Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2020 12:21 - Софийската опера разполага оркестъра в зрителната зала, а публиката ще гледа спектаклите сред цветя
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.10.2020 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: Иван Върбанов,
Главен редактор на Нюз БГ Репортер *
София, 1 - ви октомври 2020 г.


130-ият юбилеен сезон на Софийската опера и балет ще бъде честван и открит в трудно време на изпитания. Славната история на оперното дело минава през различни славни върхове, бури, противоречия, катаклизми. Но през десетилетията се утвърждава световното признание към големите артисти и българската певческа и балетна школи, към марката на театъра като институция - със свой принос към световното музикално - сценично наследство, със своя мисия и идентичност. Творците и зрителите да бъдат заедно! Това е веруюто, което следва мениджмънтът на първия оперен театър.   

Откриването на сезона ще бъде белязано от нещо необичайно - столовете на партера ще бъдат демонтирани, а след изравняване на наклона на залата, там ще се разположи оркестърът. Така партерният етаж става огромна оркестрина, в която 85-членният оркестър ще изпълни партитурата на едноактната опера "Електра" на Рихард Щраус. По този начин дирекцията гарантира да няма близки разстояния между оркестрантите, в контекста на здравните мерки срещу Ковид 19. И още: подходът за зрителната зала също ще е по-различен от общоприетия. В салона няма да има отделени празни места и табелки, а в предвидените за осигуряване на дистанция столове ще бъдат поставени кошнички с цветя. По този начин ще се създаде усещането, че публиката ще влезе и ще се разположи на балконите и ложите в своеобразна градина.  

Цялата трупа на Софийската опера и балет очаква с нетърпение своята публика. Очаква, че тя ще влезе без страх и съмнение в оперния храм. Всички са единодушни: Софийската опера ще работи, за да радва публиката, а артистите  да са щастливи, че упражняват своята професия. Театърът не бива да спира своята дейност, защото депресията и страхът у всички вече са преодолени.   

Стартът на сезон 2020/20201 ще бъде с най-българската опера и метафорична творба за днешното съвремие - "Янините девет братя" на Любомир Пипков. Следват: перлената постановка на "Кармен", балетният спектакъл по музиката на Карл Орф - "Кармина Бурана".

Планирано е завръщането на мюзикъла "Клетниците", като представител на третия жанр в театъра. Ноември ще е посветен на Вагнеровия фестивал. Заради рестрикциите - по отношение на времето, финансите, гост-звездите, в отложеното издание сега ще има само две заглавия - "Парсифал" на Рихард Вагнер и "Електра" на Р. Щраус. Пред декември публиката ще може да види представленията на "Бал с маски", а така също концертно изпълнение на  "Макбет" и спектакли на балета "Лешникотрошачката". 2020 г. ще завърши с традиционния Новогодишен концерт.   Министерството на културата подчерта многократно, че заплатите на всички артисти в гилдията са осигурени, както и разходите за издръжка на сградата. Останалите средства трябва да бъдат реализирани от собствена дейност.   

През изминалия сезон са били подготвени две продукции - балетът на азербейджанския композитор Фикрет Амиров - "1001 нощ", който е поставен, има декор, готови костюми. И "Електра", която трябваше да има премиера през юли, тя също е обезпечена и напълно готова в производствено отношение. Така направените инвестиции ще бъдат препозиционирани.   

Важно е как и до колко държавата ще отдели финансов ресурс, за да отпусне средства за нови проекти през текущия сезон. Очакване, което важи за всички театри.   

Да припомним как премина лятото?  

Седем сцени, над 50 представления, повече от 16 000 зрители, показва статистиката.   

През летния период на ограничения и пандемия Софийската опера и балет игра на голямата и малка сцена - посветена на най-малката публика децата, в Парка на Военната академия - където в продължение на 11 години се играят спектакли за публиката от всякаква възраст, на езерото Панчарево (на понтона, изграден с подкрепата на Георги Спасов) се построи нов театър - огромна платформа, на която имаше опери, балети и мюзикъл. Паралелно с нея в съществуващия Римски град в Киноцентъра бяха представени класически спектакли. Петото издание на Белоградчишки скали също бе белязано с участието на оперния театър. Затварянето на сезона бе в късноантичната крепост Цари Мали град, над село Белчин, с прекрасна акустика.   

Месец и половина по-рано бяха излъчвани онлайн над 30 продукции, които са част от архива на първия оперен театър. Това бе заявката, че работата ще продължи успешно.  

Радостно е, че публиката пътуваше и следеше спектаклите на своя любим театър. Артистите заредиха с вяра своята публика, която следваше продукциите из цялата страна.    Нека така бъде и през новия юбилеен 130-ти сезон на Софийската опера и балет.   Още от 1891 година затруднения и финансови дефицити винаги е имало. И така е било през десетилетията. Важното е да се отстоява високото изкуство и да не спира работата, да не се затваря театърът!  

"Повече самоувереност, господа песимисти, повече уважение към музикалните дейци, посветили се всецяло на едно дело, което ще бъде гордост на България". Този цитат е написан през 1908 г. от Петко Наумов във в. "Ден".   

А днес можем да добавим: 
"Ние сме с Вас и ще Ви подкрепяме, колеги.  
Защото престижът и мисията на Софийската опера и балет е кауза и дело на всички нас - творци, публика, гилдия!"  

На добър час!  

---
* публикацията не може да бъде препечатвана без писменото разрешение на автора/редакцията.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2548313
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930