Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2013 13:40 - Нужни са бързи действия, за нормализиране на ситуацията!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Политика   
Прочетен: 1091 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2013 14:03


Нужни са бързи действия, за нормализиране на ситуацията! 


Иван Върбанов


Протестиращи искат оставка, премиерът не я дава, ЕК – обезпокоена от ситуацията!

Нужни са бързи действия, за нормализиране на ситуацията.

Навръх 40-тия си ден,  антиправителствените протести градираха израза на недоволство. Протестиращите блокираха парламента с посланията „Мафия“, „Оставка“, „Пладнешки заем“, „Кой ще плаща?“, докато в Бялата къща на бул. „Цар Освободител“ заседаваха три комисии със задачата да актуализират бюджета за тази година. Преломът настъпи, когато автобус, превозващ министри и депутати, бе блокиран от протестиращите, въпреки охраната изградена от  кордон от полицаи, въоръжени с шлемове и каски и коли на жандармерията. След блокадата на автобуса и изразената  всенародната любов към народните избраници, служебното возило с натоварените ВИП персони се завърна в парламента. Последваха изграждане на барикади, а МВР обяви, че разполага с достатъчно сили, за да гарантира сигурността в столицата.

КТ „Подкрепа“ е категорична – предсрочни избори веднага! ГЕРБ поиска оставката на председателя на НС – Михаил Миков. СДС се обяви за оставка на министър – председателя, и РЗС.  Премиерът Орешарски отказва да даде оставка. БСП съзря сценарии, икономически интереси и настоява за продължаване на работата на институциите. Левицата дори нападна кмета Фандъкова, че има неадекватно поведение.

Председателят на НС Миков призова депутатите, да не идват на работа, заради необходимостта от време за нормализиране на обстановката. Обстановка, която вече трае 41 дена. Обстановка, в която редовите граждани обаче ходят на работа.

Явно, че сме в задънена улица. Има високо напрежение в обществото и  нетърпимост, отказ на премиера да подаде оставка, и ясната позиция на ЕК изразена от Вивиан Рединг : „Изберете си правителство, на което вярвате! Всичко зависи от самите Вас!“

И сега – на къде? Не разбират ли депутатите, че не е нормално да се явяват на работните си места, под виковете и хулите на суверена? Нормално ли е да продължава някой да иска да  управлява, на фона на отказа на хората да им вярват и да ги слушат?  Защо толкова много се страхуваме от нови избори - инструмент на демокрацията? От вота или от резултатите е породен страхът? Разумно  ли е да проведем избори 2:1 чак през май догодина, при наличие на днешната ситуация? Отговорно ли е това решение? Никой ли не е в състояние да разчете посланията „против“ и да намери сила да отчете допуснатите грешки? Трябва ли България да продължава да се тресе от вълнения и политически сътресения в продължение на месеци?

Готови сме да чуем гражданите, но те трябва да чуят своите политици и да уважават демокрацията“, каза от ефира Михаил Михов. „Ако се състезаваме в претенциите, до никъде няма да се стигне! Не може да се работи под натиск, не може да се подменя представителната демокрация!“ И още -  Миков определи действията на протестиращите, като „опит за завземане на властта с недемократични средства“.

Светът беше информиран от водещите международни медии за новините от България така: Уолстрийт джърнъл: Новият премиер на България обещава да остане; Ройтерс: „Протестиращи блокираха българския парламент, влизат в сблъсъци с полицията“; АФП: „Сблъсъци в ден 40 на протестите в България“;  ИЮ Обзървър: „Европейската комисия подкрепя протестите срещу корупцията в България“; Вашингтон пост: „В България протестиращи заградиха парламента, блокирайки вътре министри и депутати“; Би Би Си: „Протестиращи в България блокираха парламента“; Дойче веле:“ Сблъсъци в България, след като протестиращи блокираха парламента“; Ню Йорк таймс: „Над 100 депутати, министри и журналисти бяха обсадени в българския парламент“; Монд: „Депутати и министри бяха блокирани в българския парламент“.

Важно е да отчетем различните нюанси при излъчването на новината от България. И ако Би Би Си показа и разпространи снимка, която илюстрира нападението над репортер и изземването на камерата му, то „Правда ру“ написа: „Всички проблеми на България започнаха с неправилния курс на присъединяване към Европейския съюз, с отказа от собствена енергетика, промишленост, селско стопанство. Уви България бе призната за най-бедната държава в ЕС за 2012 г. безработицата остави под чертата на бедността над 49% от населението. Така на 14 юни започна втората вълна на българската революция, която днес напомня психическа атака.“  И цитат от в.“Правда“:  " няма да последва никакво коренно подобряване, докато българите не осъзнаят, че трябва да залагат на собствените си сили (. . .) и на Русия!“.

Явно е, че трябват незабавни, спешни действия за да се нормализира ситуацията в страната. Нужни са бързи действия и нови правила на функциониране на държавата и политическия модел, под егидата на президента Плевнелиев.  Иначе? Държавата ни ще изпадне в изолация, а  кризата ще ескалира.

###

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2551173
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930