Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2018 20:28 - КАПАНЪТ "ПОЧАСОВА РАБОТА, НО С ДОГОВОР ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ДНИ"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1438 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.07.2018 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

ПРОВЕРКА ПО СИГНАЛ
КАПАНЪТ "ПОЧАСОВА РАБОТА, НО С ДОГОВОР ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ДНИ"

Иван Върбанов

Читател на Нюз БГ Репортер ни подаде сигнал, че компания обявява почасова работа за студенти и ученици, а в същност се предлага трудов договор за работа, за определени дни в месеца.

КАЗУСЪТ

Решихме да проверим сигнала и член на редакционния екип подаде своето СВ към фирмата-работодател - столична киноверига. Репортерът под прикритие бе извикан за интервю с мениджър от киното. Бе му обяснено, че работата е почасово, като може да практикува с ангажимент 4, 5 или 6 часа дневно. Така кандидатът може да съчетава ученичеството и/или студентстването с работа за джобни. Имало възможност и да се работи в дни по 12 часа, но при стриктното спазване на КТ, съобразно изискването за почивки и отпуски. След интервюто, кандидатът ни имаше време да си помисли и му бе дадено време, за да се снабди с всички документи за работа - свидетелство за съдимост, медицинско, здравна книжка и т.н. (разходите по издаването им са приблизително на стойност 60 лв.). И така, дойде заветният ден за подписването на договора.

ДОГОВОРЪТ

Процедурата по подписване на договора се менажира от известна фирма за подбор на персонал. С бляскав офис в Бизнес парка. Насрочена среща.
Нашият репортер - кандидат за работа, се яви на уречената дата и място, за да подпише договор за работа.
Яви се служителка, която изключително любезно предоставя цял набор от документи, като самият договор оставя за най-накрая.
Репортерът ни поиска първо да види договора. Имаше съответното време, за да се запознае с документа.
Бе му предоставен трудов договор по чл. 114 от КТ.

Значи, сигналът до редакцията ни бе достоверен.

КАПАНЪТ

Къде е разминаването и в какво се състои уловката между анонсираните условия на интервюто и разпоредбите на договора?

Наивните кандидат -работници остават с твърдото убеждение, че онова, което са договорили на интервюто си - почасова работа, това ще залегне и в договора. Само че, ако не проверят точно текстовете, разпоредбите и не прочетат внимателно контракта си и не вникнат в написаното, ще се окаже, че ще паднат в трапа на работодателя.

Предложеният контракт е на основание чл. 114 от КТ - трудов договор за работа само през определени дни в месеца. Той Ви дава право да посочите предварително дните в които искате или имате възможност да работите. Но, този договор няма и една буква за почасова работа. Напротив - в предложения договор има цяла глава, № VI, за работното време и задълженията на работника. Та там, във въпросната глава, ясно е записано, че работното време е 8 часа. И е допълнено, че по свое желание, работодателят - мениджърът на киносалона, може да увеличава ангажираността Ви до 12 часа, съобразно изготвяния от него график.

При настояване да бъде предложен трудов договор на 4 или 5 часа - получавате отказ. Мотивът: такава е практиката във фирмата и не могат да бъдат правени промени.
Още повече, че при 5 -часов работен ден, се счита след това за 1 ден трудов стаж.

ИЗВОДИТЕ

След подписването на предлаганият трудов договор по чл. 114 от КТ, работникът ще падне като риба в капана на работодателят - в случая столична киноверига.
С помощта на фирмата - консултант за подбор на персонал.
Разбира се, че след като подпише от работникът ще се иска присъствие минимум по 8 часа, а уговорката от интервюто за 4-5 часов работен ден ще остане бледен спомен, за който всички от мениджмънта ще отричат.

Елементарно е, че този причинен дискомфорт и дисхармонията между желаното, обещаното и реалността и новите обстоятелства, заковани с договор, работникът ще побегне много скоро с голяма сила. Защото, ако си се настроил да работиш по 4-5- часа дневно - преди или след училище, а те строят да си на тръстиката по 12-13 часа, явно, че ще предизвикат негативна реакция и недоволството ще прерасне бързо в напускане.

Така се обяснява и логиката на голямото текучество на определени позиции в сектора.

Но, на кой му пука? Важното е керванът да си върви, а явно пък фирмата за подбор - да си взима абонаментната такса и комисионната от всеки подписан договор за клиента - работодател.

ПРИЗИВЪТ

Описваме всичко това, за да кажем, че казусът е проверен и е по действителен случай.
И за да го предоставим на вниманието на нашите читатели като порция житейски опит, до който могат да достигнат без да има нужда да се опарват.

Бихме заключили с пожеланието: Внимавайте, когато отивате за работа на кино! Четете внимателно какво Ви предлагат да подпишете и го анализирайте!
Защото често у нас се получава така, че се говори и обещава едно, а се прави нещо съвсем друго.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556278
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930