Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2021 09:12 - Изложба на Хубен Черкелов в Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов


Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя самостоятелната изложба “Капитал” от личната колекция на художника Хубен Черкелов. Тя бе открита на 06 юли 2021 г. от 18:30 ч. и ще продължи до 30 юли 2021 г.

Хубен Черкелов (известен като Houben R.T.) е роден през 1970 г., живее и работи в Ню Йорк. Повтаряща се тема в ранните му фотографии, филми и инсталации е посткомунистическата действителност. В по-новото си творчество, Черкелов рисува изображения, заети от национални валути, като използва фолио и акрил. Негови произведения са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, музея Броган, Флорида, 54-то биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот. Той е обект на документалния филм от 2011 г. “Хубен рисува пари” на режисьора Георги Тенев.

Картините му са визуални образи от стари и различни валути от САЩ и други държави по света. Превръща парите в обекти, в предмети, в картини и портрети, размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Улавя духа на оригинала.

В картините си използва акрил и фолио върху платно от памук или полиестерна смес, за да имитира това, което монетните дворове използват за отпечатване и обезпечаване на банкнотите. Въпреки че изображенията са лесно разпознаваеми, те са изградени на принципите на колажа, позволяващ на всяка картина да придобие уникални качества.

Сред множеството картини може да видите и скулптура на глава – подобно на тези, които са популярни по цял свят от край време: класически реалистичен образ, само че е на Дарт Вейдър – 2 долара от Нова Зеландия, Дон Кихот – 1 песета, 100 песети, Сервантес, Бенджамин Франклин – 100 долара 2020, 2015, Джордж Вашингтон, Марк Твен и много други.

Значителна част от работите на Хубен Черкелов са свързани и със значими за изкуството ни имена като: Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти, печатани през 20-те години.

Vivacom и галерия „Оборище 5“ поставиха начало на арт партньорство преди дни. Подкрепата за галерията в сърцето на София е логично продължение на дългогодишната традиция на Vivacom да застава зад значими проекти и средища на културата.

"Много съм щастлива, че Галерия "Оборище 5" обединява усилие с Vivacom за подкрепа на артистичния живот в София. Вярвам, чe нашият опит в представянето на съвременно изкуство от световна значимост, както и на модерни български творци, в съчетание със социалната ангажираност на Vivacom ще превърнат това изключително арт пространство в любима територия за ценителите. Благодарение на партньорството повече артисти ще могат да излагат своите произведения в галерията и да се представят повече музикални спектакли. Въодушевени сме да разгърнем инициативите си за детско творчество и да представим още колекционерско изкуство “, заяви Деница Гергова, основател и арт директор на „Галерия Оборище 5“.

Деница пожелава следното: "Потопете се в ултрасъвременното изкуство на Houben Tcherkelov с корен в миналото!".
И изразява своите безкрайни благодарности към екипа Каролина Панаинте, Albena Atanasova, Gergana Bojilova, Kalin Andreev, Direct Media - Advertising Agency и Biliana Diakova, както и на колегите от Vivacom и Vesselka Voutkova.

image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2556613
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930