Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2021 03:33 - Г-жо Фандъкова, разпоредете санкции за пируващите върху древните каменни фрагменти (2-18 век) в Докторската градина!
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 346 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.02.2021 07:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Иван Върбанов


Тотална анархия! За пореден път заварвамe пируващи граждани, разпънали маси, барбекюта, столове и полеви кухни върху лапидариумът в Докторската градина.


Говорим за уикенд-пиршествата в центъра на столицата, в парка, където е подредена каменна експозиция - статуи, каменни плочи с епиграфи, колони, фризове и акротерии, открити при разкопките на древна Сердика - 2 - 18 век.


Тук се намират и орнаменти от древния храм на Зевс (161-163 г. след Христа), намерени през 1940-та година под днешния площад "Гарибалди". Изложени са и фрагменти от античния (2-4 век) и късноантичния период (4-6 век), както и декоративни елементи от ренесансовия период на София.


Паметна плоча, вградена между експонатите от лапидариума, указва, че той е възстановен през 2000 година с финансовата подкрепа на Американското посолство.


Но, да се върнем в днешно време.

image

Съботните и неделни партита са се превърнали в традиционна гавра с историческите артефакти. Явно "софиянци" или въобще не им обръщат внимание, или ги считат за ненужни камъни, върху които могат да разположат посудата и манджите си, или не им пука за някакви си там разхвърляни камъни по тревата, пък нищо, че са от преди 19 века.

И тази вагханалия се разиграва на територията на зеления оазис между улиците „Оборище“ и „Шипка“, пред очите на охранителна фирма, която получава пари, за да опазва, да съблюдава за реда и да охранява.


Но, така де, защо пък служителят - охранител от БОДУ СОД да си нарушава спокойствието и да отстоява реда, след като никой не му го изисква. Нито Столична община, която стопанисва парка, нито районната администрация от община "Оборище".


Проверката ни видя, че на няколко места има разположени информационни табели, които предупреждават посетелите да опазват водната площ и да не унищожават декоративната растителност в ... АЛПИНЕУМА!

Явно, че това е най-важната част в Докторската градина.


Между другото, изграждането на парка започва през 1882-ра година от швейцареца Даниел Неф, който е общински градинар на София.


И така,

Уважаема госпожо Кмет,
Уважаеми г-н Зам.-кмет по културата,

призовавам Ви да издадете съответните разпореждания за осъщестяване на контрол и предприемане на санкции срещу граждани, които поругават античните паметници, които са разположени в парковата площ около Докторския паметник.

Иначе утре някой ще реши, че може да разпъне маси с чинии и столове и на “Ларго”-то, че каква е разликата? Нали пак става дума за нашата си древна Сердика?!


Чудя се защо даваме толкова много пари за реставрацията и опазването на историята и никой ли не иска да се съобрази с историческия контекст на територията, която обитава?


Всичко, което се ражда – умира, всичко, което расте – старее“ – написал през I в. пр.Хр. древноримският политик и историк Гай Салустий Крисп.


Девизът на София обаче гласи: „Расте, но не старее“.


При нахлуването на варварските племена на костобоките през 170 г. Сердика била завладяна и подложена на плячкосване и опожаряване.


Трябва ли днес самите ние също да го правим?

image

image

image

image

image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2558144
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930