Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2018 14:13 - ИВАН ВЪРБАНОВ: АПЛАУЗИ ЗА "РОМЕО И ЖУЛИЕТА" - БЕЗСПОРНО ПОСТИЖЕНИЕ НА СЦЕНАТА НА НАТФИЗ!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 2711 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.01.2019 00:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Иван Върбанов

Безспорно ярко постижение! Така можем да определим представлението "Ромео и Жулиета", което имаше своята трета премиера на 24 октомври на камерна сцена 47 на НАТФИЗ. Студентите от III-ти курс на доц. д-р Пенко Господинов бяха аплодирани дълго и възторжено от станалата на крака публика - наелектризирана от видяното, респектирана и обладана от зрелището, която продължаваше да бъде под въздействието на емоциите и преживяванията дълго време след края на спектакъла.

Невъзможната, най-велика, трагична и чиста любовна легенда - тази за Ромео и Жулиета, е изпитание за всеки постановъчен и актьорски екип. Заради стотиците сценични и екранни проекции на текста на Улиям Шекспир, зададените световни образци - шедьоври на превъплъщения и режисьорски решения, родени от написаното и посланията на най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната културна съкровищница.

Спектакълът е изграден на основата на чистото следване и стъпване върху класическото. Почеркът е индивидуален, модерен и уникален. И заради решението всички актьори да бъдат на сцената през време на цялото представяне, и заради амбицията и реверанса да бъде даден шанс на повече от студентите да влязат в кожата на водещите персонажи, за да покажат потенциала си, без това да бъде за сметка или в ущърб на никого.

Майсторство, мярка, вкус и стил се изисква, за да можеш да вплетеш и надградиш в драматургията на Шекспир и текста на Валери Петров решения и интерпретации, които да вдъхнат свежест, да бъдат оригинална находка и хрумка, да подпомогнат решително разгръщането на съпътстващите сюжетни линии и контра планове, да нарисуват нови контури и да добавят щрихи към персонажите. Блестящият режисьорски подход на Пенко Господинов е изразен и чрез изключително тънкото чувство за хумор - като една от линиите, които дават свободата на актьорите да погледнат на сюжета и героите си някак отстрани - като ги коментират, иронизират, хиперболизират, но изключително точно дозирано и естетично премислено с придържане към академичната стилистика, с намигване към публиката от позицията на днешното време.

Режисьорското решение дава своя положителен отпечатък върху спектакъла - изразява персоналитета и го прави запомнящ се, различен, дори умерено провокативен, кодира го със собствена енергия, насищо го с вибрация и стил, дава ярка характерност, гарантира равнопоставеността и съавторството на актьорите и режисьора с автора.

Представлението е постижение, защото на този етап от обучението си студентите обикновено са привлечени в представяне и актьорска интерпретация на откъси, фрагменти, но не и изправени пред изпитанието да изградят концептуален и сериозен спектакъл. А класа на Пенко Господинов постига всичко това с лекота, убедителност и решително въздействие. Сред съпътстващите задачи са изпяването на парчета от световния поп и рок, откъси с динамичен сценичен бой, нелеки пластични и двигателни задачи - с всичко това те се справят на необходимата висота и с професионализъм.

Актьорската професия предполага учене, трупане на умения и разгръщане на таланта през целия творчески път. Шлифоването на е въпрос на прецизност, непрекъсната взискателност и умението да имаш реалната и точна преценка за постигнатото. Най-трудни са контролът и балансът на израза спрямо мащаба на сцената и пространството; смелостта да "скочиш " отвъд очакваното - в много от случаите и за теб самия, зад хоризонтите на световете, които виждаш и би искал да покажеш и да заведеш там и другите; овладяването до съвършенство на най-важното оръжие и изразно средство - гласа, боравенето с палитрата от цветове, регистри; създаването и материализирането на енергия, картини и образи и проекцията им в сценичното пространство в точния момент и място; магията да се преобразиш и превъплътиш тотално, изцяло и завинаги.

Горещо препоръчвам на всички да видят премиерния спектакъл "Ромео и Жулиета", представен от възпитаниците на доц. Господинов.

Преодолейте нагласата си или предубедеността, че достатъчно добре познавате заглавието. Позволете си да влезте в един различен, модерен и разтърсващ свят, до който ще Ви допуснат талантливите студенти. Те честно и открито отварят вратата към себе си, за да покажат своето светоусещане и възприятие за света и Шекспир. Насладете се на яркостта на преживяванията, емоциите, темперамента и дълбочината на страстта на най-младото поколение български артисти.

А те са вдъхновяващи!



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530176
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031