Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2020 10:49 - ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ: "НЯМА ДА ИМА НИКАКВО МАНИПУЛИРАНЕ И КРИЕНЕ НА ДАННИ!"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

21 май 2020 г.
София, 10:30 часа

Иван Върбанов

Преди седмица съобщихме, че информационната система веднага ще индикира новозаразените. В момента се напасват данните, сверки с имената. Другата седмица ще обявим какво сме установили. Разликата в плюс, минус, са 2 %. Няма да има никакво манипулиране и криене на данни. Установихме няколко лица, които не фигурират. От април и май са. Това каза генерал Венцислав Мутафчийски - шеф на Националния оперативен щаб, по време на днешния брифинг за медиите.

"Продължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отрицателен ПСР. Може да си го позволи България, заради малкия брой заразени. Препоръчахме на РЗИ-тата и на Министерство на здравеопазването да бъдем сигурни заради това, че този вирус все още остава неизвестен и не може да се твърди, че след определен период на време, дори и след откриване на РНК, той не е заразен. Все още няма сигурни данни, че това е така. Напротив, има описани данни за рехоспитализация и развитие на болестта след 20 дни от първоначалното заразяване. Препоръчали сме да се работи на сигурно за всички граждани", съобщи военният лекар и ръководител на Щаба.

Общият брой на тестовете в България са 70 755. Дори на благодарение на интервюта на лабораторни лекари се правят стотици тестове, които не са отчетени в системата. Тези лаборатории са дали всички положителни тестове съвсем добросъвестно и на време. Все пак за отчетността на броя на направените тестове, трябва да имаме и сигурни данни колко общо са направени.

По отношение на международната ситуация: САЩ - 21 000 нови случаи на новозаразени, 5 милиона са в световен мащаб. В Русия 308 808 хиляди са заразените лица, новите случаи са 8 700. В Бразилия нещата ескалират в бързи темпове. 293 000 са заразените лица, 21 000 само за последното денонощие. В Испания има трайна тенденция под 1000 да бъдат новите случаи. Общ брой - 279 000. 227 000 са в Италия. В ЕС трайно е под 1000 броят на новозаразените случаи.

Проф. Мутафчийски подчерта, че вчера е била обявена графиката на института Робърт Кох. За наше щастие България попада в светложълтата зона. Заедно със Словакия, Чехия, Швейцария, Хърватска, Лихтенщай, Литва, Латвия, Естония, Норвегия. Измерването е на база 100 000 население, ние сме в групата от 0 - 5.

Стана ясно, че Елена Николова, която е с пенсия 50 лева, е дарила 25 лева за персонала на ВМИ. Жената е социално слаба, дългогодишен пациент е и е изразила своята дълбока благодарност към лекарите и медицинските сестри.

"Знаете, че България е в световния сценарий на развитието на пандемията. Нищо по-особено не се случи в България отколкото в целия свят. Само че тук нещата се случиха по-навременно, не в такъв драстичен вариант и слава Богу то даде ефект. Фактите са си факти. За своя първи етап - острата фаза, и започването на епидемията мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари на осъзнаването на цялото българско население. Бихме искали да поздравим и нашите колеги, които не се уплашиха. Не се уплашиха и хората, които са отговорни за развитието на процесите в държавата. Ние намерихме своите резерви, за да произведем защитни облекла, за да не сме зависими от внос на фона на глобалния дефицит. Ние всички изживяхме всичко заедно. Без медиите, без обективното отразяване на процесите, това нямаше как да се случи", заяви генерал Мутафчийски.

По повод спортовете на закрито ръководителят на Националния оперативн щаб заяви: "Върви се към масово освобождаване на мерки по график и с внимание за ефекта от охлабването на мерките. Оставаме с ясното съзнание, че вирусът е между нас. Това е утвърден факт. Ние знаем как се разпространява той - от човек на човек. Знаем, че най-сигурният начин да се предпазим е физическото дистанциране, личната хигиена, дезинфектанти, редица условия, които няма как да се избяга от тях. Нека да изчакаме да видим как ще се случват нещата. България към момента е пощадена, което е радостно за всички. Трябва да изчакаме търпеливо да се охлабят мерките."

Как ще излизаме от ситуацията?
Ето и отговорът на Генерала: "Бяха съставени поне 5 графика до сега. И накрая се реши: да, опира се на общ скелет и той може да се променя в зависимост от ситуацията. Некоректно е да се дават надежди, а след това те да се подменят. Вие знаете какво ще се случи на 1-ви юни, на 15-ти, изпитите за зрелостниците, футболното първенство, ресторантите ... Щабът има своите резерви по отношение на ресторантите. Там трябва да се отчетат ефектът и от заведенията. Мнението ще дойде от Агенцията за безопасност на храните и РЗИ-тата, които трябва да проучат как се спазват мерките в изнесените пространства. Няма хаос в отпускането на мерките. Не мисля, че има неудовлетворени страни."

Какви са очакванията за лятото?
Ген. Мутафчийски: "Да не се бърза. Всичко ще се случи по отношение на всички спортове. Да не забравяме, че Олимпиадата бе отменена за догодина. Светът е много внимателен, както и ние. Първите епидемиологични проучвания у нас бяха направени за полицаи. От 1000 души, които дадоха нисък процент на среща с вируса. Второто - бе в Банско, което даде 5,5%. В момента в Пловдив се прави проучване, което е на друг принцип. В първите две бе на база таргетни групи. При медиците: за ВМА 0,5% е на тези, които са се срещнали с вируса. Доц. Кунчев бе ясен, че първото изследване по всички правила ще се проведе в Пловдив и то е в ход.
Прогнозите за лятото са различни. Мненията на специалистите са най-различни - че ще изчезне епидемията, че няма да се появи никога, че може да дойде нова вълна през септември, че ще има нови пикове и спадове. Това са все прогнози. Досега нито една не може да бъде нито отхвърлена, нито потвърдена. Бъдещето ще покаже. Натрупваме знания, но вирусът крие повече неизвестни, отколкото известни. Ако се добие групов имунитет, чрез ваксинация, ако има надеждна и безопасна ваксина, можем да си кажем, че сме спокойни дори при този вирус. Никой не може да каже по какъв сценарий ще протече пандемията. Не е време да празнуваме, а да се мобилизираме - това е разумния подход."

Има ли резерви по отношение на отварянето на границите?
"Това е предстоящо събитие, което ще проследим. Не става въпрос за безпринципно отваряне на границите", коментира Венцислав Мутафчийски.

Вървят проверки в моловете на територия на София. Вентилационните системи са модерни и към момента няма сериозни притеснения как те ще работят. Следят се показателите на микроклимата. Има само издадени предписания и протоколи, няма наказани обекти.

Проф. Кантарджиев уточни, че щамът, който бе в Китай е мутирал и е по-различен от този в Европа. Трети щам е в САЩ. Различното протичане на заболяването, за заразяване, е интересна и води до изводи в рамките на държавата. У нас щамът влезе чрез сънародници, които го пренесоха от курорти в западните държави. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2552204
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930