Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2021 09:06 - ИВАНКА НИНОВА СЪЗДАДЕ ЛЕТЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВЪВ ВИДИН
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Автор: Иван Върбанов

Оперната прима и педагог проф. Иванка Нинова (солист на Софийската опера и балет) създаде Летен музикален фестивал в родния й град Видин.

Прекрасна новина за оперните меломани и за българската култура!
Начинание, не с предизборна цел, а сбъдната мечта, превърнала се в кауза - от душа и сърце.

Първото издание на ЛЕТНИ МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ "БАБА ВИДА" включваше опернa и оперетна гала вечери на 9-ти и 10-ти юли, в които прозвучаха безсмъртни образци на оперната и оперетна класика.

На сцената бяха изключителни певци: световноизвестният баритон Кирил Манолов; водещото сопрано на Софийската опера - Габриела Георгиева; звездите на Музикалния театър - Катерина Тупарова, Добрина Икономова, Александър Мутафчийски.

Рамо до рамо с утвърдените изпълнители застанаха и изявени ученици на проф. Нинова от класа й в Музикалната академия в София: Валерий Георгиев, Михаил Михайлов, Лидия Лазарова и Борис Тасков.

"Сърдечно им благодаря, че с огромния си талант допринесоха да се осъществи това музикално вълшебство", споделя Иванка Нинова. Изказва изключителната си благодарност и към диригентите: Димитър Косев и Давид Холцингер (Австрия), които "откликват на идеята за организирането и провеждането на фестивала и без чиято вещина и висок професионализъм тя не би могла да се реализира."

Ето какво сподели Иванка Нинова по повод старта на новия фестивал:

"От години живея с мечтата да направя нещо значимо за родния си град Видин, което да освежи, разнообрази и обогати културния му живот. Естественият декор на средновековната крепост Баба Вида - със своята атмосфера на мистичност и романтика, предразполага и вдъхновява за организирането на концерти и спектакли, които да оставят траен и вълнуващ спомен у публиката. Какво по-пълноценно изживяване от това в прохладната лятна вечер, под звездите, до вечната река, да се изпълваш с музика, емоция и духовна наслада!
Огромното ми желание беше да инициирам създаването на Летен музикален фестивал, който да събере на великолепната сцена на Баба Вида изпълнители от висока класа. Съзнавах, че организирането на такъв авторитетен форум е трудна задача, която е свързана с два основни фактора - финансиране и планиране поне една година напред. За щастие намерих безценен съмишленик в лицето на Мирослав Кръстев. Благодарение на неговата съпричастност, на неоценимата помощ в организацията от страна на Симфониета Видин и Сдружение "Опера за България", както и на финансовата подкрепа на Община Видин, Летният музикален фестивал е вече факт."

Иванка Нинова признава, че е щастлива и горда. А как иначе - нали сбъдва една голяма своя мечта.

В крепостта Баба Вида се случи един истински музикален празник - там, под звездите, до голямата вечна река...



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551658
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930