Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2020 16:56 - ЛИПСАТА НА ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО СПЕКУЛАЦИИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВОБОРСТВА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 206 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.05.2020 16:57


Иван Върбанов,
София, 2 май 2020


Сутрешният редовен брифинг на Националния оперативен щаб за почна с изненадата - отсъствието на председателя генерал Венцеслав Мутафчийски. В президиума се появиха г-жа Севдалина Арнаудова - шеф на Правителствената информационна служба и доц. Димо Димов - секретар на Щаба.

Говорителят на правителството г-жа Арнаудова съобщи, че няма да има вече брифинги на щаба. Информация ще се подава от секретаря - доц. Димов.

Мотивите за огласеното решение на премиера били, че българското общество е достатъчно добре информирано за коронавируса. Бе уточнено, че предаването на живо от страна на медиите е решение на всяка отделна редакция, а не е ставало по настояване на правителството или Щаба. От Министерски съвет само са осигурили технически качествен сигнал, за да бъде ретранслиран сигнал от БНТ към всички желаещи.

Иначе, бе уточнено, че Щабът работи, а генерал Мутафчийски обсъждал с премиера Борисов отхлабването на мерките. На въпроси от страна на медиите е журналистите щяла да се отговаря след запитване към пресцентровете на отделните министерства или към Правителствената информационна служба.

След обявяването на горната информация последваха различни реакции. Вицепрезидентът Илиана Йотова коментира, че е било нужно да се даде последно думата на генерал Мутафчийски, а отсъствието му тя определи като скриване от гражданите и аудиторията. Йотова задава въпроса дали отсъствието на шеф на Щаба е в индикация за възникналото напрежение между правителството и членовете му, в това число и дали се дължи на разногласия по отношение на твърди или разхлабени мерки.

Опитът да бъде лансирана тезата, че брифингите на Националния оперативен щаб носят само негативни нагласи би могла да бъде контрирана с необходимостта от навременна и конкретна информация. Прозрачността, особено в извънредно положение, е необходима във всяка ситуация, а така също и навременните и точни новини. Да не говорим, че това е основна ценност в демократичните общество - право на и достъп до информация.

Хората коментират и пресконференцията преди седмица, когато в извънреден час - 23 часа, генерал Мутафчийски даде две-три минутна пресконференция, за да обори новините за вредно въздействие от пожарите около горите в Украйна. Разбира се, че такава изява в този вид и жанр не бе нужна, а бе необходимо единствено да се изпрати информацията и позицията до средствата за масово осведомяване, за да бъде излъчена информацията.

Защото, да - много от хората преживяват емоционален и психологически стрес само съобщаването, че ще има извънредно съобщения. Съчетано с високата безработица и социално-икономическите проблеми в семействата, то наистина картината за много от хората става трудно поносима от гледна точка на оцеляването и състоянието на хората.

На този фон е необходимо да се отбележи, че парламента реално не работи. А върховният законодателен орган би трябвало да се произнася по отношение на промените на мерките, икономическите и социалните решения на възникналите кризисни ситуации.

Динамиката в заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, които бяха в унисон с необходимостта от незабавната реакция и въвеждане на адекватни ограничения, очертаха и един "нон сенс" и противоречия една на друга. Спомняме си въвеждането и отмяната на носенето на маски в началото на пандемията. В последните дни полицаите глобяваха за неносене на маски или навлизане в парковете, а от вчера маските паднаха. Промяната в рестрикцийте се променя толкова бързо, че голяма част от гражданите не могат да проследяват актуалните изисквания, за да ги спазват или да не нарушават най-новите правила, въведени от "последните минути".

На този фон брифингите и информацията не само, че са належащи и необходими. Те, по мое мнение, са задължителни.

Отсъствието на проф. Мутафчийски, би могло да бъде вероятно обяснено и с други причини - лични, отправените заплахи към сигурността му, евентуално неразположение и т.н. Но, дори това би трябвало да бъде обяснено с приемливи и логични аргументи. А всяка неправилна стъпка в комуникацията с хората от страна на властите, не само, че вреди, създава среда за слухове и манипулации, но и усложнява извънредното положение и обстановка.

В следващите дни за мен е ясно, че ще излязат наяве причините или ще бъдат достатъчно ясно и категорично обяснено защо се налагат новите промени в работата и изявите на Националния оперативен щаб.

Най-малко желателни са сега политическите упражнения или спекулации на гърба на коронавирусната епидемия и за сметка на здравето на хората. Истината има само едно лице и то трябва да бъда показвано, а не укривано.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2545171
Постинги: 969
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930