Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2021 18:15 - Служебното правителство предлага спиране на “златните паспорти“
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Служебното правителство предлага спиране на “златните паспорти“

от Krassen Nikolov


image

[Media News BG]

   

Министерството на правосъдието ще предложи прекратяване на порочната практика за продажба на български паспорти, обяви служебният министър Янаки Стоилов в петък пред депутатите.

Според него трябва да се премахне възможността за даване на т.нар. „инвестиционно гражданство“, защото България е една от малкото държави в ЕС, които „търгуват този институт“.

През февруари тази година ГЕРБ и ДПС запазиха продажбата на българско гражданство, въпреки натиска на Брюксел. Продажбата на инвестиционно гражданство е известно в цяла Европа като схемата със “златните паспорти”. Предложенията за промени в Закона за българското гражданство бяха направени от депутата от ДПС Йордан Цонев, а при гласуването бяха подкрепени от ГЕРБ.

В редица свои проучвания EURACTIV показа, че продажбата на български паспорти срещу инвестиции е елементарна схема за печелене на комисионни и заобикаляне на европейските правила. “Златни паспорти” са дадени на около 100 човека и не се докарали на практика никакви инвестиции в страната.

През юни Европейската комисия ускори наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради така наречените “златни паспорти”. Ако двете страни не предприемат действия по отмяна на спорното законодателство, казусът ще бъде отнесен пред Съда на ЕС и двете страни може да плащат глоби до решаване на проблема.

Разследване на Комисията показа, че кипърското правителство безброй пъти е нарушило собствения си закон, като е предоставило гражданство на почти 7000 души от 2007 до 2020 г. Малта започна да продава паспорти на богати чужденци през 2014 г. Голямо търсене има сред богати руснаци, китайци и бизнесмени от страни в Арабския залив.

Паспортът на ЕС предоставя права за безвизово пътуване, работа и пребиваване в целия 27-членен блок.

В края на април Европейският парламент също предупреди България, Кипър и Малта да прекратят издаването на т.нар. “златни паспорти” за направени инвестиции от чужденци в икономиките им.

По-рано ГЕРБ и ДПС окончателно запазиха продажбата на българско гражданство при гласуване в парламента. Народното събрание през февруари, че чужденците ще могат да получат български паспорт, след като внесат не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българска фирма.

В края на април т.г. Европейският парламент за втори път призова България, Кипър и Малта да прекратят издаването на т.нар. “златни паспорти” за направени инвестиции от чужденци в икономиките им.

Според евродепутатите тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически инвестиции в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространението на корупцията.

 | EURACTIV BULGARIA




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19826057
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930