Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2019 12:43 - БНР ВРЪЩА СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА В ЕФИР, "ХОРИЗОНТ" СПРЯ ИЗЛЪЧВАНЕТО СИ ЗА 5 ЧАСА, ВЪПРОСИТЕ ОСТАВАТ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.09.2019 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Казусът с емблематичната радиоводеща и дългогодишен журналист в БНР - Силвия Великова, получи рязък обрат. До Нюз БГ Репортер достигна информацията, че след като новината за свалянето на Великова се разпространи публично от медиите, журналистката е получила обаждане от премиера Борисов, който е изразил своето съжаление за отстраняването й.

Към 20:00 часа Силвия Великова е получила уверението от страна на Генералния директор Светослав Костов, че тя ще бъде възстановена като водеща и репортер в ресор "съдебна система и правосъдие". Тази информация бе разпространена късно през нощта от "24 часа" и "Медиапул". Бе цитирано и изявление на Силвия Великова на страницата й във Фейсбук, но за съжаление то не е достъпно за свободен прочит.

Журналисти и ресорни репортери от медиите организират в 12:00 часа протест пред БНР в подкрепа на Силвия Великова.

В свое интервю Великова пояснява, че формалният повод за свалянето й е бил фактът, че по документи тя е назначена на длъжността "старши редактор", което не предполага тя да извършва дейности в качеството си на водещ и репортер. Този и статут обаче е от години.

ВЪПРОСЪТ: ДАЛИ ТАЗИ АДМИНИСТРАТИВНА ХВАТКА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИЛОЖЕНА И КЪМ ДРУГИ НЕУДОБНИ ЖУРНАЛИСТИ В НЯКАКЪВ МОМЕНТ?

Междувременно от 6 часа сутринта до 11 часа на днешния 13-ти септември спря излъчването в ефира на БНР на програма "Хоризонт". Линейно излъчване също нямаше. Програмата е била достъпна единствено в интернет. СЕМ се самосезира да провери прецедента за законосъобразността на замлъкването на националния радиефир в мирно време. БНР е част от националната сигурност и лицензията на програмата разписва много строги регулации в тази връзка.

Има хипотези на работещи в БНР, според които излъчването е било предприето в спешен порядък в очакване да няма излъчване на предаването "Преди всички" след свалянето на Силвия Великова и така да бъдат преодолени реакции в ефира и публичност на скандала. Нито един от журналистите, на които е било предложено да водят на мястото на запушения глас на Силвия, не е приел да я замести. Предаването е било планирано от друг редактор.

Ето текста на декларацията на колегите от „Хоризонт”, изпратена до Генералния директор на БНР Светослав Костов, УС на БНР, и.д директора на „Хоризонт” Николай Кръстев, СЕМ, Комисията по културата и медиите на НС:

ДЕКЛАРАЦИЯ на работещи за програма „Хоризонт” и БНР
Изразяваме недоумението и категоричното си несъгласие от налагането на необясними и нерегламентирани управленски действия в програма „Хоризонт”. До момента няма писмена заповед и аргументи за тези действия на ръководството.

Журналистката Силвия Великова като съдебен репортер е свалена от ефир, като час и половина преди да поеме събитието, което отразява по план – протеста срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор, на нейно място е пратен друг колега, въпреки че Силвия е ресорният репортер по съдебната тема. В същото време Силвия Великова, която е водещ и на предаването „Преди всички”, е свалена от ефира и на подготвяното от нея и редактора ѝ издание на най - рейтинговото предаване на „Хоризонт” – „Преди всички”, за следващия ден, като е наредено на друг водещ да поеме нейните задължения, въпреки че Силвия Великова е на работа и работи предаването си и отразяването на събитията в ресора, в който е определена със заповед.

Като журналисти, работещи за програма „Хоризонт” с убеждението, че правим свободна, отговорна и професионална журналистика, която защитава обществените интереси, сме загрижени за негативния ефект, който подобни действия хвърлят върху програмата в частност и БНР като обществена медия.

Загрижени сме и за сянката, която подобни действия хвърлят върху образа на България по отношение на свободата на медиите, като имаме предвид, че досега БНР беше давано като един от малкото положителни примери за зачитане на гаранциите за свободата на словото и професионалната журналистика.

Настояваме за преразглеждане на решението на ръководството за свалянето от ефир на Силвия Великова, която е носител на множество награди за журналистика.

Противното би означавало, че в БНР вече има цензура.

От своя страна и ръководството на БНР излезе с публична позиция и препоръката във всеки ресор да бъде определен по още един журналист, за да се постигне плурализъм на всички гледни точки:
Поради силния обществен отзвук Управителният съвет (УС) на Българското национално радио (БНР) покани и изслуша и.д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова. УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата.

Във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите. Част от тези промени са следствие от издаденото на БНР наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите - чл. 17, ал. 2, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за радиото и телевизията. Част от съдържанието е изготвено от Силвия Великова.Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“ като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми. За да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България сезира европейските институции за внезапното сваляне от ефира на програма "Хоризонт" на БНР на журналистката Силвия Великова.
Писмото може да бъде видяно тук - http://judgesbg.org/wp-content/uploads/2019/09/Silvia_Velikova.pdf

КОМЕНТАР НА АВТОРА:

Отстраняването от ефир на дългогодишния журналист и водещ на БНР - Силвия Великова, е нагла поръчка и опасен прецедент, който е неприемлив и стъписващ. Такава тенденция в Българското национално радио вече буди съмнения за намеса в редакционната и кадрова политика в обществената медия.

Преди време ВКС отмени неправомерното уволнение на Лили Маринкова - друг емблематичен глас на БНР, но тогавашният директор я възстанови, а след минути - пенсионира.

БНР трябва да бъде защитено от вмешателство и овладяване отвън. Обществените медии са остров на обективна, достоверна и безпристрастна журналистика.

БНР е безспорният информационен лидер в радиоефира на България.

Защо се страхувате от въпросите на един журналист, господа управляващи?

Няма неудобни въпроси - има неудобни отговори!

СВОБОДАТА ЗАВИСИ ОТ НАС!

ЖУРНАЛИСТИКАТА НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Let it Be !Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 1675885
Постинги: 703
Коментари: 361
Гласове: 426
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930