Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2021 08:26 - Представители на Българската православна църква посетиха държавния секретар на Светия Престол във Ватикана
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов

Представители на Българската православна църква бяха на посещение на добра воля при държавния секретар на Светия Престол във Ватикана.

Делегацията бе водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний Западно и Средноевропейски на БПЦ-БП. В делегацията са и Н. Пр. Богдан Паташев - посланик на Република България към Светия Престол и Негово благоговейнство презвитер доц. д-р Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет и свещеник на БПЦО "Свети Седмочисленици" в Рим.

Обсъдени бяха въпроси относно църковните отношения.

Бе направено представяне на презвитер доц. д-р Иван Иванов, като новият свещеник на БПЦО и църковно-дипломатически представител в Рим.

Бяха дискутирани теми, свързани с предстоящото посещение на наша делегация при папа Франциск за 24 май, възможността да се проведе историческо богослужение - за светите братя Кирил и Методий в Рим, да се отслужи света Литургия на централния олтар на раннохристиянската базилика "Сан Клементе", където са мощите на св. Константин-Кирил Философ, планиране на традиционното поклонение на гроба.

Разгледани бяха въпроси от духовно-пастирски характер, свързани с функционирането на енориите в Западна и Средноевропейската епархия на БПЦ.

Митрополи Антоной благодари за предоставената възможност за литургично ползване на католическите храмове от страна на българските православни общини.

Обсъдени бяха и въпроси от академичен и културен характер, свързани с възможност за бъдещи специализации на богослови в папските университети.

Владиката Антоний благодари от името на Неговото Светейшество за възможността за дарението на мощите на Свети Климент папа Римски и на Свети Потит Сердикийски, предоставени от папа Франциск на Софийска епархия след посещението му в България през май 2019 г.

От своя страна кардинал Паролин изказа най-сърдечните поздрави на папа Франциск към патриарх Неофит, възхитен беше от възможността доц. д-р презвитер Иван Ивановда бъде пратеник в Рим, като се изтъкна, че е специализант в Папския институт за Изтока и преводач на папа Йоан Павел Втори и папа Франциск в България, по време на посещенията им в Светия Синод на БПЦ и патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Кардинал Паролин подчерта, че ще се радва да види отново българска църковна делегация при папата на 24 май и възторжено приема идеята да се отслужи Литургия на този ден в храма "Сан Клементе" в Рим. Пожела благодатно и плодотворно служение на новия свещеник и подчерта подкрепата си за утвърждаване на българската църковна община в Рим, чието литургично седалище е църква "Сан Паоло ала Регола.

Презвитер Иван Иванов ще служи в църковната ни община "Св. Седмочисленици" в Рим.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2554189
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930