Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2021 03:41 - НЕУДАЧНО РЕБРАНДИРАНЕ НА ЗВУКОВИТЕ СИГНАЛИ И ДЖИНГЛИ НА БНР
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2021 03:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Иван Върбанов
05-02-2021 година


Българското национално радио /БНР/ осъмна с нови опознавателни сигнали, джингли, заставки на предавания и т.н. Пълно обновяване и звуково ребрандиране. Но, по скромното ми мнение: абсолютно НЕУДАЧНО и ... НЕНУЖНО.

За хората, които не са специалисти по маркетинг или ПР: чували ли сте някоя световна, наложила се марка /бранд/ да вземе, че да се обнови - своята визия, лого, лице, ей така. Помислете например за Мерцедес, CNN, Макдоналдс, Нивеа, Била, Ауди ... какво друго ... Кауфланд, Сони, Фейсбук ...

НЕ!

Да, във връзка с юбилей или годишнина, би могло да се интегрира детайл, цифра, цветово обновяване или да се привнесе число, но НИКОГА не се променя цялостно нещо, което се е наложило в десетилетията разпознаваема марка. Това твърдение се отнася към лога, фирмени знаци и т.н.

В телевизията и радиото лицето на един канал или медия е неговото лого, визуалното или звуково лице.

Двете национални програми - "Хоризонт" и "Христо Ботев", отбелязаха своите годишнини на 4-ти януари. Спомням си, че за 80-годишнината на Българското национално радио, преди години, разработихме обновени лога, на основата на вече познатото, създадохме слогъна "Властелинът на ефира", а Стефан Димитров написа музиката за нови шапки на предавания, та дори и песен за БНР.

Но пиковете на Радиото, които звучат преди новините и указват секундите преди точния час са символ, който е непреходен и ще бъде такъв ВИНАГИ.

Сигналът на БНР, сигналът на Новините, сигналът на "Хоризонт" и на знаковите предавания: като "12+3", "Преди всички" и т.н. не бива да бъдат променяни във времето.

Стигна се днес до абсурда, за мен, да чуя на честота, която не знаех коя е глас, който каза: "НОВИНИТЕ С ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ". Прозвуча шапка и сигнал, които бяха абсолютно непознати за мен. Сетих се, че преди време Ивайло Василев бе водещ в бТВ. А по-късно се премести в Радиото. И така, след минути лутане, открих, че слушам "Хоризонт", но можеше и да е заблудата, че слушам бТВ Радио. В този пример става ясно, че след като слушателя се е загубил поради лисваща идентичност или разпознаваемост на честотата, то за него указателен маяк за обстоятелствата на програмата е водещия. Но, ако той е сменил медията си или го прави по-често, то едва ли аудиторията ще успее да се ориентира лесно и бързо какво и коя медия слуша в момента.

Мога да дам и огледален пример. С закритата от няколко дни тв - Канал 3. Водещите и лицата от програмата са достатъчно разпознаваеми. Днес на същата честота ги гледаме, но вече с друго лого на канала - Нова Нюз. Анева, Любо Огнянов, Патарински LIVE са си продукти, които свързваме с изчезналия вече медиен бранд. И тук авторитета на продукта идва от гаранцията на водещите и авторите, а не от канала, който го излъчва. Съответно доверието на публиката ще следва тях, лицата, а не бранда на новосъздадената медия, в случая Нова Нюз.

Сашо Диков си е Сашо Диков, независимо къде го сложите: в Канал 3, София кабел, в Нова, би ти ай, Евроком. Той няма нужда от ребрандиране, обновяване или нещо друго. И зрителите го следват заради разпознаваемостта, авторитета и създадените симпатии към водещия.

Предаването "По първи петли", които звучи рано сутрин в ефира на БНР, никога не е сменяло сигнала си. Познавате го - кукуригащи петли. Дано на някого не му хрумне утре те да бъдат дигитални и да изпълняват някаква поп - фолк мелодия.

И така, нека подчертаем, че ребрандирането може да стане по много и различни начини. Но, когато промените са основни и големи, то това може да доведе до загуба на аудитория и отлив на слушатели и зрители, които просто ще се изгубят в честотите и каналите.

Ами, ако публиката никога не хареса вашият избор за ребрандинг, новата визия или подхода ви да обновите познатите лога или лице на медията или предаването? Да не говорим за резултатността от вложените финансови средства, които може да се окаже, че са отишли на вятъра.

И още един пример за ребрандиране.
Нощният Хоризонт бе решил явно да ребрандира имижда на генералния директор на БНР. Журналист го бе поканил като нощен гост, за да го представи, да общува с нощната аудитория. Няма лошо. До момента, в който дойде "изненадата". В устрема си да бъде обновен публичният образ на сегашния радиошеф, екипът на предаването надмина себе си. Беше открил и записал "съвсем спонтанно" дълго и пространно интервю с висш мениджър от световна информационна агенция, който да говори за големите качества на радионачалника и колаборацията си с него от преди време, когато ... Ето така се прави! Плонж по очи пред шефа.
Тук е мястото да попитам: някой чел ли е Правилниците за дейността, редакционната независимост, за структурата и организацията в БНР? И по- специално какво казва Чл. 10.(1) от последния документ: "Основен принцип при управлението на БНР е разделянето на административното управление от редакционната дейност на работещите в БНР и ненамеса на администрацията в творческата дейност на журналистите от БНР ..."

!НЕНАМЕСА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА В ДЕЙНОСТТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ!

Но, когато пък журналистите сами го искат или допускат, какво да правят администраторите?!
Браво! Признавам, отличен ПР ход и имиджмейкърство за радиошефа. Въпреки че реклама и брандиране имат нужда онези, които тепърва ще се налагат или ще градят образ. Които трябва да влязат в битка с времето и да търсят отговор на въпроса: дали ще останат в него? Но това става с дела, дела и пак дела.
Брандът е марката за качество на конкретния медиен продукт.
БНР ще си остане винаги БНР - безспорният лидер в радиоефира на България.
Но, не бива да бъде "обличано" в неподходящи дрехи, опаковки, визии или сигнали.
Моля, помислете върху това.
Българското национално радио е Българското национално радио.
И толкоз.
А авторитетът, имиждът, стойността на медийния продукт и журналистиката се градят всяка секунда от професионализма на екипа му. Тук няма място за маркетинг или пласиране, чрез средствата на рекламата.

БНР е символ за българите.
БНР е знак за обективност и точност на информацията.
БНР е Радиото.
БНР е гласът за много българи, които са на смяна, или са дежурни на поста си, или са на семейната маса, или очакват своето си специализирано предаване.
БНР са Новините, които искаме да чуем и на които вярваме.
БНР е моето радио.
Няма нужда от нови аудиодрехи, втора употреба.

БНР е оригиналът.
Оставете го да звучи.
То ще остане във времето и след нас.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2558576
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930