Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2020 01:20 - МАРТИН МИНКОВ С ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА БНР И ПРИЗА "ЗЛАТЕН ГЛАС"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2020 01:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов,
София, 12-02-2020 г.
/за Нюз БГ Репортер/

В чест на своята 85-годишнина и както традицията повелява Българското национално радио раздаде традиционно своите Годишни награди "Сирак Скитник. За първа година се създаде прецедент - радиопризовете се раздадоха не на 25-ви януари, когато е рождения ден на обществената медия, а доста по-късно - на 12-ти февруари. Гафът, породен от различни организационни и финансово-административни неуредици бе туширан с обяснението, че церемонията, макар и отложена, пак ще е празнична, защото се връчва в навечерието на друг празник - Световния ден на радиото.

Церемонията на БНР бе водена от журналистката от програма "Христо Ботев" - Аделина Александрова и новинаря от "Хоризонт" - Николай Петров. Модератори с елегантно присъствие, с отношение, с приятна визия и чудесни гласове, които в голяма степен успяха да създадат необходимата атмосфера и настроение на радиопразника.

Очаквано Голямата награда "Сирак Скитник" бе присъдена на Мартин Минков - програмен директор на БНР, за значим принос в развитието на Радиото. Номинацията му дойде от Регионалната радиостанция на БНР - Бургас, на която той бе първия директор и създател.
Минков получи още едно признание - приза "Златен глас", който се връчва в памет на Надежда Дженева, и бе учредена от съпругът й - Кеворк Кеворкян.

"Радиото е моят живот. Но трябва да гледаме напред. Искам да погледнем напред и да пожелая на вас - колегите, с които сме работили години назад, и тези, които Вие продължавате напред, пазете най-ценното, което имаме - доверието на слушателите! Тази Стара къща, която обичаме, нека бъде крепост на свободното слово, на плурализма; да бъде кръстопът на многопосочните гледни точки в нашето общество. Желая ви с много здраве да имате успешна работа през следващите 85 години, а след тях - и до хоризонта на времето", каза от сцената на Първо студио развълнувания Мартин Минков, който в резултат на емоционалното преживяване изпусна статуетката и грамотата на пода като се извини със слабата сила на ръката си.

Признанието на Обществения съвет на БНР бе за програма "Хоризонт". Специалната награда прие Даниела Късовска - и.д. директор на националната радиопрограма. Отличието идва за приноса на екипа за утвърждаване на свободната и отговорна журналистика в България, за последователно отстояване на истината и свободата на изразяване, за принципната позиция в защита на правото на обществото да получава вярна и обективна информация и за честен пример за ролята и силата на обществените медии.

Наградата за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия бе присъдена на Стефка Бакърджиева - РРС Бургас, за реализиране на предавания и социални кампании в помощ на хората в неравностойно положение, предизвикали широк обществен отзвук.

Наградата за радиопредаване - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година, бе връчена „Мечтата и реалността - #ЗАЕДНО“ - поредица предавания на Радио Пловдив, посветени на домакинството на града като европейска столица на културата 2019.

Диригентът и пианист Антони Дончев се представи с авторското произведение "Рапсодия в бяло", композирана за едноименния филм. Със свои изпълнения се представи и Детския радиохор, дирижиран от Венеция Караманова. Детските славеи изпяха песните "София има сини очи" и "Дилмано, Дилберо". Емблематичният състав на БНР, който през десетилетията разнасяше по света славата на България и българското хорово изкуство, отбелязва 60 години от създаването си. Радиохорът нямаше да постигне своята класа и виртуозна певечвеска висота, ако не беше делото и приноса на създателят на състава и негов художествен ръководител десетилетия поред - академик Христо Недялков.

Тук бих искал да припомня отново предложението си, че е време БНР да нарече името на детския музикален състав със световно признание на името на акад. Недялков, за да съхрани паметта и да засвидетелства своето уважение към постигнатите успехи и триумф като завещае традицията, която е нужно да бъде опазвана, съхранявана и развивана без компромиси - музикални и вокални, и следван пътят на хоровото съвършенство.

Церемонията на БНР завърши с изброяването в ефир на спонсори, фирми, модни къщи. Сякаш събитието не се състоя в Старата къща, а някъде в Лас Вегас и е коствало толкова много финанси, че е било нужно от цял куп спомоществуватели, за да се състои. Все пак, Първо студио, Биг Бендът, Детският радиохор, журналистите и водещите, звукоинженерите и всички, включени в реализацията на Годишните награди са служители и са част от Радиото. Затова е и празник на БНР, който се прави със собствен ресурс и от самата медия. А изглеждаше така, сякаш без спонсорите и външните фирми този празник е нямало да се състои. Надявам се, че здравия разум ще надделее и при следващи празници БНР ще се дистанцира от всякакви външни брандове, компании и прочие. Защото е НАЦИОНАЛНОТО РАДИО, а не търговска фирма или комерсиален оператор.

Честити награди, колеги! 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556722
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930