Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2021 00:21 - ПАК ДРУГ ДА НИ ВЪРШИ РАБОТАТА ЗА ОТВОЮВАНЕТО НА ОТПАДАНЕТО НА ВИЗИТЕ ЗА САЩ
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 355 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.03.2021 00:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Автор: Иван Върбанов  

Пак друг да ни върши работата! Този път - за визите. За САЩ!
То през годините бе гъзурчене, падане на лицеви опори, плонжове, гъзолизане и какво ли още не натягане, само и само българите да могат да пътуват безвизово в Съединените щати.
И не, и не!
Все удряхме на камък с няколко поредни администрации - на Тръмп, Обама, Буш, Клинтън и т.н.
И все не става. 
Независимо, че редица наши правителства викаха Yes, sir на всеки, само и само да отпаднат тия пусти рестрикции за нашенците.  
Та така до днес, когато дойде новината, че пак друг ще се бори по-ефективно за каузата.
Европейският парламент дава под съд Европейската комисия в Европейския съд затова, че гражданите на четири страни - членки: България, Румъния, Хърватия и Кипър, продължават да бъдат третирани неравнопоставени спрямо останалите страни от Общността, и техните граждани са принудени да бъдат подлагани на визов режим за достъп в страната на Голямата Демокрация.  

Мотор на тази нова битка е холандката, със знаковото име - София. А по фамилия Инт Велт. Евродепутат с борбен дух, за която темата се е превърнала в кауза за последните 5 години.   

По думите й САЩ е съюзник и приятел на ЕС. Но трябва да се разбере, че всички трябва да бъдат третирани равнопоставени, без да има дискриминация към нито една държава от ЕС.  

До момента ръководството на Европейската комисия е избягвало да "натиска" американската администрация, с мотива, че биха се влошили транс-атлантическите взаимовръзки. Недопустимо, според София Инт Велт. Комисията трябва да защитава равнопоставено интересите на гражданите на всяка страна от Общността, без да се прави разлика в националната принадлежност или по някакъв друг критерии.  

Залага и на принципа на реципрочност в отношенията. Тоест, след като визите са отпаднали за американските граждани за съответните страни-членки на ЕС, то американското правителство трябва да подходи със същата пропорционална мярка и да отмени затрудненията или режимите за влизане в страната си.  

В противен случай остава впечатлението, че се правят разлики именно между първи, втори и трети ешалон държави, националности, граждани, региони и т.н. на ЕС, което е недопустимо.  

Няма и не бива да има първа и второ класа държави и граждани. Правото се прилага равнопоставено и реципрочно.  

Интересно е, че самото дело ще се заведе, разгледа и по него ще се отсъди само и единствено от европейски институции.  

Дали ще се стигне до извънсъдебно споразумение ?
Каква би била присъдата на Съдът на ЕС?
Дали САЩ ще се съобразят с постановеното?  
Предстои да видим какво ще се случи.  

Моята лична прогноза не е оптимистична по казуса. 
Защото прекрасно знаем, че победата винаги си има цена. А и знаем какво е отношението на американската администрация към нас - българите! Като васал, подвластен на волята на тази Велика сила, която все намира начина да налага волята си.  

И едва ли на Джо Байдън му трябват българи на талази, които да прииждат в САЩ и да се чуди какво да ги прави. 
По-добра работа му вършат мексиканците, испанците и другите малцинства и емигранти, които срещу помощи знаят за кого точно и как да гласуват.  

Какво е ВИЗА? /справка със сайта на посолството на САЩ/  
Визите за пътуване до САЩ се издават от Посолство или Консулство на САЩ. Визата дава право на притежателя й да пътува, но не гарантира влизане в САЩ. Имиграционният офицер на границата определя дали притежателят на визата има право да влезе в САЩ. Целта на пътуването и други фактори определят от какъв вид виза се нуждаете съгласно Имиграционния закон на САЩ. Като кандидат за виза е необходимо да докажете, че отговаряте на изискванията за вида виза, за който кандидатствате.  

Очакваме развръзката ..., нали?



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2550962
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930