Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2022 01:30 - БОЯНКА АРНАУДОВА С НАГРАДАТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА КРИТИКА И ЖУРНАЛИСТИКА В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

НЮЗ БГ РЕПОРТЕР
 
newsbgreporter.com

Навръх празника на София - 17 септември, именитата проф. Боянка Арнаудова получи Наградата на Столична община в категория "Критика и журналистика в областта на културата". Отличието се връчва за книгата й "Златният век на българската опера".

Както вече Нюз БГ Репортер писа, на 26-и май т.г. излезе от печат книгата на проф. Боянка Арнаудова - "Златният век на българската опера!". Тя е в обем от 608 страници и е на цена само от 26 лева. Можете да си я поръчате онлайн от издателство "Лист".

"Златният век на българската опера“ е история на успеха. Разказва за прочути артисти от Софийската опера – българи, които в аскетичното тоталитарно време пеят с огромен и траен успех в „Ла Скала“ в Милано, Виенската и Метрополитън опера, в „Ковънт гардън“, Берлинската и Парижката опера. Феноменално поколение, създало легендата за „българската оперна школа“, свързало завинаги името на България със световното оперно изкуство.

Проф. Боянка Арнаудова, която повече от две десетилетия бе драматург на Националния театър за опера и балет в София, е свидетел на техния възход и триумф, има лични контакти, спомени и приятелства, които дълбоко я свързват с тях. Обективно и професионално, искрено, емоционално и колоритно, тя прави портрети на 20 от най-даровитите певци на театъра, вградили имената си в летописа на националната и европейска култура. Звезди на планетарното небе.

ЗА ПРОФ. АРНАУДОВА

Музикален критик и изследовател на българското оперно творчество и изпълнителско изкуство, с активна дейност в специализираните музикални издания, в националната преса и електронни медии, и в някои чуждестранни списания за музика.

Автор е на над 1000 рецензии; автор и водещ - в продължение на 20 сезона, на образователни цикли/програми в Софийската опера; многобройни авторски предавания в Националното радио, свързани с история на операта, с българския оперен театър и българското музикално творчество и изпълнителско изкуство; сценарист на телевизионни филми за Софийската опера; активен коментатор/рецензент в Радиото и Телевизията; научен ръководител на докоторанти в НМА, както и на дипломи работи на студенти от Катедра „Кинознание и драматургия“ в НАТФИЗ.

Автор е на книгите „Музикално-драматургични особености в сценичното творчество на Марин Големинов от 40-те и 50-те години“, Монография за Марин Големинов, „Българската опера – мит и модерност“ и редица участия в съставянето на различни сборници, монографии и колективни издания - за български композитори и за оперни певци.

Проф. Арнаудова е завършила Българската държавна консерватория – днес НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където понастоящем е професор по Оперна драматургия.


ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ ЕКИПА НА НЮЗ БГ РЕПОРТЕР!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2554542
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930