Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2021 21:08 - Домоуправители поръчват рязане на клони, фирми обаче секат цели дървета
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2021 08:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов
София, 26 април 2021 г.

Домоуправители на жилищни кооперации заявяват в районните общини, че искат да бъдат изрязани клоните на дърветата, които са в близост със сградите – пречели на живущите, влизали в прозорците. На практика обаче фирмите, които се наемат или се изпращат от районните кметства, за да извършат делото често пъти прекрачват задачата си и се стига до сеч на дървета.

По темата писахме няколко пъти, като екипът ни се бе намесил преди години, за да предотврати такава безогледна сеч в столичния квартал жк. „Дружба“ 1. Тогава с червена боя бяха набелязани не едно и две дървета, пак по поръчка на домоуправители, за да се „освободяло място за паркиране“. Екипът ни тогава сезира на минутата Столична община, дирекция „Зелена система“ и проблемът бе решен на секундата. Сигналът и репортажът ни бе препечатан от няколко онлайн медии и така с журналистическа реакция сечта бе пресечена.

Какво е положението днес, към момента, година – две по-късно?

image

Датата е 23-ти април. Някъде около 14.30 часа зад блок 11, вход А в жк „Дружба“ 1 спира вишка с двама служители. Вкарват камионът в зелената част, като преди това се опитват да се свържат по мобилния телефон със заявител – съсед. Никой не вдига. Включват резачката и започва рязане, на клони. Изведнъж от балконите започват да излизат разгневени съседи. НО, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, НЕ ЗАЩОТО СА ОБЕЗПОКОЕНИ ОТ ТОВА КОЙ И ЗАЩО РЕЖЕ, А ЗАЩОТО СЕ НАРУШАВАЛА ТИШИНАТА, РЕГЛАМЕНТИРАНА С НАРЕДБА ЗА ШУМА.

Отзовах след минути на мястото, за да установя фактите. Представих се и в диалог със служителите, които преустановиха рязането на клони изясних кой ги е изпратил, с чия заповед са действията, кой е заявителят и т.н. В този случай всичко бе наред.


image

От дирекция „Зелена система на СО бяха написали писмо до районния кмет на квартал „Искър“ - Ивайло Цеков, с което разрешаваха КАСТРЕНЕ НА ДЪРВЕСНА РАСТИТЕЛНОСТ. Бяха указали: „Резитбата да се извърши професионално, съобразно специфичните изисквания за видовете и в подходящ сезон“. И още: „Растителните отпадъци получени в резултат от манипулацията, да се изнесат своевременно на определеното за това място - инсталация за преработка Хан Богров", като се забранява оставянето им върху тротоари, улични платна и други. Контролът по изпълнение горното ще се осъществява от район „Искър “, бе разпоредил директорът на ресорната столична общинска дирекция - ландшафният архитект Димитър Данчев.

НО, нито контрол имаше от Община „Искър“ на място, нито от представители на Столичния инспекторат, до колкото писмото е копирано и на вниманието на Веска Георгиева – шефката на важното контролиращо звено.

След като уточнихме подробностите, служителите обещаха, че няма да режат между 14 и 16 часа и ние ги оставихме. На тръгване обаче констатирахме отрязано дърво. Със сигурност НЕ от тях, доколкото от идването им до пристигането ми на място бяха минали буквално 5-10 минути, а жители от блока държаха под око работниците.

Но, остава въпросът: КОЙ И КОГА Е ОТРЯЗАЛ ДЪРВО ПРЕДИ ТОВА?


image

image

„Идват тук някакви коли и работници. Ние не знаем от къде са. Спират, вадят резачки и започват да режат. Това дърво бе отрязано преди месец – два от такива работници“, разказват съседи от блок 11 в жк Дружба 1. Казват, че няма как да контролират кой прави тези безчинства и дали е по заръка и поръчка на някой от тях или са дървени бракониери, които сека дървен материал необезпокоявани от никого. Но, фактът е факт, открихме отрязано дърво и то съвсем наскоро.

Преди време пък, както вече писахме по-горе, бригада, изпратена уж да кастри, бе започнала да реже в съседен район успешно дървета и да ги премахва, защото „пречели на живущите и влизали в прозорците“. Не клоните, а дърветата из основи.

На вниманието на районния кмет на СО „Искър“ и на арх. Димитър Данчев – директор на „Зелена система“ СО, нека кажем, че в жк Дружба 1 има примери – и на добро озеленяване и грижа, и на лошо.

image

Например зелените площи пред входа на 89 ОУ „Д-р Христо Стамболски“, там от където влизат учениците, отдавна са превърнати в паркинг, който е разкален и изровен, сякаш са минали турски орди. Така е от години и никой не обръща внимание на училищната администрация да поправи щетите. А, когато завали дъжд, мокро е, или е зима – то се гази кал до колене.

image

В същото време, съвсем близо, в районите на блок 44, 43, 42 пък жителите са облагородили зелените площи зад сградите, като са ги превърнали в малки оазиси, цветни градини, ботанически зони с много и различни разнообразни видове. За съжаление такива места са малки, ограничени по квадратура, но ги има и са красивия пример, че всичко зависи от нас, хората. Има и примери как зелените площи са превърнати в паркинги и тревата буквално е смазана, за да се паркират возилата на претенциозните граждани, които нищо, че е криза – купуват и купуват коли, за да имат с какво да се показват. И паркират където им падне.

За да обобщим нека да подчертаем, че на българина му е нужен СТРИКТЕН КОНТРОЛ за много неща. Така и за темата, по която пишем сега: екология, зелени площи, опазване на растенията и дърветата в кварталите. И това е задължение както на районните кметски администрации, така и на Инспектората на Столична община.

Апропо, задължението по т.3 от заповедта - "растителните отпадъци, получени в резултат на манипулацията да бъдат извозени до инсталация за преработка Хан Богров" не е изпълнено, се увери екипът ни след като посети мястото отново, 3 дни по-късно.

image

image

Без усилията, ангажимента и грижата на самите хора – нещата няма как да се получат в правилната посока. Нека повторим: в описания в репортажа ни по-горе случай жителите не се бяха притеснили, че някой би могъл да сече или реже неправомерно, а че се вдигало шум между 14-16 часа. Ето, това е. Важното е личното спокойствие, не друго.

Ако видите нерегламентирана сеч, унищожаване на зелени площи, растения, дървета, не махвайте ръка с идеята, че това е проблем на някого другиго и не си казвайте: „Оф, аз ли ще оправя тая държава?“, а реагирайте. Поне сезирайте на дежурните телефони Столична община или Столичен инспекторат, за да реагират. Защото просто, ако я караме така, утре ще се събудим и децата ни няма да има къде да играят, няма да има върху какво да тичат, няма да има ... !
Защото много неща ще са изчезнали, унищожени, съсечени ...
Или, както е тръгнало, всичко наоколо ще се е превърнало в кал, нерегламентирани паркинги и бунища.

image

image


image

image
 

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2520409
Постинги: 957
Коментари: 364
Гласове: 668
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031