Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2021 00:09 - Държавният културен институт показва нова експозиция с платна от майсторите на пейзажа
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.01.2021 00:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

София, 02-01-2021, Иван Върбанов | Държавният културен институт към Министъра на външните работи извърши ротация на произведенията на изкуството в официалните зали и приемни в Министерството и дипломатическите ни представителства, за да може гостите от дипломатическия корпус да се запознаят с многообразието на стиловете и почерците на шедьоврите от фонда.

Художественият архив разполага с над 3 хиляди произведения, пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в МВнР и дипломатическите представителства зад граница.

Основан е през 60-те години на ХХ век от тогавашния външен министър - Иван Башев.

Оттогава произведенията на Златю Бояджиев, майсторите на пейзажа: Александър Мутафов, Петко Абаджиев, Иван Тричков, може да се видят в сградите ни в София, в посолствата и резиденциите.

Фондът съхранява и картини с многобройни пейзажи главно от София и околностите й през 40-те години на известния с историческите си композиции Никола Кожухаров, както и на признати класици като Васил Стоилов, Бенчо Обрешков, Найден Петков, Дечко Узунов. Сбирката разполага и с произведения на техните ученици, и на най-изявените автори от младото поколение на 60-те години, което допринася значително за актуалния облик на съвременната българска живопис - Светлин Русев, Владимир Гоев.

Дипломатическата ни мисия в Париж има особено място. България става собственик на сградата, построена в стил Луи XV, през 1946 година. В следващите десетилетия тя вече е гостоприемно отворена за именити български художници. Специално за представителните салони Златю Бояджиев рисува серия „Годишни времена“ и емблематичната „Две сватби‘‘.

През 2005 г. е създаден Държавният културен институт, който се ангажира с грижата за произведенията от художествения фонд на МВнР.

Сред произведения на изкуството по коридорите и залите на министерството са: ,,Есен край морето’’ на Иван Табаков, ,,Към нивите’’ на Пенчо Балкански, ,,Кавала’’ и ,,Папаз гьол’’ на Никола Кожухаров, ,,Балчик‘‘ на Владимир Гоев, ,,Морски пейзаж’’ на Александър Мутафов, ,,Овчарска колиба’’ на Иван Тричков, ,,Под ореха’’ на Златю Бояджиев, ,,Балчик’’ на Найден Петков, ,,Чокмановската мадона’’ на Васил Стоилов, ,,Балчик’’ на Дечко Узунов, ,,Портрет’’ и ,,Овчарче‘’ на Бенчо Обрешков, ,,Одая’’ на Анастас Стайков, ,,На нивата’’ на Найден Петков, ,,Път в Родопите’’ на Светлин Русев, ,,Музика II’’ на Димитър Киров ,,Пристан в Созопол’’ на Асен Николов-Шопа, ,,Цветя‘’ на Йордан Кацамунски и ,, Балчик‘‘ на Никола Танев. 

image

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529123
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031