Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2019 00:20 - ОЧАКВАМЕ ОТ СЕМ ДА ПРИЛОЖИ ЗАКОНА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор: Иван Върбанов

Очакваме от Съвета за електронни медии да приложи цялата строгост на Закона за радиото и телевизията, за да бъде преодоляна безпрецедентната криза в Българското национално радио. В гилдията има солидарност, която бе засвидетелствана достатъчно ясно и категорично. СЕМ регулира съдържанието, а сега ще трябва да отсъжда за липса на такова в деня 13-и септември. И още: има ли посегателство срещу свободата на изразяване на журналист от БНР чрез неговото насилствено отстраняване от ефира? Нарушено ли свободното слово на журналист от обществената медия? Има ли виновни? Кой ще поеме отговорността за проведените в поредица действия срещу БНР - от вън и от вътре, довели до публично обяснен натиск, заглушаване на ефира в продължение на часове, кадруване и поръчковост на решения, липса на щатно оперативно ръководство на двете национални програми - "Хоризонт" и "Христо Ботев".

Още повече, че от днес - 27.09.2019 г., Националното радио влиза в условия на предизборна кампания.

Другият регулатор - КРС, светкавично взе решение и обяви своето становище, че не е имало основание за тишината в ефира на общественото радио. Сега думата има СЕМ. Решението на регулатора по съдържание ще бъде важен знак - и при хипотезата, че се произнесе по казуса, и при положение, че реши да протака и да изчака резултатите от местния вот.

Битката за свободите - на словото и на пресата, минава през даването на ясен отговор от страна на регулатора: Имало ли е посегателство срещу тези свободи?

Аз бих поставил и въпроса за отговорността на съветниците - за направения избор на мениджмънта на БНР, и за необходимостта от бързи решения и действия за стабилизиране на обстановката в Старата къща и прекратяване на сътресенията в БНР.

Бих поставил и въпроса пред т.нар. "Анкетна комисия" на Народно събрание и Комисията за култура и медии: Защо не работи фонд "Радио и телевизия", както повелява Законът за радио и телевизия? Така обществените медии получават единственото си финансиране от републиканския бюджет. Да, от нас - данъкоплатците. Но, това пък задава и пряката зависимост на ръководствата на БНТ и БНР от партийния елит и конюнктура. Поставя двете обществени (по своята същност и мисия), но държавни (по начина си на финансиране) медии буквално на колене пред силните на деня, които отпускат или рестриктират обемите на финансиране, което пък би могло да бъде функция от тяхното (не)послушание или наличието/липсата на критично поведение.

И да пореден път да напомним, че гилдията очаква законодателни промени, които да защитят журналистическия труд, да бъдат криминализирани посегателствата срещу колеги, колективните трудови договори в медиите да бъдат задължителни. Тези и още ред предложения сме направили и внесли в НС от името на СБЖ. Засега - без отговор, отлежаващи в залата на мълчанието на парламента.

Намерете отговорни и можещи професионалисти, които да преведат Радиото през тази тежка и сложно ситуация. Има такива фигури и имена, извън обичайните заподозрени.

Най-важното сега е новите радиомениджъри да не се поддават на телефонни заповеди, което важи и за СЕМ.

Дали всичко това е възможно да се случи?
Вярвам - да!

ЖУРНАЛИСТИКАТА НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
СВОБОДАТА ЗАВИСИ ОТ НАС!
СОЛИДОРНОСТ, ДОСТОЙНСТВА, ПРАВА!



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530395
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031