Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2021 17:44 - Дружествата на СБЖ в БНР репликират проекта за правила за оценяване на служителите
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 288 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Иван Върбанов

София, 23-01-2021

Дружествата на СБЖ в Българското национално радио репликират проекта на Правилата за оценяване на служителите в радиото. Становището си изразяват в писмо до генералният директор на Радиото - Балтаков и до Управителния съвет на обществената медия.

От дружествата на СБЖ констатират, че част от предложенията, които залягат като правила за атестация се намират в колизия с принципи и норми, част от Колективния трудов договор и действащия Правилник за работната заплата в БНР.

Ако се допуснат такива противоречия, то това би довело до възникване на трудово-правни спорове и дори съмнения за работодателски произвол, считат синдикалистите. Констатират, че въвеждането на оценяването по тези нови правила може да се използва за стимулиране или промяна в основната работна заплата. Възразяват срещу разрешаването за частично или избирателно излагане на мотиви при изготвяните оценки.

Според готвения алгоритъм от БНР оценки за работата на журналисти и служители, които са дадени от външни организации и субекти - награди, признания, грамоти и т.н., няма да бъдат взимани предвид при оценката за съответния служител. Принцип, който категорично не се приема от колегията.

От дружествата на СБЖ изразяват мнението си, че инструментът за оценка на служителите може да се превърне в потенциал за заплаха спрямо свободната журналистика или инструмент за саморазправа и цензура с неудобни журналисти.

Необходимо е провеждане на широка дискусия по казуса сред служителите и представители на всички синдикални организации.

Прави впечатление, че под позицията са се подписали шефовете на дружествата в програма "Хоризонт", "Христо Ботев", "Музика" и "Радио България" - Адриана Киселинчева, Дарина Анастасова - член и на Управителния съвет на СБЖ, Николай Захариев и Елена Каркаланова. Но сред тях не е асоциирано новото дружество на Мария Христова, което бе учредено преди почти година, но узаконено едва след провеждането на изборите в централата на СБЖ - дружество № 47 "ЕКИП 21".

Пожелавам на дружествата на СБЖ в Радиото да асоциират в работата и представителството си и новото дружество 47 на Мария Христова! 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556509
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930