Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2019 20:05 - ЯРКО ПРИСЪСТВИЕ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ КЛАСА НА ПЕНКО ГОСПОДИНОВ В "ПЛАТОНОВ" НА ЧЕХОВ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.04.2019 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Автор: Иван Върбанов

"Платонов" на Антон Павлович Чехов е изборът за второ премиерно заглавие на студентите от класа на доц. Пенко Господинов. Първата пиеса на великия руски писател и драматург, който за четвърт век творческа дейност създава над 900 произведения - пиеси, повести, разкази, е изградена от четири действия. Произведението е известно и под имената "Безотцовщина" и "Пьеса без названия". Чехов пише текста на "Платонов" едва на 18 години, когато е все още ученик в гимназията. Публикуват пиесата за първи път 19 години след кончината на автора й.

От тази гледна точка младежката пиеса на Чехов е изключително добра находка - като идея и реализация, на текст, който да бъде интерпретиран от студентите-актьори от класа на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ. Текстът е адаптиран в посока на осъвременяване и търсене на модерни послания, които да са в унисон с новия мултимедиен свят и комуникация. Преводът е дело на Христо Влахов, адаптация и постановка - Крис Шарков.

Решението на сценографа Ада Паунова, която е художник и на костюмите, е сценичното действие да бъде разположено на две нива. Пространството е щрихирано с ефектни ресни-щори. Постигната е наситена лятна свежест на декора и реквизита, дозирана пъстрота и доминантност на белия цвят за различните картини в сценичната кутия. Сред изразните средства, които са директен мост и проекция на текста към 21-ви век са използваните удачно и по оригинален начин прожекции, наподобяващи видео-разговори/послания през смарт телефони; предаване чрез смс-форма на писмата, които си пишат героите; символиката на атрактивното и провокативно розово фламинго; стилизираната линия на облеклата, преминаваща във всеки детайл и аксесоар, изграждащи обстановката на времето и мястото на действието.

Животът, сам по себе си, е нещо много просто и на човек са му нужни големи усилия, за да го прецака. Платонов е пиеса за любовта - обсебващата, несподелената, убиващата; за приятелството и предателството; за обикновените, житейски норми и отношения между хората, които могат да ги вкарат в плетеница от ситуации и път без изход, или да ги изведат до чистотата на големия финал.

Студентите са разделени на два състава. Те с лекота покриват мащаба на Сцена 47 - като сила на експресията и актьорска интерпретация, звуков и речеви релеф на образите, яркост на въздействието. След "Ромео и Жулиета" на Шекспир, това е второто голямо заглавие, в което младите актьори играят на един дъх. Издръжливостта, която изискват постановките е респектираща - без антракт спектаклите надхвърлят два часа и половина.

Разбира се, че осмислянето и узряването на всеки един артист е процес, който продължава цял живот. "Платонов" също ще уляга и съм сигурен, че ще бъде творчески развиван, полиран и разгръщан до най-фините детайли във времето на всяко следващо представяне пред публиката. През април спектаклите са на 5-ти и на 17-ти, от 19:30 часа на Сцена 47. Важният извод е удовлетворението от видимото израстване на възпитаниците на доц. Пенко Господинов в НАТФИЗ. Те не само се школуват и придобиват техника. Те успяват да повярват, да разперят крилете на въображението си и да въведат по естествен и убедителен начин публиката в конструкциите от образи, преживявания, светоусещане и вибрации, които съграждат в момента на спектакъла - само тук и сега.

Действащи лица и изпълнители:

ПЛАТОНОВ – Кристиян Негалов

САША – Мартина Троанска, Анна Янева

АНА ПЕТРOВНА – Александра Майдавска, Владинелла Кацарска

ВОЙНИЦЕВ – Неделин Найденов, Атанас Петков

СОФЯ ЕГОРОВНА – Ели Колева, Йоанна-Изабелла Върбанова

ТРИЛЕЦКИ – Николай Николаев, Тодор Тодоров

ГРЕКОВА – Илияна Гекова, Миглена Везирова

ВЕНГЕРОВИЧ – Стефан Кондров

ГЛАГОЛЕВ – Георги Караиванов, Димитър Сулев

ОСИП – Богдан Бухалов, Васил Илиев



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529633
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031