Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2023 16:14 - Нова Броудкастинг Груп събра всичките си медии в мега комлекс. Какво е нужно за качествена журналистика обаче?
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2023 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Нова Броудкастинг Груп обяви, че е с нова сграда и свръхмодерен студиен комплекс. Какво обаче е нужно, за да има качествена журналистика?
Новият офис бил разположен на площ от почти 17 000 кв. м.
Новините, актуалните и спортни предавания на NOVA щели да се излъчват от свръхмодерни студия, които отговаряли на съвременните изисквания за телевизионна журналистика. 

***
Високите технологии, мега инвестициите, новите сгради - добре, даже отлично! Но как това ще се отрази върху качеството на журналистиката? Тя се прави от хора по етични и професионални стандарти, които трябва да се спазват неотлъчно и педантично, за да има високо професионална и обективна журналистика. Която, като че във времето, все повече и повече изглежда химера. Новинарските емисии не са криминални хроники за убийства, пътни произшествия, престъпления, ефирно място в програмата за експонирането на негативни процеси, скандали, конфликти, изостряне на ситуации. Новините трябва да информират за събития с национално значение, но и да облагородяват, да възпитават, да показват добрия пример и дела, да култивират нацията и с културни теми, инфо за постиженията и завоеванията в научната и духовна сфера. Новините за живота не са само политическите интриги в Парламента и в другите институции, не е само изобразяването в тв ефира на отрицание, скандали и интриги, деструкции, нали?

И още нещо: събирането на всички медии на холдинга в една сграда, надяваме се, няма да е и символ на единен медиен рупор, монолитен медиен хор, който ще вижда темите и събитията по поръчка и през указаната правилна гледна точка от собствениците, които плащат заплатите на журналистите. 

Автоцензурата, наред с перфидните криви огледала на  другата истина, спусната от шефове и редактори, страхът да задаваш въпроси, да бъдеш неудобен, да сервилничиш, да бъдеш ПР, а не остър журналист - всичко това е част от битката а достойна и честна журналистика. А тя не зависи от модерна техника или лъскави сгради, а от остротата на перото на всеки репортер и журналист, от сърцето, честността и куража да е на поста си в служба на обществото. Четвъртата власт е коректив на другите две. Не бухалка, не ПР - рупор, не форма за саморазправа с опонент, а част от демокрацията и развитието на цялото ни общество. Каквото то, такива и медиите. Журналистиката не е престъпление! Журналистиката не е и цирк или махленска разправия с жертва пред камера или заснета с телефон, не е надраскан пасквил или лъжа в сайт, не е изречена клевета сто пъти. Фактите, Истината, Правдата, отговорите на зададените въпроси: кой, кога, защо, къде, как? Висотата на хората в професията е важна! Дано да са от висока класа и ранг!

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529630
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031