Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2018 01:34 - На добър час на седмия гастрол на Софийската опера и балет в Япония !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2018 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов


От 5-ти до 17-ти октомври Софийската опера и балет ще изнесе спектакли пред изисканата публика в Япония. Да гостуваш в Страната на изгряващото слънце за седми път е неоспорим знак за признание, уважение и респект към високото и стойностно изкуство, което сътворява Първият ни оперен театър.

Гордост, която би трябвало да бъде оприличена с ролята и мисията на културна дипломация. В контекста на десетилетията активни и благодатни отношения между България и Япония. Път, проправян и от знаменития Детски хор на БНР, чийто духовен и музикален водач бе Маестрото - академик Христо Недялков, Доктор хонорис кауза на университета Токай, Япония и носител на японския орден за чужденци "Златни лъчи".

Япония винаги се е отнасяла с огромно уважение и възторг както към уникалните и висши образци на българската култура във всички форми и жанрове, така и към българската история.

Японската музика съдържа много и различни жанрове, като се основава на традиционните и типични само за страната традиции и обичаи, та се стигне до съвременните течения, особено в поп музиката, които често биха се сторили на слушателите прекалено самобитни или специфични, заради типичното звучене, стилистика и естетика, базирани на японската пентатоника. Японският музикален пазар през 2008 г. бе втори в света, след американския, по обеми и продажби.

В страната, където: повечето улици нямат имена, всяка година стават над 1500 земетресения, все още се прилага смъртното наказание, а в заведенията е обедно да оставяш бакшиш на сервитьор, да завладееш сърцата на публиката на езика на музиката и да спечелиш благоразположението на най-големите меценати и музикални мениджъри е не само успех, не само свидетелство за уважение и почит към творчеството ти. А съизмерване на надградените цивилизационни постижения между две древни нации - японската, датираща от преди 30-ото хилядолетие пр. н. е и българите - наследниците на траките, славяните и прабългарите.

Истината е, че японските ценители на оперното изкуство са във възторг от солистите, музикалните състави и балета на Софийската опера. Първото турне, което постави началото на фурора бе през 2000-та година. Тогава взеха участие легендарните певци, пред които се прекланя целия свят - Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Портфолиото от спектакли тогава бе изградено от постановките на режисьора академик Пламен Карталов - "Турандот" от Пучини, "Джоконда" от Понкиели, последвани от шедьоврите на италианската класическа опера "Бохеми" - Пучини; "Риголето" ,"Отело", "Бал с маски" и "Дон Карлос" на Джузепе Верди; "Турандот" на Пучини; "Княз Игорь" на Бородин.

Японската публика е аплодирала винаги възторжено и "Тоска" - Пучини, "Селска чест" - Пиетро Маскани, "Джани Скики" - Пучини.

Тази година, за седми път, Софийската опера ще представи едни от най-успешните си постановки: „Турандот” от Пучини и „Кармен” от Бизе.

Традиционно, през годините, мениджър на турнето в Япония е престижната агенция "Джапан арт", а в страната гастролират и водещите оперни театри - "Ла Скала" в Милано, Виенската държавна опера, Метрополитън, Маринския театър, Ковънт Гардън.

Особено е вниманието на Императорското семейство, което посещава спектаклите още в първия гастрол на Операта ни и е изразявала лично възторга си в среща с режисьора - академик Пламен Карталов. Първото гостуване на Софийската опера бе почетено от японската принцеса Такамадо, от японското императорско семейство, от дипломатическия елит.

Аплаузите са заради силната българска вокална школа - призната в света, заради релефната и ярка българска идентичност, заради спойката и екипната работа на монолитния солистичен състав - особено във Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелунга", световно постижение в съвременната оперна история - не само заради постановката и интерпретацията, но преди всичко и заради постижението да бъде поставена и да гостува с изцяло българския състав от изпълнители.


В тазгодишния гастрол в постановките на "Кармен" и "Турандот" ще бъдат: Надя Кръстева, Камен Чанев, Гергана Русекова, Костадин Андреев, Даниел Дамянов, Радостина Николаева, Бисер Георгиев, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов, Таня Иванова, Габриела Георгиева, Атанас Младенов и др. Диригенти са Кеатаро Харада и Григор Паликаров.

ПРЕДСТАВЛЕНИЯ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА ПО ДАТИ В ЯПОНИЯ:

5 октомври – ТОКИО – „КАРМЕН“
6 октомври – ТОКИО – „КАРМЕН“
7 октомври – НАГОЯ – „КАРМЕН“
8 октомври – ТОКИО – „ТУРАНДОТ“
10 октомври – ФУКУИ – „КАРМЕН“
11 октомври – МИЕ – „ТУРАНДОТ“
12 октомври – ФУКУОКА – „КАРМЕН“
13 октомври – ХИОГО – „КАРМЕН“
14 октомври - ИУАКУНИ –„КАРМЕН“
16 октомври – КОШИГАЯ – „ТУРАНДОТ“
17 октомври - ИБАРАКИ – „КАРМЕН“

Пожелавам "На добър час!" на трупата на Софийската опера и балет! Сигурен съм в признанието, което ще завоювате и сега за българската култура и страната ни по света.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529971
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031