Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2020 01:41 - OPERA EUROPA: СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ОПЕРАТА - 25 ОКТОМВРИ, Е ПОВОД ДА СПОДЕЛИМ РАДОСТТА С ВСИЧКИ ХОРА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.10.2020 01:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image


На 25-ти октомври Opera Europa отбелязва световния ден на операта. Тази година за емблема е избран Бетовен. Opera Vision ще излъчи безплатен концерт с участието на изпълнители от шест континенти и изявления на посланиците на оперното изкуство и музиката по целия свят.  

Ето изявлението, което направи г-н Николас Пейн, директор на Opera Europa:  

"Тази година, когато животът на всички беше засегнат от глобалната пандемия и социалните несправедливости в света придобиха видимост и докоснаха по-широки общности, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога. Хората са издръжливи и в крайна сметка ще преживеят трудностите след затварянето. Те трябва да бъдат мотивирани от висша цел; такава, която включва твърдо отстояване на свободно общество с равни шансове. Благополучието е състояние както на тялото, така и на духа.

Ние  (Opera Europa – бел.ред.) се стремим към култура, която е както регионална, така и глобална. Тя трябва да принадлежи и да включва всички, които са в нейната общност. В същото време тя трябва да обхване разнообразен, но свързан свят. Операта е международен език и нейните сюжети отразяват ценностите на свободата и толерантността.

Ето защо ние избрахме Бетовен, във връзка с 250-годишнината от рождението му, за наша емблема за 2020 г. Гигант на музикалното творчество, той също така олицетворява хуманитарното послание за всеобщото братство, което вдъхновява програмата ни на 25-ти октомври. Нашата онлайн платформа OperaVision ще предлага вокални изпълнения от шест континента заедно с послания от посланици по целия свят.


Световният ден на операта 2020 ще бъде жизненоважна сцена по пътя на операта към нейното възстановяване."


* * *
 
Световният ден на операта, който ще бъде отбелязан на 25 октомври, придобива допълнителен резонанс през 2020 г. поради преустановяването на театралната дейност, причинено от пандемията. Кризата ни принуждава да помислим за мястото на операта в обществото и да попитаме кога и как ще се възобновят представленията на живо.   Световният ден на операта 2020 е жизненоважна стъпка по пътя към нейното възстановяване - процес, който  ще спомогне за  нашата целеустременост. Докато възстановяваме икономиките си, ние се стремим да запазим работните места, а също и да обновим това, което допринася за физическото и психическото благосъстояние на хората. Могат ли хората да оцелеят без култура?  

Opera Europa, Opera America и Opera Latinoamйrica, в сътрудничество с Opera for Peace, ще предложат вокални изпълнения от шест континента заедно с послания от посланици по целия свят, включително: Ai Weiwei, Ernesto Ottone (UNESCO), Isabel Leonard, Brian Jagde, Elsa Dreisig, Peter Sellars, Golda Schultz and Nicole Car, както и младите артисти Raehann Bryce-Davis, Victoria Karkacheva и Leonardo Sбnchez. Този безплатен празничен концерт, поръчан от OperaVision, ще бъде излъчен на множество платформи, за да се осигури по-голяма достъпност до събитието.  

Opera Vision обединява 29 партньори от 18 държави и Ви кани да пътувате и да откривате разнообразието на операта, където и да пожелаете, когато пожелаете.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2520704
Постинги: 958
Коментари: 364
Гласове: 668
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031