане на ограничения, които да са в ущърб на обмена на мнения и информация или да ограничават професионалната работа на средствата за масова информация”, коментира Снежана Тодорова – председател на УС на СБЖ.

Участниците в международната конференция „Тероризмът и медиите” обявиха поредица от препоръки към журналистите, които работят в точки на военни конфликти или отразяват терористични актове, подчертавайки за пореден път важната им роля и огромна отговорност за производството и разпространението  на точна и обективна информация. Правейки своите разследвания в служба на информираността на обществото, журналистите трябва да бдят чрез новините и своите коментари да не разпалват ненавист по политическа, религиозен или национален признак. Особено важно е журналистите  да не допускат разпространение на лъжлива (непроверена) информация и дезинформация и задължително  да проверяват информациите, което е професионален принцип и дълг на журналистите.    

От Международната академия за телевизия и радио (ART) припомниха, че сред етичните правила при отразяване на конфликти, бедствия и терористични актове за журналистите е особено важно да  бъдат съпричастни, тактични и внимателни към чувствата, емоциите и преживяванията  на роднините и близките на жертвите,  да проявяват чувствителност и толерантност при интервюирането на очевидци на събития, да избягват прекомерното представянето на  натурални и реалистични картини от местата на събития и терористични актове и техните жертви, като се отнасят с уважение и висока нравствена, национална и религиозна толерантност към спецификите на всяка отделна аудитория.

Световната общественост отхвърля свързаността на тероризма с конкретна религия, раса или националност. Участниците в 13-ата Международна конференция „Тероризъм и електронните медии” с тревога  отчетоха нарастването на терористичната активност в различни части на света. Международният тероризъм постепенно се превръща в реална опасност за целия свят. В този контекст, границата между информирането на обществото и създаването на паника е много тънка. Журналистите трябва да следват своите  задължения като следят не само за обективността на съдържанието, но и за тона на репортажите си.

Анализаторите отбелязват, че терористичните групировки и самият тероризъм се опитват да въздействат на обществото не само чрез медиите, но така също и активно се възползват от свободното мултимедийно пространство в Интернет и възможностите за транслиране на послания през всякакви платформи. В тази ситуация главната задача на международното журналистическо общество се явява разработката на интелектуални подходи за противодействия на идеологията на тероризма.  

Медиите не бива да бъдат проводник на пропаганда. Те трябва да информират без да стават кислорода на тероризма и същевременно да не подсилват страха на хората. Същевременно, грижата към сигурността на журналистите, които работят в критични точки е с висок приоритет на редица международни организации. ООН прие наскоро резолюция, по инициатива на ЮНЕСКО, за обучение на журналисти, които работят в точки на военни действия или отразяват въоръжени конфликти.                               
                                 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2552165
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930