Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2020 15:01 - ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ: "КОГАТО СЕ РАЗХЛАБВАТ МЕРКИ, ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА И КАКВИ МОГАТ ДА БЪДАТ ПОСЛЕДИЦИТЕ!"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 327 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  • Излизането на хората в парковете ще влоши ситуацията

27 април 2020 г.
Иван Върбанов


"Струпването винаги води до повишаване на опасността. Нашата препоръка и споровете с правителството са на тази основа и трябва винаги, когато се разхлабват мерки, то трябва да се казва и какви могат да бъдат последиците.
Хората като излязат в парковете - ще се влоши ситуацията, това ще стане!", бе категоричен генерал Мутафчийски по време на сутрешния традиционен брифинг.

Шефът на Националния оперативен щаб обясни, че от епидемиологична гледна точка всяко струпване на хора и такава предпоставка водят до усложняване на ситуацията. Заяви, че България е въвела по-либерален режим на контактуване и на излизане. "В Гърция имаше пълно затваряне, там имаше 11 нови случаи за 24 часа. В Сърбия, след като констатираха повишаване на заболеваемостта, бе приложено пълна забрана за 4-денонощия за излизане под каквато и да е форма от вкъщи. Движението на повече хора в каквито и да било пространства, да - в откритите не е толкова опасно, но имаме печални резултати от Испания и Италия, които бяха мултиплицирани от запалянковците, които са били там и са се завърнали в страните си."

Има едно проучване в Харвард, което сочи картината на бъдещия живот в условия на коронавирус. В нея има пикове и спадове на болестта. Те казват, че най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се изобрети ваксина срещу КОВИД 19. "Все пак животът не може да спре! Но трябва да се прецени на каква цена. И цената на всяко охлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта. Важното е да правителствата да намерят воля да дадат заден на мерките, т.е. да се отива на ограничения, докато спадне заболеваемостта", коментира генерал Мутафчийски. "Главните акценти за отпускане на мерките са такива, че да може здравната система на всяка страна да успее да понесе удара от отпускането на мерките", подчерта шефът на Щаба.

Няма спор, че бройките на заболелите ще се увеличи. Въпросът е здравната система да може да ги понесе. Израел акцентира върху свободните интензивни легла. И в България почти 80% от случаите протичат леко и могат да бъдат лекувани в домашни условия. Главният фактор, който определя докога и доколко могат да се отпускат мерките, е наличието на свободни легла в интензивните отделения и в тези за средно- и тежките случаи.
Все пак мерките трябва да бъдат пропорционални, за да не се стигне до унищожаване на цели отрасли в икономиката.

По отношение на хидроксихлорина бе разяснено, че още от прилагането му в САЩ е направен модел за проучване и прилагането му с азитрил. И двата медикамента имат странични ефекти, особено към сърдечния ритъм. Те трябва да се прилагат само в болнични условия с ежедневен мониторинг. Тези препарати не могат да се ползват като лечение в домашни условия. Ползите са 50% "за" на 50% "против".

Картата на заболеваемостта е много различна в областите на България. В района на Търговище и Разград се констатира необходимостта от по-активно търсене от страна на РЗИ-тата.

"Където има т.нар. "заспиване" на областите, ние винаги обръщаме изключително внимание да ги стимулираме да бъдат активни, да не би да се пропуска нещо. Засега нямаме положителен резултат. Другият акцент са много събудените области, където пък препоръките са ни към активно туширане на възникналите огнища. В завод "Мизия" активно се работи за възстановяване на епидемиологичната ситуация, търсим кръга около инфектираните лица", поясни генерал Мутафчийски.

Очаква се в близките дни да се активира системата за автоматичното отчитане на резултатите.

За днешния 27-ми април 2020 г. на база 300 теста над 18,4% са положителните. Това означава, че доста таргетно е търсено.

В предишни дни на 1 100 на ден не се открива нито един положителен резултат сред обследваните.

В част от частните лаборатории не са подавани резултати от последните дни, което означава, че не са и набирани тестове. В тях има по 1 служител, което означава, че те не могат да работят 24 часа. В средата на седмицата резултатите се увеличават.

Има разработени указания за действия в социалните домове - тези за възрастните хора и за настаняването на младежи и девойки от семеен тип. Те не са лечебни заведения и в голямата си част са към общините или министерството на социалните грижи. Изолаторите не са задължителни. При констатирани случаи, трябва болните да се насочват към болничните заведения.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551016
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930