Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2021 16:53 - Очакваме българските полярници да се завърнат в понеделник на родна земя !
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2021 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

ИВАН ВЪРБАНОВ

Българските полярници – командирът на базата Йордан Тодоров, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов и Камен Недков, успешно напуснаха района на Антарктика, след дълги перипетии и след около месец закъснение.

В момента атлантиците ни се намират на Южноамериканския континент, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. Шестимата са в много добро здравословно състояние.

Призори самолет Херкулес С-130 на уругвайските военно-въздушни сили е превозил българската група до най-южния чилийски град Пунта Аренас - междинно кацане на последния за сезона полет от о-в Кинг Джордж за Монтевидео.

"На 13/04, между два антарктически циклона, прогнозата ни осигури прозорец и направихме важна крачка по пътя към дома, прелитайки от о-в Кинг Джордж, над протока Дрейк до Пунта Аренас с уругвайски военен самолет C-130 Hercules. Щастливи и доволни сме от днешния ден 😎", сподели Емил Иванов от мястото на събитието.

КАКВИ БЯХА ТРУДНОСТИТЕ ПРИ ОТПЛАВАНЕТО И ЗАВРЪЩАНЕТО?

Испанският кораб „Есперидес“, с който бе планирано да пристигнат членовете на 29-ата Национална Антарктическа експедиция на о-в Ливингстън, не отплава от Испания поради заболяване от Ковид-19 на част от екипажа.

След изтичането на 20-дневната строга карантина в Пунта Аренас, при която всеки бе настанен сам в хотелска стая и получаваше само храна до вратата, испанският кораб „Сармиенто де Гамбоа“ успя да превози групата в последния момент, преди съседната испанска база „Хуан Карлос I” да бъде закрита.

Завръщането също бе белязано от трудности. Чилийският кораб „Акилес“, с когото бе предвидено заминаването от острова в края на март на българската експедиция, също бе карантиниран. А в края на сезона, когато се очаква да настъпи полярната зима, в района практически нямаше кораби.

Екстремността на ситуацията наложи проф. Пимпирев да установи спешно контакт с Чилийския Антарктически институт и да договори кораба „Лаутаро“ да промени курса си и да превози полярниците ни до съседния остров Кинг Джордж, където има функциониращи целогодишно оборудвани бази и летище.

Ако това не се бе случило и не бе намерено работещо решение за транспортирането на групата, експедицията бе изправена пред алтернативата да остане да зимува без запаси от храна и гориво ...

ВЪПРЕКИ ТРУДНОСТИТЕ ЗАДАЧИТЕ СА ИЗПЪЛНЕНИ !

Независимо от логистичните проблеми, българската експедиция успя да изпълни всички планирани дейности и да преодолее трудностите, породени от независещи от нея обстоятелства.

Бяха отстранени пораженията по съоръженията и постройките в базата, причинени от бурните ветрове през времето, когато е нямало никой в базата и тя е била запечатана до пристигането на новата експедиция.

Подготвена е площадката за строителството на новия лабораторен блок.

Построен е специален хангар за инсинератора, с който се изгарят екологично всички органичните отпадъци.

Бяха снети всички данни от целогодишно действащата научна апаратура, която регистрира климатични, сеизмични, мареографски и глациоложки събития в района, когато базата не е обитаема.

ЧАКАНО ЗАВРЪЩАНЕ СЛЕД БРОЕНИ ДНИ

Очаква се участниците в експедицията да се завърнат в понеделник на родна земя.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2520732
Постинги: 958
Коментари: 364
Гласове: 668
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031