Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2021 03:28 - ПАПА ФРАНЦИСК ПО ВРЕМЕ НА МЕЖДУРЕЛИГИОЗНАТА СРЕЩА В ИРАК: "ТЕРОРИЗМЪТ И НАСИЛИЕТО СА ПРЕДАТЕЛСТВО НА РЕЛИГИЯТА!"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.03.2021 03:29


image

Главата на римокатолическата църква - Папа Франциск, е на четиридневно апостоличесо посещение в Ирак - от 5 до 8 март. Визитата е под мотото „Всички сте братя“ - взето от Евангелието според Матей.

В първото си слово на иракска земя, пред властите в Ирак и дипломати, Франциск призова за прекратяване на „насилието, екстремизма, сблъсъците и нетърпимостта“, за изграждане на бъдещето на страната, след войни и пандемии, предаде Радио Ватикана. Папата е отправил посланието: „Да градим бъдещето повече върху това, което ни обединява, отколкото върху това, което ни разделя !“. В залата на президентския дворец в Багдат папа Франциск бе посрещнат от 150 иракските висши държавни чиновници и политици, начело с президента Бархам Ахмед Салих Касим, много общественици, членове на дипломатическия корпус.

„Идвам като каещ се, който иска прошка от Небето и от братята за толкова много разрушения и жестокости", каза папа Франциск. "Идвам като поклонник на мира, в името на Христос, Князът на мира. Колко много се молехме през последните години за мир в Ирак! Свети Йоан Павел II не спести усилия и инициативи, но преди всичко отправи молитви. И Бог слуша, винаги слуша! От нас зависи да го слушаме и да вървим по неговите пътища. Нека замлъкнат оръжията! Нека се ограничи разпространението им, тук и навсякъде! Нека се прекратят особените интереси, онези външни интереси, които не се интересуват от местното население. Стига насилие, екстремизъм, сблъсъци и нетърпимост! Дайте глас на гражданите, които искат да изградят заедно тази страна, в диалог, в откровена и искрена, конструктивна конфронтация“.

Папата отправи приветствени думи към клира и всички вярващи от Католическата църква:

„Идвам като поклонник, за да ви насърча да свидетелствате вяра, надежда и милосърдие сред иракското общество“. Също така поздравяви членовете на други християнски църкви и църковни общности, привърженици на исляма и представители на други религиозни традиции: „Нека Бог ни даде да вървим заедно, като братя и сестри, „с убеждението, че истинските учения на религиите приканват да бъдам вкоренени в ценностите на мира, взаимното познание, човешкото братство и общото съжителство".

Папа Франциск се е срещнал с висшия религиозен лидер на шиитите, великият аятолах Систани. Срещата е имала частен характер и се е провела в резиденцията на религиозния водач, в свещения град Наджаф. Това е едно от основните събития на апостолическото посещение на папа Франциск в Ирак.

Подробности за срещата бяха разпространени чрез специална нота от ватиканския говорител Матео Бруни:

„По време на посещението, продължило около четиридесет и пет минути, папата подчерта "важността на сътрудничеството и приятелството сред религиозните общности, тъй като култивирането на взаимното уважение и диалога може да допринесе за доброто на Ирак, на региона и на цялото човечество. Срещата бе възможност за папата да благодари на великият аятолах Систани, тъй като пред насилието и големите трудности през последните години, той издигна глас, заедно с шиитската общност, в защита на най-слабите и преследваните, потвърждавайки сакралността на човешкия живот и значението на единството на иракския народ. В края на срещата с великия аятолах, папата зави, че се моли на Бог, Създател на всички, за бъдеще на мира и на братството за любимата иракска земя, за Близкия изток и за целия свят."

По време на втория си ден от посещението в Ирак, папа Франциск е посетил халдейската католическа катедрала в Багдад, посветена на Свети Йосиф, където от 18 ч. местно време е отслужил литургия.

Литургията е проведена на италиански, халдейски и арабски езици, но за молитвата на вярващите е бил използван също сурат-арамейски диалект, кюрдски, туркменски и английски език.

Благодарение на Ватикана Нюз и Радио Ватикана предлагаме пълният текст на папската проповед:


"Словото Божие ни говори днес за надежда, свидетелство и обещания

Мъдростта по тези земи е подхранвана още от древни времена. Нейното търсене винаги е очаровало човека; често обаче хората с повече средства могат да придобият повече знания и да имат повече възможности, докато тези с по-малко средства са поставени настрана. Това е едно неприемливо неравенство, което днес се разпростира. Но Книгата Премъдрост ни изненадва, като преобръща перспективата. Тя казва, че „малките заслужават милост, а силните ще бъдат силно мъчени.“ (Прем. 6, 6). За света тези, които имат по-малко, се изхвърлят, а тези, които имат повече, са привилегировани. Но не за Бог: тези с по-голяма власт са подложени на строг контрол, докато малките са привилегировани от Бог.

Исус, Мъдростта, изпълнява този обрат в Евангелието: не в който и да е момент, а в началото на първата си проповед, с Блаженствата. Обратът е пълно: бедните, ридаещите, преследваните са наречени ​​благословени. Как е възможно? Благословени за света са богатите, могъщите, известните! Има стойност онзи, който има, който може, и е важен! Но за Бог не е така: не е по-голям онзи, който притежава, а онзи, който е беден по дух; не този, който може да направи всичко над другите, а онези, които кротък с всички; не който е приветстван от тълпите, но който е милостив към брата си. В този момент може да възникне съмнение: ако живея така, както Исус иска, какво печеля от това? Не рискувам ли другите да ме покорят? Дали е изгодно предложението на Исус? Или е губещо? Той не е губещо, но мъдро.

Предложението на Исус е мъдро, защото любовта, която е сърцевината на Блаженствата, дори да изглежда слаба в очите на света, всъщност е печеливша. На кръста Исус се оказа по-силен от греха, а в гроба победи смъртта. Това е същата любов, която направи мъчениците победители в изпитанието и колко много са те през миналия век, дори повече отколкото в предишните векове! Любовта е нашата сила, силата на толкова много братя и сестри, които и тук са понесли предразсъдъци и обиди, малтретиране и преследване заради името на Исус. Но докато силата, славата и суетата на света отминават, любовта остава: както ни казва апостол Павел, „тя никога няма да свърши“ (1 Кор. 13,8). Тогава, да живееш Блаженствата, означава да направиш вечно, онова, което отминава. Означава да донесеш Небесата на земята.

Но как се практикуват Блаженствата? Те не искат от нас да правим необикновени неща, да вършим подвизи, които са извън нашите възможности. Те искат ежедневно свидетелство. Блажени онези, които живеят с кротост, онези, които са милосърдни там, където са, онези, които пазят чисто сърце си там, където живеят. За да станеш блажен не трябва да бъдеш герой от време на време, а да бъдеш свидетел всеки ден. Свидетелството е начинът за въплъщението на мъдростта на Исус. Ето как се променя светът: не с власт или сила, а с Блаженства. Защото това направи Исус, живеейки до край това, което каза в началото. Всичко се крие в свидетелството на любовта на Исус, същата тази милосърдна любов, която св. Павел прекрасно описва днешното второ четиво. Нека видим как я представя.

Преди всичко той казва, че „любовта е дълготърпелива“ (ст. 4). Не очаквахме това прилагателно. Любовта изглежда синоним на доброта, щедрост, добри дела, но Павел казва, че милосърдието е преди всичко дълготърпеливо. Това е дума, която в Библията разказва за Божието търпение. През цялата история човекът продължи да изневерява на завета с Бог, да върши едни и същи грехове и Господ, вместо да се умори и да тръгне, остава верен всеки път , Той прощава, Той започва отново. Търпението да започне отначало е първото качество на любовта, защото любовта не презира, а винаги започва отначало. Любовта на се натъжава, а започва отново; не се обезсърчава, но остава креативна. Пред злото той не се сломява, не се примирява. Тези, които обичат, не се затварят в себе си, когато нещата вървят зле, а отговарят на злото с добро, помнейки победоносната мъдрост на кръста. Свидетелят на Бог не е пасивен, фаталистичен, не живее според милостта на обстоятелствата, инстинкта и момента, но винаги е обнадежден, защото се осланя на любовта, която „всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява" (ст. 7).

Можем да се запитаме: как реагирам на ситуации, които не са правилни? Изправени пред несгодите, винаги има две изкушения. Първото е бягството: да избягаме, да обърнем гръб, не искате да знам повече. Второто е да реагирате гневно, със сила. Това се случи с учениците в Гетсиманската градина: пред недоумението мнозина избягаха, а Петър взе меча. Но нито бягството, нито мечът решиха нещата. Вместо това Исус промени историята. Как? Със смирената сила на любовта, с неговото търпеливо свидетелство. Това е, което сме призвани да правим, защото по този начин Бог изпълнява обещанията си.

Обещания. Мъдростта на Исус, която се въплъщава в Блаженствата, изисква свидетелство и предлага награда, съдържаща се в божествените обещания. Всъщност виждаме, че всяко Блаженство е последвано от обещание: който ги живее, ще има небесното царство, ще бъде утешен, наситен, ще види Бог ... (вж. Мт 5, 3-12). Божиите обещания гарантират една ненадмина радост и не разочароват. Но как се постигат те? Чрез нашите слабости. Бог прави блажени онези, които вървят докрай по пътя на своята вътрешна бедност. Този е пътят, няма друг. Нека си спомним за патриарх Авраам. Бог му обещава голямо потомство, но той и Сара бяха възрастни и бездетни. Именно в тяхната търпелива и доверчива старост Бог извърши чудеса и им даде син. Нека си спомним за Мойсей: Бог му обещава, че ще освободи народа от робството и затова иска от него да говори пред Фараона. Мойсей Му казва, че възпрепятстван в говореното; и въпреки това Бог реализира своето обещание чрез неговите думи. Нека погледнем и към Дева Мария, която именно когато според Закона не може да има деца, е призована да стане майка. И нека погледнем към Петър: отрича се от Господ, но Исус призовава именно него да утвърди братята. Скъпи братя и сестри, понякога можем да се чувстваме неспособни, безполезни. Нека не се убеждаваме в това, защото Бог иска да върши чудеса именно посредством нашите слабости.

Той обича да прави така и тази вечер, цели осем пъти ни казва ţūb’ā [блажени], за да ни накара да разберем, че с Него ние сме наистина такива. Разбира се, измъчени сме, често падаме, но не трябва да забравяме, че с Исус, сме Блажени. Това, което светът ни отнема е нищо в сравнение с нежната и търпелива любов, с която Господ изпълнява своите обещания. Скъпа сестро, скъпи братко, вероятно гледаш твоите ръце и ти изглеждат празни, вероятно в твоето сърце се таи недоверието е не се чувстваш възнаграден от живот. Ако е така, не се страхувай: Блаженствата са за теб, за теб, който си страдащ, гладен и жаден за справедливост, преследван. Господ ти обеща, че твоето име е написано в Неговото сърце, в Небесата! И аз днес Му благодаря с вас и за вас, защото тук, където в древността възникна мъдростта, в тези времена се появиха многобройни свидетели, често пренебрегнати от хрониките, но безценни в очите на Бог; свидетели, които, живеейки Блаженствата, помагат на Бог да реализира своите обещания за мир."

От историческата междурелигиозна среща в Ур, Франциск е отправил силен призив към вярващите от всички религии да превърнат инструментите на омразата в инструменти на мира, въпреки раните от миналото, и поемат по пътя на братството.

Ватикана нюз отбелязва, че срещата се е провела под сянката на бяла шатра близо до хилядолетния шумерски зикурат (храм) на Ур, датиращ от третото хилядолетие пр. н.е. и наследството на ЮНЕСКО.

След четене от книгата Битие и пасаж от Корана, свои лични свидетелства са представили девойка от сабейската мандейска религия и младеж, изповядващ мюсюлманската религия. Словото на папата е било последвано от молитвата на чедата на Авраам, който се е поверил на Бог и вярвайки на обещанието пое от Месопотамия към Ханаан.

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529075
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031