Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2023 23:47 - ЧРД, Жаки Вагенщайн!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 690 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2023 23:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

На многая лета на Жаклин Вагенщайн!  
Да, тази публикация посвещавам със сърцето си на Жаки по повод личния й празник. За нея се пише изключително трудно, защото не може да бъде измерено и описано многообразието на нейните таланти, дълбочината на нейния многопластов дух, огнената стихия и усетът към непрекъснат стремеж за израстване, надграждане, полет, любопитство и проникновение с мъдрост и страст в безбрежното поле на науката, отвъд очакваните и неочакваните хоризонти на изкуствата, но най-вече на книгите и киното.  Будител с мисия, ерудит, който работи за приобщаването на родните творци към световното изкуство и изграждането на духовни мостове между всемирните артисти и културата на вековна България. 

Дъщеря на Силвия - главен редактор и съосновател на "Колибри" и преводач, и на  сценариста и издател Раймонд Вагенщайн, внучка на легендарния режисьор, сценарист и писател Анжел Вагенщайн, Жаклин е част от семейство, в което любовта към печатарското мастило, книгите и седмото изкуства са начин на живот и призвание. Затова отдава пътя си на запазените марки "Колибри" и "Синелибри", които имат своето запазено място в духовната и културна съкровищница на страната.

Казва, че във всяко общество има масова публика и интелектуална публика и още: "Ние не можем да кажем кое е правилно и кое - грешно. Читателят има право да чете, каквото иска. Това, което ние можем да направим е подбор от най-доброто, защото ние вярваме, че нашите читатели имат изтънчен вкус. Ние можем да задаваме образци, но не и да променим онзи, който не иска да се променя. Способността да се променяш, заедно с чувството за хумор, са най-висшите форми на интелигентност. А четенето на хубави книги може да промени света само към по-добро." Книгите и киното могат да съжителстват в културна симбиоза. Ето с тази идея създава нейният продукт - Cinelibri, който доказва, че тези две изкуства могат да бъдат в интересно взаимодействие, а от това да се породят много силни образи и прочити. "Големите режисьори няма да спрат да се пробват върху големите тестове и върху хубавите текстове. В крайна сметка добрият текст, бил той книга или сценарий, винаги е в основата. В началото бе словото не е клише", казва Жаки.

Успяваща, жизнена и винаги във възход, защото следва твърдо своите принципи: да не си вярваш прекалено, да не се самозабравяш, да не се опияняваш от успеха, ами да правиш нещата със смислена перспектива и с вяра в собствените сили. И никога да не се предаваш, да посрещнеш всичките си страхове. Никога да не те мързи. И никога да не изневеряваш на себе си.  

Бъди все така, Жаки!
Силна, огнена и Светлина!
На многая лета!  
Много здраве, много любов и устрем във всичко, както досега, много успехи и нови покорени висоти!
Честит празник!

image

И ОЩЕ ЗА ЖАКЛИН  

Родена е през 1981 г. в София. Завършва английска гимназия. Следва културно посредничество и комуникации, филология и европеистика в Париж  и завършва с две бакалавърски и една магистърска степен.
По време на обучението си прави няколко стажа и публикува няколко научни текста. Участва в организирането на серия конференции в Сорбоната и в Лувъра.
През 2005 г. участва в организацията на Фестивал на изкуствата в Нормандия, посветен на България. След като завършва докторантура по европеистика в Париж, Жаклин Вагенщайн се връща в България, за да продължи работата си в семейното издателство „Колибри“.
Оттогава се занимава със стратегиите на издателството, подбора на заглавията и пласирането им на пазара, както и с връзките с обществеността и международните контакти. Има принос за организирането на многобройни събития в тази област, както и за поканването в България на световноизвестни писатели. Тя разширява дейността му в различни области на изкуствата и основава компанията за продуциране и дистрибуция на филми Синелибри.
Жаклин е инициатор и организатор на международния кинофестивал за адаптации на литературни произведения Синелибри, създаден през 2015 година.
През 2012 г. е включена в Списъка на 100-те най-влиятелни жени в България на вестник „Капитал“.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529380
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031