Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06 01:25 - Акценти от изявлението на ВЛАДИМИР ПУТИН пред пресата след срещата ПУТИН-БАЙДЪН
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Женева, 16 юни, Иван Върбанов /  


Що се отнася до връщането на посланиците на работните им места - съответно в Москва, американския посланик, във Вашингтон - руския: ние се съгласихме, че този въпрос е решен, те се връщат на мястото си на постоянна служба. Кога точно - утре, вдругиден - това е чисто технически въпрос.

Разбрахме се също така, че Министерството на външните работи на Руската федерация и Държавният департамент на САЩ ще започнат консултации по целия спектър на сътрудничество по дипломатическия път.

* * *
Що се отнася до Украйна, да, тази тема беше засегната. Не мога да кажа, че я коментирахме в много подробности. Но доколкото разбрах президента Байдън, той е съгласен, че Минските споразумения трябва да бъдат основата за уреждането в югоизточна Украйна.

По отношение на евентуалното влизане на Украйна в НАТО - тук може би няма какво да се обсъжда.

* * *
Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили - и двете по отношение на броя на запасите от боеприпаси, бойните глави, както и броят на превозните средства и нивото, по отношение на качеството, модерността на ядрените оръжия. Наясно сме с тази отговорност.

Мисля, че е очевидно за всички, че президентът Байдън взе отговорно и според нас абсолютно навременно решение да удължи договора за СТАРТ III за пет години, което означава до 2024 г.

Разбира се, възниква въпросът какво следва. Разбрахме се, че консултациите ще започнат на междуведомствено ниво под егидата на Държавния департамент на САЩ и руското министерство на външните работи. Колегите на работното ниво ще определят състава на тези делегации, мястото на работа и честотата на тези срещи.

* * *
Що се отнася до киберсигурността, се договорихме, че ще започнем консултации по този въпрос. Според мен това е изключително важно.

Сега за това кой трябва да поеме какви задължения. Искам да ви информирам за неща, които като цяло са известни, но не и на широката публика. От американски източници - просто се страхувам да объркам имената на организациите, Песков ще ви каже по-късно - следва, че най-големият брой кибератаки в света се извършват от киберпространството на САЩ. Канада е на второ място, следвана от две страни от Латинска Америка, след това Великобритания. Русия не е включена в този списък с държави, от чиято територия се извършва най-голям брой кибератаки от различен вид, както можете да видите. Това е първото нещо.

Второ, през 2020 г. получихме 10 искания от Съединените щати във връзка с кибератаките срещу обекти в Съединените американски щати - както казват нашите колеги - от киберпространството на Русия. Тази година има две такива заявки. На всички тях - и миналата, и тази година - нашите колеги получиха изчерпателни отговори.

На свой ред Русия изпрати 45 такива искания до съответната структура на САЩ миналата година и 35 през първата половина на тази година. До момента не сме получили нито един отговор. Това предполага, че има над какво да работим.

Въпросът кой, до каква степен и за какво трябва да поеме задълженията трябва да бъде решен в хода на преговорния процес. Разбрахме се, че ще започнем такива консултации. Ние вярваме, че сферата на киберсигурността е изключително важна в света като цяло, в частност за Съединените щати и за Русия също в същата степен.

Например, ние сме наясно с кибератаките срещу тръбопроводна компания в САЩ. Също така знаем, че компанията трябваше да плати пет милиона на изнудвачи. Според моята информация част от парите вече са върнати от електронни портфейли, а някои не. Какво общо имат държавните органи на Русия?

Изправени сме пред същите заплахи. По-специално, например [атака] върху здравната система на един от големите региони на Руската федерация. Ние, разбира се, виждаме откъде идват атаките, виждаме, че тази работа се координира от киберпространството на САЩ. Не мисля, че САЩ, официалните власти се интересуват от този вид манипулация. Просто трябва да отхвърлите всякакви намеци, да седнете на ниво експерт и да започнете да работите в интерес на Съединените щати и Руската федерация. По принцип се разбрахме за това и Русия е готова за това.

* * *

По отношение на ученията, ние провеждаме учения на наша територия, точно както САЩ провеждат много учения на своя територия. Но ние не провеждаме учения, транспортирайки нашето оборудване и персонал до държавните граници на Съединените американски щати. За съжаление нашите американски партньори правят това в момента. Следователно опасенията не трябва да са от американска страна по този въпрос, а от руска страна. Но това също е предмет на разговор и изясняване на позиции.

* * *

Относно нашата несистемна опозиция и гражданите, които споменахте. /В отговор на запитване за Навални - бел. ред./. Първо, този човек знаеше, че нарушава закона, който е в сила в Русия. Той е бил длъжен да се регистрира като лице, което е осъждано два пъти на условна присъда. Съзнателно искам да подчертая това, пренебрегвайки това изискване на закона, този господин замина за лечение в чужбина, не беше изискан от властите за регистрация. Веднага след като напусна болницата и публикува видеоклиповете си в интернет, възникна подобно търсене. Той не се яви, пренебрегна изискването на закона - обявен е за издирване. Знаейки това, той дойде. Изхождам от факта, че той умишлено е решил да бъде задържан. Той направи това, което искаше. И така, за какво можем да говорим тук?

По отношение на хора като него и системната опозиция като цяло, за съжаление, форматът на пресконференцията не ни позволява да говорим подробно за това, но бих искал да кажа следното. Вижте, мисля, че няма да кажа нищо сложно, ще бъде ясно. Ако откриете за възможно обективно да предадете това на своите зрители и слушатели, ще ви бъда много благодарен за това.

И така, САЩ обявиха Русия за свой враг и противник, Конгресът го направи през 2017 г. В законодателството на САЩ са предвидени разпоредби, че САЩ трябва да поддържат правилата и реда на демократичното управление в нашата страна и да подкрепят политическите организации. Това е във вашия закон, в американския. Сега нека си зададем един въпрос: ако Русия е враг, какви организации ще подкрепи Америка в Русия? Мисля, че не тези, които укрепват Руската федерация, а тези, които я задържат, но това е целта на САЩ, обявена публично. И така, това са организациите и хората, които допринасят за прилагането на политиката на САЩ в руска посока.

Как трябва да се чувстваме по този въпрос? Мисля, че е разбираемо: трябва да се пазим от това. Но ние ще действаме изключително в рамките на руското законодателство.

* * *

Знаете, по принцип за всичко, което се случва в нашите страни, по един или друг начин, политическото ръководство и висшите служители носят отговорност - за това кой, къде и какво е виновен, кой е убиецът. Вижте, по улиците на американски градове всеки ден се убива някой, включително лидерите на различни организации. Няма да имате време да кажете и дума там - те вече стрелят или в гърдите, или в гърба. Вземете Афганистан: 120 души бяха убити там с един удар, сватби бяха унищожени - един или два пъти. Да кажем, че това е грешка, това също се случва. Но стрелбата от безпилотни самолети или хеликоптери по явно цивилни в Ирак - какво е това? Кой е отговорен за това? Кой е убиецът?

Или за правата на човека. Чуйте ме, Гуантанамо все още работи. Като цяло тя не отговаря на нищо: нито на международното право, нито на американското право, но все пак съществува. Затворите на ЦРУ, които бяха отворени в различни страни, включително в европейските държави, където бяха използвани изтезания - какво е това? Това човешки права ли са? Мисля, че не, нали?

Едва ли някой от седящите в залата ще се съгласи, че така се защитават правата на човека. Това е практиката на реалната политика. И ние, изхождайки от тази практика, осъзнавайки, че това е направено и може да се направи, изграждаме отношението си към това, което току-що казах, включително към тези лица, които получават пари от чужбина, за да защитят интересите на тези, които ги плащат.

* * * Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 1637186
Постинги: 686
Коментари: 361
Гласове: 421
Архив
Календар
«  Август, 2021  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031