Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2018 01:16 - Ура! ЕП отхвърли Директива, която щеше да ограничи свободата в интернет
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ура! ЕП отхвърли Директива, която щеше да ограничи свободата в интернет

image

Иван Върбанов

Европейският парламент гласува категорично "Против" и отхвърли проектите за реформи в законите за авторските права на ЕС, като даде частична победа на участниците в кампанията, включително Google и Уикипедия, според които правилата строго ограничават свободата на интернет.

Членовете на ЕП решиха да стопират преговорите за актуализиране на директивата на ЕС в областта на авторското право, предназначена да предостави на издателите на новини и други медии по-справедливи такси от интернет гигантите.

Европейският парламент отхвърли рестриктивната реформа за авторските права в интернет, възобновявайки дебата за спорния законопроект.

Вотът показа: 278 гласа "За", 318 "Против" и 31 "Въздържали си". Този резултат идва след две години усилена работа по проекта на Директивата, множество дискусии и серия анализи, но най вече и след като текстът бе приет от ресорната парламентарна комисия в Брюксел.

Така свободата в интернет остава неограничена към момента.

Опонентите на законопроекта използваха специална процедура. Те събраха 76 подписа, за да оспорят решението на парламентарната комисия.

Блокиращият подход на европарламентаристите е известен като правилото 69C и рядко дава резултат поради простата причина, че по силата му е нужно мнозинство за вземане на конкретно решение. Сред противниците на законопроекта, който ограничава свободата в глобалната мрежа бе Гугъл и "Уикипедия", които успяха да консолидират достатъчно гласове в ЕП.

Мнозина считат, че Директивата за авторското право и цифровия единен пазар - 2016/0280 би ограничила свободата на разпространение и достъп на съдържание в интернет.

Опонентите поддържаха тезата, че така големите звукозаписни компании и издатели ще защитят правата си на лицензирано съдържание.

Ако Директивата беше приета щеше да настъпи преломен момент за интернет, защото всичко щеше да бъде филтрирано или блокирано от роботи. Дори семейни снимки биха могли да попаднат под възбрана като обект на авторско право. Законопроектът би ограничил и сайтове за информация като Уикипедия.

Един от най-спорните аспекти на плана, отхвърлен от евродепутатите, би изисквал интернет платформи - по-специално YouTube, собственост на Google, да използват филтри за съдържание, така че материалите, качени от потребителите, да не нарушават правилата за авторски права. Това също би означавало, че доставчици на услуги като Google можеха да бъдат помолени да плащат на издателите за показване на кратки клипове на съдържание.

Петиция срещу реформите, наречена "Save Your Internet", е събрала над 700 000 подписа през последните седмици. Уикипедия, която използва банери на френски, испански и италиански сайтове, приканвайки своите потребители да натиснат евродепутатите, за да отхвърлят реформите, би била освободена от задълженията за филтриране.
Депутатите вече ще трябва да преработят предвидените регламенти преди ново гласуване през септември. Ако бъде постигнат компромис, парламентът ще договори с правителствата на ЕС и Европейската комисия окончателен текст.

Поддръжниците на по-строги закони за авторските права в ЕС твърдят, че европейските издатели и творци се нуждаят от по-голяма защита от американските интернет гиганти по време на трансатлантическо напрежение в търговията.

Андърс Ласен, председател на Европейската група на дружествата на авторите и композиторите, подкрепящи реформите, заяви, че гласуването е пропусната възможност. "Това гласуване никога не е било за цензура или за свободата на словото. Става въпрос само за актуализиране на правилата за авторски права до 21-ви век и за гарантиране, че творците ще получават справедливо възнаграждение, когато техните произведения се използват в цифровото пространство ", каза той.

За момента свободата в интернет остава гарантирана, а достъпът - свободен.
Да видим докога?!

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550641
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930