Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2022 22:05 - ИРИНЕЙ КОНСТАНТИНОВ С НОМИНАЦИЯ ЗА АСКЕЕР 2022
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Иван Върбанов - София, 13 май 2022 г. /
Обичаният български актьор и директор на Театър София - Ириней Константинов, е с номинация за награда "Аскеер" за изпълнението на ролята на Пер Гюнт в едноименната пиеса от Хенрик Ибсен.

„Още от студент моя мечта е да изрека на сцена текст от „Пер Гюнт“. Вече познавам много добре творбите на великия норвежец Хенрик Ибсен, привлича ме темата за свободния човек, който не иска да се съобразява с обществените норми и ги прескача, за да е щастлив. А аз съм щастлив, че спечелихме проекта след много труд и ще осъществим спектакъла и всички прилежащи към него дейности“, заяви Ириней Константинов на пресконференцията пред медии и журналисти в навечерието на премиерата.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Сетивата и чувствата на съвременната публика са провокирани от мултимедийната мега продукция, която обединява драма, музика, танц и интерактивна визуализация. В рамките на проекта са включени турнета, международни семинари и фестивали, уъркшопи, дискусии, документален филм и двуезичен уебсайт.

Реализацията на спектакъла е в рамките на програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" по Норвежки финансов механизъм, с програмен оператор Министерство на културата на България.

В рамките на проекта освен постановката са включени общо три семинара на тема „Подход към Ибсен и „Пер Гюнт“ – интерпретация и театрален опит“ в град Осло и град София. Представлението ще бъде играно в „Театър София“ и 7 различни населени места, а преди началото ще бъдат организирани специални уъркшопи с актьорски задачи, които ще засилят преживяването от спектакъла.

Предвижда се „Пер Гюнт“ да вземе участие на фестивала „Ибсен“ в Осло и международния фестивал в Берген.

ЗА ИРИНЕЙ КОНСТАНТИНОВ

Роден е на 23 март 1949 г. в София. Завършва Актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” през 1972 г. при проф. Гриша Островски. Работи във Варненския театър, НДТ „Сълза и смях”, а от 1984 г. е в трупата на Театър „София”. Сред многобройните му роли са: Фердинанд в „Коварство и любов” от Шилер, Княз Мишкин в „Идиот” от Достоевски, Ибън в „Любов под брястовете” от Ю. О’Нийл, Данаил в „Когато гръм удари, как ехото заглъхва” от Яворов, Киряков в „Сън” от Ив. Радоев, Барни в „Последният страстен любовник” от Н. Саймън, Омуртаг – стражар в „Пир по време на демокрация” от Ст. Цанев, Том в „Похапване с приятели” от Д. Маргуляс, Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо” от К. Киси, Орест в „Орестия” от Есхил, „Всичко наопаки” от П. Луки - моноспектакъл, Раул в „Крайности” от У. Мастросимоне, д-р Айнщайн в „Арсеник и стари дантели” от Дж. Кесърлинг, Марин в “Албена” от Йордан Йовков и др. Изпълнява моноспектакъла “Изрод” от Джон Легизамо ( Театър “Възраждане”). Има многократни участия в радио­театъра, литературни предавания на БНР и телевизионния театър. Роли във филмите „Петимата от Моби Дик”, „Зарево над Драва”, „Борис І”, „Последният бей на Балканите”, „Дубльорът”, „От другата страна на огледалото” и др.
Носител на Литературна награда на гр.Варна.
Директор на театър "София" от юли 2008 г.

ТВОРЧЕСКИЯТ ЕКИП НА "ПЕР ГЮНТ"

Превод: Стела Джелепова
Режисьор: Катя Петрова
Сценография и костюми: Борис Далчев
Сценография и костюми: Михаела Добрева
Хореография: Анна Пампулова
Композитор: Христо Йоцов
Визуална среда: Момчил Алексиев
Звуков дизайн: Светлозар Георгиев
Участват: Александър Тонев, Ириней Константинов, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденов, Антон Димитрачков, Емилия Тончева, Ралица Нейкова, Александър Гочев.

НА ДОБЪР ЧАС на Ириней, на Пер Гюнт и на всички постановки на Театър София! 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2555930
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930