Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2021 19:16 - Българската военнополицейска асоциация контрира намерение на Каракачанов за шеф на "Военна полиция"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1016 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 31.01.2021 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Управителният съвет на Българската военнополицейска асоциация /БВПА/ огласи своя декларация, с която изрази безпокойството си от намеренията на военния министър да предложи за директор на "Военна полиция" - офицер от БА.

"Ние внимателно следим процесите, свързани със служба „Военна полиция“ и сме длъжни да изразим нашето безпокойство от изявлението на министъра на отбраната, че възнамерява да предложи за директор на служба „Военна полиция” – офицер от структурите на Българската армия. Не се съмняваме в качествата на офицера, който ще бъде предложен, но това означава, че начело на Военна полиция ще е човек без ден стаж в службите за сигурност и обществен ред. Човек, който не познава специфичната дейност, човек спуснат ОТГОРЕ, заради, който ще бъдат променени Закон и Правилник", се казва в документа на УС на БВПА.

"От 2009 г. до този момент длъжността на директор бе заемана от офицери от Военна полиция с нужните качества и професионален опит и едно назначение на външен човек, би могло да доведе до негативни последици в работата ѝ. Такива примери през последните десетилетия има много и те никога не са давали добри резултати!", посочват от борда на Асоциацията.

АПЕЛЪТ!

Българската военнополицейска асоциация апелира към Президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, както и към Министъра на отбраната да спазят изискванията на Закона и Правилника на Военна полиция и да не допускат компромиси с една от важните за Министерството на отбраната служби.
Бригаден генерал Иван Мечков - председател на УС на БВПА подчерта, че "Военна полиция" е специална служба, а специалните служби трябва да бъдат оглавявани от хора от службите! По думите му от 2009-та година насам за директори на "Военна полиция" са назначавани само военни полицаи и службата се е развивала добре.
Според чл.6, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за военната полиция за директор на Службата се назначава военнослужещ, който притежава не по-малко от 10-годишен професионален опит в службите за сигурност и/или в службите за обществен ред.

Идеята за назначаването на офицер от въоръжените сили на БА на практика би било нарушение на нормативната база.

"Да назначиш офицер от армията за директор на "Военна полиция" е все едно генерал без медицинско образование да оглави ВМА", коментира генерал Иван Мечков в ефира на Радио Фокус.

ПОВЕЧЕ ЗА АСОЦИАЦИЯТА

Сдружение „Българска военнополицейска асоциация” е неправителствена и доброволна организация на симпатизанти, бивши и настоящи служители на Служба „Военна полиция“, обединяваща физически и юридически лица на основата на професионалния интерес на членовете и за укрепване и подпомагане на отбранителните способности на Република България и военнопатриотичното възпитание и подготовка на населението и младежта. Една от целите на Българската военнополицейска асоциация е да подпомага със своите компетенции и възможности държавните органи, институции и местни органи на властта при разработката на програми, планове и проекти, както и да участва при изпълнение на дейности и решаване на задачи, свързани с военнополицейското дело.
В края на 2013 г. о. з. бригаден генерал Иван Мечков и о. з. полковник Радослав Христов решават, че е назрял момента да се създаде неправителствена организация на военните полицаи, която да обедини всички военнослужещи работили във Военната полиция или все още служещи в нея. На 21 май 2014 г. се учредява Сдружение „Българската военнополицейска асоциация“ (БВПА) от 7 учредители. На това събрание е приет Устав на БВПА, както и се провежда първото заседание на управителния съвет, на което за председател е избран о. з. бригаден генерал Иван Мечков. За първи заместник-председател е избран о. з. полковник Радослав Христов, за втори заместник-председател е избран полк. Драган Драганов, за секретар – о. з. полк. Георги Георгиев, а за касиер – о. з. подп. Павел Иванов. Съдебното решение излиза на 12.08.2014 г.
 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2528930
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031