Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2021 01:16 - Новоизбраният директор Кирил Вълчев: БТА ЩЕ ПРЕДОСТАВЯ ИНФОРМАЦИЯТА СИ БЕЗПЛАТНО!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 339 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2021 01:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов
София, 28-01-2021 г.

Новоизбраният директор на БТА - Кирил Вълчев, направи изявление в първия си работен ден, според което Българската телеграфна агенция /БТА/ ще започне да предоставя информацията си безплатно за всички.

Самият Вълчев има водеща роля в написването на закона за БТА. Споделя, че към онзи момент - 2011 година, политическата конюнктура и обстоятелствата са изисквали компромиса, за да има регламент за Агенцията да се предвиди двойно финансиране - държавно и съфинансиране от собствени приходи.

Към момента те възлизат на около 1.5 милиона лева, в най-добрите месеци, като продажби.

БТА в момента продава своите емисии, а една много малка част от информациите се появява свободно на сайта.

Според закона 13 институции и ключови фигури в държавата имат достъп до пълния бюлетин.

Това, заяви днес Кирил Вълчев, трябва да се промени.

Мотивира го с амбицията си БТА да бъде в голяма помощ на българските медии, и особено на БНТ и БНР. На мнение е, че БТА може да стане основен информационен източник на Балканите и да бъде мотор за достигането на информация от България до целия свят - свободно, обективно и навременно.

За да станат факт промените, относно финансирането на БТА, а от там и отключването на информацията, то новият генерален директор трябва да внесе предложение в Народното събрание. По време на изслушванията си в парламентарните комисии и групи е получил уверение, че ще има подкрепа за всички свои стратегически намерения за обновление и развитие на националната информационна агенция. В това число и за отпускането на финансов ресурс от държавния бюджет, който ще компенсира необходимостта от продажба на информация и на практика ще гарантира спирането на тази практика.

Ето какво написа Кирил Вълчев в профила си в социалната мрежа Фейсбук:
"Станах 27-ми директор на БТА на 27 януари - празник на Свети Йоан Златоуст, който казва: “Ако имаш добри дела, които могат да се застъпят за тебе, ти непременно ще бъдеш чут”. Надявам се в новата ми работа да имам добри дела, които да се застъпват така, че златните уста на БТА да бъдат чувани още повече.

Най-големият църковен писател, който бил първо адвокат също като мен, казва още: “Ако искаш да се прославиш, презирай славата." Дано и аз успея да се прославя с това, че не съм се препънал в славата, която върви с всяко началничество 🙂

А единственото лично богатство, което искам да постигна занапред, е да живея в любов, защото според Свети Йоан Златоуст “беден е не този, който няма нищо, а този, който желае много” и “любовта е най-големият дар от Бога” ...

БТА, успоредно със СУ "Св. Климент Охридски" ще обучава в академия студенти по журналистика, като така ще може да подготвя кадри и за себе си, а и за българските медии."

ЕКИПЪТ НИ ЖЕЛАЕ "НА ДОБЪР ЧАС" НА КИРИЛ ВЪЛЧЕВ! 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556302
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930