Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2021 00:30 - Моцартовият фестивал в Правец - 2021 г., стартира с премиера на българската опера "Каменният пир"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 261 Коментари: 0 Гласове:
0



image


Иван Върбанов
София, 16 август 2021 г.
/за Нюз БГ Репортер /


Амбициозна програма и много изненади очакват публиката на XVII издание на MоzArt фестивала в Правец. От 19 до 22 август на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец почитателите на класическото изкуство ще се срещнат с изявени артисти и с млади таланти, които правят смели първи стъпки на професионалната сцена. Наред с Моцартовите шедьоври, които традиционно ще звучат под открито небе, публиката ще има възможност да се запознае и с някои съвременни тенденции в оперното изкуство.

Фокусът тази година е върху жените-творци.

Композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорът Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и прима балерината Веса Тонова са талантливите дами, на чието творчество публиката ще се наслади отблизо.

Мисията на фестивала е да представи както класически образци, така и съвременните световните тенденции.

„Изразните средства, използвани от творците водят изкуството към нови естетически пространства – това важи за всяка една епоха. Нима Моцарт или Бетовен да не са били новатори за времето си? Ще ми се публиката на нашия фестивал да е в течение на световните процеси, случващи се в наше време“, заявява музикалният директор на фестивала проф. Борислава Танева.


Вечният образ на Дон Жуан оживява в най-новата българска опера „Каменният пир“, създадена от композитора Албена Петрович Врачанска и писателката Яна Букова.

Световната премиера на творбата ще бъде на 19 август 2021 г. в рамките на XVII MozArt фестивал в Правец.

Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов.

Публиката на фестивала ще има шанса да присъства на вълнуваща постановка, която се вписва в световните тенденции на съвременното изкуство. Музиката е създадена с нетрадиционни композиционни средства, а сценичната реализация я превръща в неконвенционален визуален спектакъл.

image

През 2021 г. и в условията на Пандемия две жени: композиторката Албена Петрович Врачанска и поетесата Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да разработят по нов начин историята на неуморимия прелъстител. „Каменният пир” заема прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни.

image

Драматичният текст съдържа множество вмъкнати цитати - от „Дон Жуан“ на Моцарт до научни статии и новинарски съобщения, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тема фигурата на легендарния прелъстител.

В “Каменния пир” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст и капризи, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му. Какво е Ад е една от ключовите теми на операта. Климатичният Ад на ужасяваща жега и непосилен студ, който би се случил? Моралният Ад, в който отвеждат грешките? Отказът от любов и милост?

“Каменния пир” започва с Дон Жуан сам на сцената, доволен и самодостатъчен в своето Его. И завършва с Дон Жуан отново сам, след като е унищожил всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която човекът сам е създал.


ЕТО И СОЛИСТИЧНИЯТ СЪСТАВ:

В ролята на Дон Жуан влиза тенорът Николай Моцов. Лепорело е Иван Кабамитов, Дона Елвира - Тереза Бракалова, Дона Анна е Деси Стефанова, а Дон Отавио - Валери Турманов. Участват още Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева. Диригент е Виктор Крумов, а асистент режисьор - Денис Бояджиев Сценичният дизайн и костюмите са на Гендони. Концертмайстор - Милена Иванова, хормайстор - Ивона Иванова, отговорен корепетитор - Мирослав Георгиев.


КАКВО Е ЗАЛОЖЕНО В ПРОГРАМАТА НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ?

В следващите дни гостите на MozArt фестивала в Правец ще имат удоволствието да се насладят и на концерт на камерен оркестър Drop Down Community и любимката на публиката - цигуларката Лия Петрова; на музикалния спектакъл „В очакване на Моцарт“, дело на световно признатата режисьорка Вера Немирова, която ще бъде и гостът на традиционната „Среща с автограф“. Солисти са студенти от Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а спектакълът е посветен на 100-годишнината на Музикалната Академия. Във фестивалната програма е включен и концерт-матине на млади музикални таланти от гр. Правец.

OPERA DIVA ЗАКРИВА ФЕСТИВАЛА

Последната фестивална вечер е поверена на балет „Арабеск“ и спектакъла“Opera Diva” със специалното участие на прима балерината Веса Тонова.


image
image

ДА ОТДАДЕМ ДЪЛЖИМОТО НА СЪЗДАТЕЛЯТ И ДЪЛГОГОДИШЕН АРТИСТИЧЕН ДИРЕКТОР НА "МОЦАРТОВИТЕ ПРАЗНИЦИ" - ОПЕРНАТА ПРИМА ХРИСТИНА АНГЕЛАКОВА

Голямата българска оперна певица Христина Ангелакова е дългогодишен артистичен директор и незабравим сърцат вдъхновител на „Моцартовите празници“. По нейна идея се представят уникални музикално-сценични постановки, иновативни жанрово разнообразни продукции, показващи българските постижения на различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика.

# # #

Публикувано в Нюз БГ Репортер - https://newsbgreporter.blogspot.com/2021/08/blog-post_64.html





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555699
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930